A CodeBerry Programozóiskola “Programozási nyelvek” című cikksorozatából megtudhatjátok, hogy milyen alapvető jellemzői vannak az egyes programozási nyelveknek, mire alkalmasak, kinek érdemes választani őket.

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!

Bevezetés a programozásba

Mi az a Python?

A Python egy magas szintű, általános célú programozási nyelv, ami úgy lett kifejlesztve, hogy nagyon könnyen olvasható és jól érthető legyen. A „magas szintű” kifejezés arra utal, hogy sokkal közelebb áll az emberi nyelvekhez, mint más programnyelvek. A Pythonnak pezsgő, aktív közössége van, így ezt a nyelvet tanulva rengeteg hasznos eszköz áll majd rendelkezésedre, amit a Python-felhasználók hoztak létre a kezdetek óta.

 

 

 

Milyen a Python programozás?

A Python filozófiáját egy a „The Zen of Python”, azaz „A Pythonban rejlő zen” című dokumentumban foglalták össze. Az ebben felsorolt alapelvek magyarul nagyjából így hangoznak:

 

 

A Python különböző bővítmények segítségével sokféle feladat elvégzésére alkalmas. A Pythonra szakosodott könyvtárak hatalmas számának köszönhetően ez az univerzális nyelv hihetetlenül sok mindenre használható egy kis igazítással. A specializálódott könyvtárak például lehetővé teszik, hogy a programozók meglehetősen műszaki jellegű területeken is használhassák a Pythont: például mesterséges intelligenciához, adatelemzésekhez vagy statisztikákhoz. 

A Python programozás alapok mellett érdemes azt is elsajátítani, hogyan igazodhatsz el a saját területednek megfelelő könyvtárakban. Ahogy a JavaScriptnél is, így itt is kulcsfontosságú része lesz a tanulási folyamatnak az egyes könyvtárak és keretrendszerek használatának megtanulása. 

 

A Python programozás sokoldalúan hasznosítható

A Python programozás sokoldalúan hasznosítható.

A Python felhasználási területei

A Pythont sokan a programozási nyelvek „svájci bicskájának” tartják, és ezt a szerepet megbízhatóan teljesíti is speciális könyvtárai és keretrendszerei egyre növekvő hadának segítségével. 

A Python angol nyelvű honlapján számos alkalmazást találhatsz hozzá a vonatkozó könyvtárakkal és keretrendszerekkel együtt. Ízelítőnek említsünk is meg egy párat közülük:  Web Development (webfejlesztés), Scientific and Numeric (tudományos és numerikus), Education (oktatás, ismeretterjesztés), Desktop GUIs (asztali grafikus felhasználói felületek), Software Development (szoftverfejlesztés) és Business Applications (üzleti alkalmazások).

 

Forrás: javatpoint.com

 

A Python a mesterséges intelligencia területén is az egyik vezető programnyelvnek számít a Google MI részlege által kifejlesztett népszerű TensorFlow keretrendszernek köszönhetően. 

 

Mennyit keresnek a Python programozók?

Ahogy arról már informatikus fizetési kalauzunkban is szó esett, a programozói keresetedet nagymértékben meghatározza, hogy a világ mely táján dolgozol. A Glassdoor-on szereplő adatok alapján az Egyesült Államokban élő Python programozók nagyjából 92 000 dollár fizetésre számíthatnak évente (tehát több mint havi 2,3 millió forintra), így ez az egyik legjobban fizetett nyelv.

Ha már konyítasz kicsit az adatbázisokhoz, vagy esetleg ügyesen fejlesztesz weboldalakat, mindenképpen dobni fog a fizetéseden, ha tudsz Pythonban is programozni, hisz sokoldalú nyelv, nincs szinte olyan terület, ahol ne tudnád hasznosítani a tudásodat.

Ha a hazai viszonylatokat tekintjük, nagyban függ a tudásod mélyéségől, hogy milyen fizetésekre számíthatsz, de általánosságban az alábbi fizetésekre lehet számítani:

Python programozó fizetések 2019-ben:

    • Junior fejlesztő: Br. 400 000-450 000 Ft
    • Medior fejlesztő: Br. 570 000-600 000 Ft
    • Szenior fejlesztő: Br. 970 000-1 600 000 Ft

Python programozó átlagfizetések 2020-ban:

    • Junior fejlesztő: Br. 401 541 Ft
    • Szenior fejlesztő: Br. 1 047 178 Ft

Az adatok forrása: IThon.info, Fizetések.hu

 

 

Hogyan lehet megtanulni a Python alapokat?

Mivel a Python viszonylag népszerű, és már elég régóta használják (27 éve), nagyon sok vele kapcsolatos oktatási anyag áll az azt tanulók rendelkezésére. Ha inkább a hagyományos oktatásban hiszel, akkor érdemes beiratkoznod egy egyetemre. A bejárós vagy online intenzív programozókurzusok pedig azoknak valók, akikben maguktól is buzog a tanulási vágy és gyorsabban szeretnének haladni.

Ha többet szeretnél megtudni arról, hogy pontosan milyen lehetőségek közül válogathat, aki szeretne Pythont tanulni, olvasd el a Bevezetés a programozásba 3. – Hogyan tanuljunk meg programozni? című cikkünket.

 

Python programozással sokoldalú és kreatív programozó válhat belőled

Python programozással sokoldalú és kreatív programozó válhat belőled.

Mennyi idő alatt lehet megtanulni a Python alapokat?

Az, hogy valakinek mennyi ideig tart megtanulni egy programnyelvet, sok mindentől függ. Például attól, hogy milyen módszerrel állsz neki, hogy mennyire vagy fogékony az anyagra, és hogy heti hány órát töltesz ezzel. Ne várd azt, hogy egy féléves egyetemi tantárgy vagy egy 14 hetes programozókurzus elvégzése után már tapasztalt Python programozó leszel. Megtanulni az alapokat viszont akár elegendő is lehet ennyi idő.

Habár a Python programozás alapjai kezdőknek is viszonylag könnyen tanulható anyag, az alapokon túl sok időt kell majd arra is fordítanod, hogy elsajátítsd a különböző keretrendszerek és könyvtárak használatát. Napjaink legjelentősebb Pythonos keretrendszere a Django. Akárcsak a JavaScript esetében, a Python nyelvnek is csak akkor válhatsz „igazi szakértőjévé”, ha az évek során kifejlesztett megannyi keretrendszert is jól ismered.

 

Nekem való a Python?

Ahhoz, hogy ezt eldöntsd, mindig számításba kell venned, hogy egy adott programozási nyelv mennyire van összhangban a hosszú távú céljaiddal. A Python szabályai és szintaktikája, lévén magas szintű programozási nyelv, nem túl bonyolult, ráadásul rengetegféle feladat elvégzésére alkalmas, ezért jó kiindulópont lehet bármilyen programozó számára.

Ennek ellenére, ha például mindenáron webfejlesztő szeretnél lenni, akkor nem érdemes túl sok időt töltened a Python megismerésével. Ebben az esetben inkább a HTML-re, a CSS-re és a JavaScriptre fordíts nagyobb figyelmet. 

 

 

A „Melyik programozási nyelvet válasszam?” című cikkünk segíthet eldönteni, hogy valóban neked való-e a Python programnyelv. Emellett számos más nyelvről is olvashatsz benne, és arról, hogy melyiket mire lehet használni. 

A CodeBerry Programozóiskola “Programozási nyelvek” című cikksorozatából megtudhatjátok, hogy milyen alapvető jellemzői vannak az egyes programozási nyelveknek, mire alkalmasak, kinek érdemes választani őket.

Bevezetés a programozásba

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!