Python programozás alapjai – Python programozás kezdőknek

 • Reading time:19 perc alatt olvasható

Mi az a Python?

A Python egy magas szintű, általános célú programozási nyelv, ami úgy lett kifejlesztve, hogy nagyon könnyen olvasható és jól érthető legyen.

A „magas szintű” kifejezés arra utal, hogy sokkal közelebb áll az emberi nyelvekhez, mint más programnyelvek.

A Pythonnak pezsgő, aktív közössége van, így ezt a nyelvet tanulva rengeteg hasznos eszköz áll majd rendelkezésedre, amit a Python-felhasználók hoztak létre a kezdetek óta.

 

 

Mennyire népszerű a Python programozás? Érdemes Pythont tanulni? 

A Python napjaink egyik legnépszerűbb programozási nyelve, ha azt vesszük alapul, hány programozó használja világszerte. Évek óta végez dobogós, vagy akár első helyen a népszerűségi versenyben, a Stack Overflow átfogó statisztikája, és a TIOBE index jól mutatja az elterjedtségét. 

A legnépszerűbb programozási nyelvek 2022 elején:

 

 

 

Miért választja sok programozó a Pythont? 

Dióhéjban: azért használja ennyire sok fejlesztő a Python programozási nyelvet, mert rengeteg különböző területen van jelen, például adattudomány (data science), mesterséges intelligencia, az asztali és webes alkalmazások fejlesztése, statisztikai, matematikai, tudományos fejlesztés területén. 

Rengeteg szabadon hozzáférhető könyvtár áll a fejlesztők rendelkezésére, folyamatosan bővül az előre elkészített, könnyen felhasználható eszközök száma.

Az eleve népes fejlesztői tábora gyorsan gyarapszik, hiszen könnyen tanulható, kezdő programozók számára is ideális nyelv. A népes Python-közösségnek hála pedig mindig könnyű információt, válaszokat, tippeket kapni, ha valaki elakad egy feladattal. 

Érdemes a Pythont választani?

Szerintünk erre a kérdésre a válasz mindenképpen igen, a Python abszolút alkalmas arra, hogy rajta keresztül kezdj el ismerkedni a programozás alapjaival, illetve akkor is érdemes kipróbálni, ha más nyelven már tanultál kódolni. 

Python tudásod sokféle különböző területen, különböző projektben használhatod fel, erről a cikkben később lesz még szó.

Hogyha pedig fejlesztőként képzeled el magad a jövőben, a Python nagyon jó választás, rengeteg nyitott állás vár Python programozóként, erre a technológiára, valamint keretrendszereire folyamatos a kereslet.

Milyen a Python programozás?

Ahogy a bevezetőben is említettük, a Python megalkotásakor a fő cél a programozói munka megkönnyítése volt, vagyis a gyorsasággal szemben fontosabb szempont volt, hogy egyszerűen lehessen a kódot írni és olvasni. 

Gyakran éppen ez jelenti a Python alkalmazhatóságának határait is, mert olyan feladatoknál, ahol az a kulcsfontosságú, hogy gyorsan fusson a kód, a Python sokszor nem ideális választás.

Alapelvek a Python megalkotásakor

A Python filozófiáját egy a „The Zen of Python”, azaz „A Pythonban rejlő zen” című dokumentumban foglalták össze. Az ebben felsorolt alapelvek magyarul nagyjából így hangoznak:

 

 

Mit jelent, hogy a Python egyszerűbb, mint sok más nyelv?

A Python átláthatóságát úgy tudjuk a legjobban szemléltetni, ha megmutatjuk ugyanannak a kis feladatnak a megoldását Pythonban és más programozási nyelvekben (jelen esetben Java-ban és C++-ban): 

A klasszikus programozói példával élve: érjük el, hogy a konzol kiírja nekünk: Hello World! 

C++:

#include <iostream>

int main()
{
    std::cout << "Hello, world!\n";
    return 0;}

Java: 

class HelloWorldApp {
    public static void main(String[] args) {
        System.out.println("Hello World!"); // Prints the string to the console.
    }
}

Python:

print("Hello World")

 

Python vs Java

 

Python   Java
2022 elején a Python a világ egyik legnépszerűbb programozási nyelve, de nem sokkal előzi meg a Java-t. népszerűség Hosszú ideig volt a első helyen a népszerűségi ranglistákon, a cikk írásakor is élmezőnyben van, kevéssel elmaradva az első helytől.
Tudományos, matematikai területek, data science, gépi tanulás, képfeldolgozás, automatikus nyelvfeldolgozás. alkalmazási területek Webes és asztali applikációk, vállalati szoftverek, beágyazott rendszerek.
Kevesebb kód, kevésbé szigorú szintaktikai szabályok, pl. a zárójelek bezárását vagy a behúzásokat illetően. szintaxis Több kód – a fejlesztőnek be kell gépelnie minden változót, és nagyon szigorú szintaktikai szabályokat betartania.
Könnyebb megtanulni, szintaxisa viszonylag könnyű. tanulás Több időt igényel az elsajátítása, illetve érdemes más, egyszerűbb nyelveken szerzett programozói ismeretek után belekezdeni.
Gyorsabb fejlesztási folyamat az egyszerűségnek, praktikusságnak köszönhetően. Mennyire gyors vele dolgozni? A Java-ban írt projektekhez általában több időre van szükség, illetve nagyobb fejlesztői csapatokra.
Lassabban fut, mert sorról-sorra, futás közben fordítódik gépi kódra. futási sebesség Már a futtatás előtt gépi kódra fordul, így a Javaban írt programok sokkal gyorsabban futnak le.
Kevésbé stabil, a szintaktikai hibák már a futtatás közben jönnek ki. stabilitás Minden hibát ellenőrizni, javítani kell már a futtatás előtt, ezért a szoftver futás közben stabilabb és kevésbé hajlamos összeomlani.
Forrás: ImaginaryCloud

A Python felhasználási területei

A Pythont sokan a programozási nyelvek „svájci bicskájának” tartják, és ezt a szerepet megbízhatóan teljesíti is speciális könyvtárai és keretrendszerei egyre növekvő hadának segítségével. 

A Python angol nyelvű honlapján számos alkalmazást találhatsz hozzá a vonatkozó könyvtárakkal és keretrendszerekkel együtt.

Ízelítőnek említsünk is meg egy párat közülük:  Web Development (webfejlesztés), Scientific and Numeric (tudományos és numerikus), Education (oktatás, ismeretterjesztés), Desktop GUIs (asztali grafikus felhasználói felületek), Software Development (szoftverfejlesztés) és Business Applications (üzleti alkalmazások).

 

Forrás: javatpoint.com

 

A Python a mesterséges intelligencia területén is az egyik vezető programnyelvnek számít a Google MI részlege által kifejlesztett népszerű TensorFlow keretrendszernek köszönhetően. 

A Python különböző bővítmények segítségével sokféle feladat elvégzésére alkalmas.

A Pythonra szakosodott könyvtárak hatalmas számának köszönhetően ez az univerzális nyelv hihetetlenül sok mindenre használható egy kis igazítással.

A specializálódott könyvtárak például lehetővé teszik, hogy a programozók meglehetősen műszaki jellegű területeken is használhassák a Pythont: például mesterséges intelligenciához, adatelemzésekhez vagy statisztikákhoz.

 

 

Melyek a legismertebb cégek, akik Pythont használnak?

 1. Google: több más nyelv mellett (pl. C++, Java) a Pythonnak kiemelkedő jelentősége van a Google szerveroldali működtetésében. Legismertebb applikációihoz is használja a cég, mint pl. a YouTube keresőmotorjához.
 2. Facebook: a szoftverfejlesztési feladatok a Facebook backend háza táján is jelentős részben Pythonban látják el.
 3. Instagram
 4. A PayPal teljes működési infrastruktúrája nagyrészt Python nyelven alapszik.
 5. Spotify: adatelemzésre, és az ízlésünket egy inkább kiismerő ajánlórendszer fejlesztésére használja a cég a Pythont.
 6. Netflix: a Python könyvtárak lehetőségeit kiaknázva fejleszti a Netflix számos funkcióját, adatelemzésen kívül a felhasználói élmény javítására, tesztelésre is alkalmazzák
 7. NASA: talán meglepő ebben a listában olvasni a NASA-ról, lehet, hogy többen úgy képzelnénk, hogy az űrkutatás nagyon speciális programozási nyelveken alapszik. Természetesen az űrközpont sem egyetlen nyelvet használ, de az adatelemzés és az automatizáció egyik legfontosabb eszköze a Python, a NASA-nál is.

 

Mennyit keresnek a Python programozók?

Ahogy arról már informatikus fizetési kalauzunkban is szó esett, a programozói keresetedet nagymértékben meghatározza, hogy a világ mely táján dolgozol.

A Glassdoor-on szereplő adatok alapján az Egyesült Államokban élő Python programozók nagyjából 92 000 dollár fizetésre számíthatnak évente (tehát több mint havi 2,3 millió forintra), így ez az egyik legjobban fizetett nyelv.

A következő bekezdésből az is kiderül, hogy a te térségedben mennyit lehet keresni a Pythonnal:

Python programozó átlagfizetések 2020-ban:

  • Junior fejlesztő: Br. 401 541 Ft
  • Szenior fejlesztő: Br. 1 047 178 Ft

Python programozó átlagfizetések 2021-ben:

  • Junior fejlesztő: Br. 433 462 Ft
  • Szenior fejlesztő: Br. 1 107 285 Ft

Az adatok forrása: Fizetések.hu

 

 

Hogyan lehet megtanulni a Python alapokat?

Mivel a Python viszonylag népszerű, és már elég régóta használják (27 éve), nagyon sok vele kapcsolatos oktatási anyag áll az azt tanulók rendelkezésére.

Ha inkább a hagyományos oktatásban hiszel, akkor érdemes beiratkoznod egy egyetemre. Az egyetemi oktatás erős matematikai, elméleti alapokat ad, viszont a gyakorlati problémamegoldás kevésbé hangsúlyos.

Az is lehetséges, hogy Python nyelvet nem tanítanak, hanem más, alacsony szintű programozási nyelven kell elsajátítani a kódolást, és ezekre az alapokra a Python tudást magadnak kell felszedned. 

A bejárós vagy online intenzív programozókurzusok pedig azoknak valók, akik gyakorlatorientált szemléletben szeretnének tanulni és és gyorsabban szeretnének haladni.

A CodeBerry kezdők számára készült, online Python tanfolyama profi mentorok és érthető, barátságos hangvételű tananyag segítségével vezet be a Python és az adatelemzés alapjaiba. 

Ha többet szeretnél megtudni arról, hogy pontosan milyen lehetőségek közül válogathat, aki Pythont szeretne tanulni, olvasd el a Top 12 Python programozás tanfolyam magyarul című cikkünket, illetve Bevezetés a programozásba 3. – Hogyan tanuljunk meg programozni? című blogbejegyzésünket.

A Python alapjai mellett érdemes azt is elsajátítani, hogyan igazodhatsz el a saját területednek megfelelő könyvtárakban.

Ahogy a JavaScriptnél is, így itt is kulcsfontosságú része lesz a tanulási folyamatnak az egyes könyvtárak és keretrendszerek használatának megtanulása.

Python programozás kezdőknek, Python letöltés

 

 

Innen töltheted le a  Pythont: https://www.python.org/downloads/

A telepítéshez pedig szuper támogatást kaphatsz ebben a videóban, (magyar felirat bekapcsolható): 

 

Python alapfogalmak

Ha már nem teljesen ismeretlen a programozás számodra, elkezdtél ismerkedni a Python alapjaival, nézd meg a CodeBerry YouTube csatornáján elérhető Python videókat, amelyek 5 percben magyarázzák el neked a Python alapelemeinek működését: 

CodeBerry Youtube channel Python videók

 

Python programozással sokoldalú és kreatív programozó válhat belőled
Python programozással sokoldalú és kreatív programozó válhat belőled.

Mennyi idő alatt lehet megtanulni a Python alapokat?

Az, hogy valakinek mennyi ideig tart megtanulni egy programnyelvet, sok mindentől függ. Például attól, hogy milyen módszerrel állsz neki, hogy mennyire vagy fogékony az anyagra, és hogy heti hány órát töltesz ezzel.

Ne várd azt, hogy egy féléves egyetemi tantárgy vagy egy 14 hetes programozókurzus elvégzése után mindent tudni fogsz a Pythonról.

Az alapokon túl sok időt kell majd arra is fordítanod, hogy elsajátítsd a különböző keretrendszerek és könyvtárak használatát.

Talán a két legjelentősebb Pythonos keretrendszer a Django és a Web2Py. Akárcsak a JavaScript esetében, a Python nyelvnek is csak akkor válhatsz „igazi szakértőjévé”, ha az évek során kifejlesztett megannyi keretrendszert is jól ismered.

 

Nekem való a Python?

Ahhoz, hogy ezt eldöntsd, mindig számításba kell venned, hogy egy adott programozási nyelv mennyire van összhangban a hosszú távú céljaiddal.

A Python szabályai és szintaktikája, lévén magas szintű programozási nyelv, nem túl bonyolult, ráadásul rengetegféle feladat elvégzésére alkalmas, ezért jó kiindulópont lehet bármilyen programozó számára.

Ennek ellenére, ha például mindenáron webfejlesztő szeretnél lenni, akkor nem érdemes túl sok időt töltened a Python megismerésével. Ebben az esetben inkább a HTML-re, a CSS-re és a JavaScriptre fordíts nagyobb figyelmet. 

 

 

A „Melyik programozási nyelvet válasszam?” című cikkünk segíthet eldönteni, hogy valóban neked való-e a Python programnyelv. Emellett számos más nyelvről is olvashatsz benne, és arról, hogy melyiket mire lehet használni. 

A CodeBerry Programozóiskola “Programozási nyelvek” című cikksorozatából megtudhatjátok, hogy milyen alapvető jellemzői vannak az egyes programozási nyelveknek, mire alkalmasak, kinek érdemes választani őket.

Bevezetés a programozásba

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!