Soós Balázs Gergely diákunk története – szükségem volt egy kis elcsendesedésre

  • Reading time:8 perc alatt olvasható

Soós Balázs Gergely, BeeGee, végzettsége szerint mérnök informatikus, PhD-jét a PPKE ITK Multidiszciplináris Doktori Iskolában szerezte, BME Schönherz Kollégium öregdiák. Dolgozott a SZTAKI-ban tudományos segédmunkatársként, a Keresés-labnál kutatómérnökként, a Streamnovation-ben alapítóként és senior fejlesztőként, a Zinemath-ban vezető fejlesztőként. Jelenleg pedig a CodeBerry diákja.

Itt lakom: Magyarország, Budapest

Itt dolgozom: MorganStanley

Ennyi időt tanultam a CodeBerry-nél: 3 hónap

Ezt használom: HP ENVY, Samsung Galaxy S4 mini, Chrome, Notepad++, gitk

Ha megkérdezik, hogy mi a foglalkozásod most, mit válaszolsz?

Szoftverfejlesztő.

Mivel foglalkoztál korábban, mielőtt elkezdtél kódolni tanulni? Volt korábbi tapasztalatod a területen?

Gyerekkoromban apukám BASIC programjaiban kerestem a felcserélt 0-kat és O-kat. A repülőgép-modellező szakkört adtam fel, hogy Commodore+4-esen rajzolhassak, meg GV-Basicben (C64) ügyeskedtem. Középiskolában Turbo Pascal, egyetemen C++, meg néhány érdekesebb nyelv volt terítéken. A C++ aztán jó pár évig kitartott… Közben jött a gépi látás, a robotika és a GPU programozás.

Balázs tanácsa a leendő diákoknak: csinálni kell, hogy rögzüljön a tudás
Balázs tanácsa a leendő diákoknak: csinálni kell, hogy rögzüljön a tudás

Miért döntöttél úgy, hogy elkezdesz webfejlesztést tanulni?

A desktop alkalmazásoknak szerintem vége. A mobilfejlesztés és a felhő érdekelt. Találkoztam a WebGL-lel és meg akartam tanulni. Első logikus lépésnek a webes technológiák leporolását gondoltam. Régebben volt minimális PHP és MySQL tapasztalatom, de a frontendet mindig mások rakták össze. Jó pár munkám volt, ahol a számítás volt a lényeg, felület nélkül. Aztán később szerettem volna jobban érteni, mit és hogyan varázsolnak a GUI-sok.

Mesélj arról picit, hogy hol dolgozol most, mik a feladataid? Hogy telik most egy napod, egy heted?

Egy bankban dolgozom, úgyhogy titok 🙂 De van benne napi szinten frontend is.

 

 

Mennyi ideig kerestél állást? Hogyan találtad a jelenlegi munkahelyedet?

Az előző helyem egy álommunkahely volt: egy igazi “dreamer” ötletgazda, ütős mérnökcsapat, nemzetközi kiállítások, betonbiztos befektető. Aztán egyszer csak azt éreztem, hogy túl nagy a pörgés. Szükségem volt egy kis elcsendesedésre, hogy új hangokat tudjak meghallani, hogy legyen végre időm a családomra, kicsit magamra is.

Pont nyáron jött ez az impulzus. A feleségemnek is volt 4 hét szabadsága. Leköltöztünk Velencére. A tóparti pihenés közben éreztem, hogy kell egy kis szellemi aktivitás is. Ezért kezdtem el tanulni…

Két hónap után voltam pár interjún. Aztán néhányan hallották, hogy épp nem dolgozom. Végül egy koleszos társam felhívott, hogy ha még mindig szeretem a különleges programozási nyelveket, és érdekelnek a naaagy adatbázisok, akkor van egy kiadó hely a szomszédos íróasztalnál…

Hogyan tanultál meg programozni? Milyen tanfolyamokat, könyveket, stb. használtál diákként?

Már nem emlékszem. Jórészt rám ragadt. Volt pár Computerbooks-os könyv. Aztán jött az egyetem: Pongor György és László Zoltán. Utána már leginkább online anyagok.

A Codeberry diákjaként bárhonnan tanulhatsz
A Codeberry diákjaként bárhonnan tanulhatsz

Mit adott neked a CodeBerry? Milyen volt az iskolánk diákjának lenni?

Olvastam a Node.js-ről, meg az Angular-ról. Éreztem, hogy ez ütős kombináció. A doktori évek alatt megszerettem az önálló kutatást, a felfedezés örömét, de mindig is nagyra értékeltem a tanárt, akitől rendszerezett alapokat kaphatok, jó útravalót a dzsungelharc előtt. Blogokból tanulni tényleg olyan, mint térkép nélkül egy nagyvárosban: rengeteg busz, sok villamos. Egy-két metró. Mindenesetre jól jön néha az útbaigazítás, ha oda is akarsz érni valahova.

Andrissal kb. havonta összefutunk. Korábban mesélt a CodeBerry-ről, amikor még csak ötlet volt. Aztán Bini mondta, hogy neki teszik a dolog. Gondoltam miért is ne. Szerintem az első 20 jelentkező között voltam 🙂

Korábban nem az én dolgom volt, hogy valami jól is nézzen ki. A leckék elején a frontenden volt a fókusz. Nem bántam meg. Az, hogy rögtön kipróbáltam, amit tanultam, voltak tesztkérdések, segített beégetni a dolgokat. Aztán amikor összeraktam egy WordPress lapot, a CSS már jó barátom volt.

 

 

Van bármilyen tapasztalatod, tipped, trükköd, amit szívesen megosztanál azokkal a leendő diákokkal, akik most kezdik a tanulást?

Csinálni kell… Nekem az adta meg a végső lökést, hogy volt egy konkrét megkeresésem egy reszponzív weblapra. Egy ismerősöm kihasználta, hogy épp nem dolgozom 🙂

Mi a következő lépés a számodra? Merre tovább?

Lassan leporolom az eredeti célomat, ha majd lesz néhány hétvégém. Szóval WebGL. Esetleg egy kis VR-ral fűszerezve.

“CodeBerry Programozóiskola — Diákjaink Történetei” sorozatban olyan diákjainkkal beszélgetünk, akik sikeresen elhelyezkedtek fejlesztőként.

Ha te is szívesen lépnél fejlesztői pályára, a következő cikkekből megtudhatod, hogyan vágj bele, illetve tippekkel és trükkökkel is segítünk, hogy a lehető leghamarabb új karriered építésébe kezdhess:

Szeretnél te is megtanulni programozni? Gyere és próbáld ki ingyen az első 25 leckét a CodeBerry Programozóiskolában.