Baranyi Gábor személyi edzőként dolgozott, illetve csoportos edzéseket tartott egy edzőteremben. Azóta megtalálta azt, amiben ki tud teljesedni és folyamatosan fejlődni tud: junior frontend fejlesztőként dolgozik egy középvállalkozásnál.

Itt lakom: Magyarország, Szeged
Itt dolgozom: Minero IT Hungary KFT.
Ennyi időt tanultam a CodeBerry-nél: 10 hónap
Ezt használom: Fujitsu Lifebook A555, Windows 7, IntelliJ, SourceTree

Ha megkérdezik, hogy mi a foglalkozásod most, mit válaszolsz?
Attól függ, ki kérdezi. Ha szakmabeli, akkor frontend fejlesztő. Ha egy érdeklődő laikus, akkor programozó vagy szoftverfejlesztő.

Mivel foglalkoztál korábban, mielőtt elkezdtél kódolni tanulni?
Főállású személyi edzőként dolgoztam, emellett csoportos edzéseket tartottam egy funkcionális edzőteremben. A csoportos edzéseket jelenleg is viszem a programozói munka mellett.

Miért döntöttél úgy, hogy elkezdesz webfejlesztést tanulni?
Mindig is érdekelt a webes megjelenítés: hogy hogyan és mitől lesz egy weboldal, amit látok, olyan, amilyen. Emellett az edzőterem webes megjelenítésének egy részét is mi, edzők csináltuk, így sok időt töltöttem a WordPress-alapú blogunk írogatásával, szépítgetésével, amit nagyon élveztem. A Facebookon láttam meg egy jó lehetőséget, ahol online webfejlesztés-oktatást hirdettek. Utánanéztem, és tudtam, hogy nekem itt kell megtanulnom a szakma csínját-bínját… legalábbis az alapokat mindenképp. Ez volt a CodeBerry hirdetése.

Hogyan tanultál meg programozni? Milyen tanfolyamokat, blogokat, könyveket stb. használtál?
A már említett hirdetés után, 2016 szeptemberében kezdtem el tanulni a CodeBerry online kurzusán, majd később idővel kiegészítettem Codecademy-s és Udemy-s kurzusokkal is. Célzottan programnyelveket videómegosztó oldalakon található videókból tanultam.

Milyen volt a CodeBerryben tanulni?
Nagyon hasznos volt. Nagyon tetszett, hogy havidíjas rendszerben működik, így saját ütememben tudtam haladni. Nagyon tetszettek a magyarázatok, a példák, melyeken keresztül be lettek mutatva a feladatok.

Gábor asztala

Milyen tapasztalatot, tippet-trükköt osztanál meg szívesen azokkal, akik most kezdik a tanulást?
Nagyon fontosnak tartom az alapok megtanulását, és hogy időről-időre vissza kell térni a már átvett, megtanult leckékhez, hogy újra lássuk az összefüggéseket. Fontos az ismétlés.

Mesélj arról picit, hogy hol dolgozol most, mik a feladataid? Hogy telik most egy napod, egy heted?
Jelenleg egy fővárosi cég szegedi irodájában dolgozom. Egy belsős projektet fejlesztünk, aminek a frontendjét csinálom én, tehát a HTML, CSS és JavaScript részeket.
Reggel 8 óra körül érek az irodába és kb. 17 óráig vagyok bent. A nap többi részében próbálok mást csinálni: edzés, csoportosedzés-tartás, így másnap mindig feltöltődve, új lendülettel tudok nekiállni az aznapi munkának.

Kikkel dolgozol együtt, kik és hogyan segítik a munkádat?
Az irodában jelenleg kb. 20-an dolgozunk. Van egy mentorom, aki segít a fejlődésben, és a projektben is az ő irányításával halad a munka.

Milyen szoftvereket, eszközöket, technológiákat használsz jelenleg a munkád során?
A fejlesztői környezet az IntelliJ, verziókövetőként a SourceTreet használjuk, és a BitBucketet repo-ként.
A projektben HTML, CSS (SCSS), jQuery, Angular JS, Angular Material, FUSE keretrendszert használunk.

Mennyi ideig kerestél állást? Nehéz volt munkahelyet találni?
Igazából még a tanulás alatt az egyik jó barátom és edzőtársam ötletére küldtem el az önéletrajzom ahhoz a céghez, ahol ő is dolgozik. Kicsit később behívtak interjúra, néhány hét múlva pedig szóltak, hogy tetszettem nekik az interjún, és szívesen dolgoznának velem.

Milyen volt a felvételi?
Egy rövid cégismertető után angolul folytatódott az interjú, ahol be kellett mutatnom magam, beszélni a személyes dolgaimról, magánéletemről, majd pedig következett az, hogy hol és hogyan tanultam a szoftverfejlesztést, szintén angolul.
Ezek után volt egy szakmai rész, ahol feltérképezték az addig megszerzett tudásomat, majd következett néhány logikai teszt megoldása.
Az interjú körülbelül egy óra hosszáig tartott.

Mit tanácsolsz azoknak, akik felvételire készülnek épp?
Nagyon fontos, hogy bármi, amit mondanak, pozitív legyen. Még ha valami negatív dologról is van szó, mindig valami pozitív köntösbe kell bújtatni. Legyen mindig magabiztos, és mutassa azt, hogy bármilyen területen képes és hajlandó a fejlődésre.

Mi a következő lépés a számodra? Merre tovább?
Minél nagyobb tudásra szeretnék szert tenni a frontend-fejlesztés terén, és kicsit beleszagolni a backend-fejlesztésbe is, hogy átlássam teljesen, hogy mi folyik a háttérben.

A “CodeBerry Programozóiskola — Diákjaink Történetei” sorozatban olyan diákjainkkal beszélgetünk, akik sikeresen elhelyezkedtek fejlesztőként.

Szeretnél te is megtanulni programozni? Gyere és próbáld ki ingyen az első 15 leckét a CodeBerry Programozóiskolában.