Morosits Attila 1992-ben érettségizett, a főiskolán informatikát tanult, de nyelvvizsga hiányában nem kapott diplomát. Több vállalatnál dolgozott elektromos karbantartóként, majd PLC programozást és web programozást tanult. Az új munkahelyén mindkettőnek nagy hasznát veszi, mint karbantartó mérnök. A következő célja, hogy karbantartó csoportvezető mérnök legyen.

A “CodeBerry Programozóiskola — Diákjaink Történetei” sorozatban olyan diákjainkkal beszélgetünk, akik sikeresen elhelyezkedtek fejlesztőként.

Itt lakom: Magyarország, Szombathely

Itt dolgozom: Flex LTD / Flextronics International LTD.

Ennyi időt tanultam a CodeBerry-nél: 6 hónap

Ezt használom: Huawei P20 pro, TIa Portal

Ha megkérdezik, hogy mi a foglalkozásod most, mit válaszolsz?

Karbantartó mérnök vagyok a Flex Hungarynél. PLC (programozható logikai vezérlő) programozással foglalkozom, hibák keresése és javítása a feladatom. A napi üzemeltetési teendők mellett a tervezett karbantartások előkészítése és végrehajtásának koordinálása is a feladatköröm része.

Mivel foglalkoztál korábban, mielőtt elkezdtél kódolni tanulni?

Elektromos karbantartóként dolgoztam, fő feladatom az új gépek telepítése és üzembe helyezése, valamint a felmerülő hibák elhárítása volt.

Miért döntöttél úgy, hogy elkezdesz programozást tanulni? 

Szerettem volna egy érdekesebb, több kihívást rejtő munkakörbe kerülni, ehhez elengedhetetlen volt, hogy megtanuljak kódolni. Mivel a mai termelő gépek vezérlését PLC-vel oldják meg és igény mutatkozik ezen információk kinyerésére és interneten keresztül történő megjelenítésére, így a programozás két aspektusa (PLC programozás és web programozás) elengedhetetlenné vált ebben a szakmában.

Hogyan tanultál meg programozni? Milyen tanfolyamokat, blogokat, könyveket stb. használtál? 

Egyrészt a PLC programozást sajátítottam el egy tanfolyamon, másrészt a CodeBerry-nél tanultam weblapkészítést. 

Milyen volt a CodeBerryben tanulni? Mit adott neked a CodeBerry?

Mivel korábban több műszakban dolgoztam, így fontos volt, hogy kötetlen időbeosztásban tanulhattam. Sok ismerettel gazdagodtam a feladatok által, egy úgy gondolkodásmódra is tanított, mondhatni egy új világ nyílt meg a számomra.

Milyen tapasztalatot, tippet-trükköt osztanál meg szívesen azokkal, akik most kezdik a tanulást? 

Nyelvismeret, nyelvismeret, nyelvismeret. A legtöbb programnyelv az angol nyelvre épül, és az interneten angolul tudunk keresni és válaszokat találni a kérdéseinkre. Továbbá fontos szerintem, hogy érdekeljen és szeressük azt, amivel a munkahelyünkön foglalkozunk. A folyamatos szakmai fejlődés mellett érdemes pár évente elgondolkodni azon, hogy mi minden más keltette még fel az érdeklődésünket.

Mesélj arról picit, hogy hol dolgozol most, mik a feladataid? Hogy telik most egy napod, egy heted?

Jelenleg egy új gyártósor telepítésén, fejlesztésén dolgozom. A munkám egy részében a PLC-ből nyert adatokat kell webes felületen megjeleníteni (ehhez jött jól, hogy PLC programozást és web programozást is tanultam).

Kikkel dolgozol együtt, kik és hogyan segítik a munkádat?

Egy mérnök csapat tagja vagyok. Nagyon jó társaság, mindenki különböző területről jött, más tudással és tapasztalattal. Rengeteget tudunk tanulni egymástól is.

Milyen szoftvereket, eszközöket, technológiákat használsz jelenleg a munkád során?

A TIA Portált (A “TIA” a Totally Integrated Automation rövidítése, a TIA Portál a SIEMENS egységesített fejlesztői platformja, ezen keresztül automatizálási folyamatokat lehet elvégezni). Emellett használom az RSLogix szoftvert (ami szintén egy közös vezérlő és fejlesztési felület), valamint webfejlesztéshez a Brackets szövegszerkesztőt.

Mennyi ideig kerestél állást? Nehéz volt munkahelyet találni?

Másfél évig vártam a megfelelő állásra. Közben is kaptam ajánlatokat, de azok nem voltak vonzók. Megvártam a megfelelő pillanatot, mivel volt munkahelyem, így nem voltam rákényszerülve, hogy az első adandó lehetőséget elfogadjam.

Milyen volt a felvételi?

Megkeresett egy fejvadász, hogy tudna nekem egy érdekes munkahelyet ajánlani, majd másnap egy másik fejvadász is megtalált ugyan ezzel a munkával kapcsolatban. Az első interjú tulajdonképpen vele zajlott telefonon. Utána kaptam időpontot a személyes elbeszélgetésre. A tapasztalataimra, de főleg a hozzáállásomra voltak kíváncsiak. 

Mit tanácsolsz azoknak, akik felvételire készülnek épp? 

Kicsi a világ. Próbáljanak magukról pozitív képet kialakítani a mostani vezetőikben, munkatársaikban, egy következő munkahely HR-es kollégái néhány kapcsolaton keresztül könnyen leellenőrizhetik a jelenlegi vezetők, munkatársak véleményét.

Mi a következő lépés a számodra? Merre tovább?

Nyelveket tanulok, érdekesek számomra a különböző nyelvek közötti kapcsolatok, a nyelvjárások, a szófordulatok. Sok külföldi munkatársam is van (pl. Szingapúrból, Hollandiából, Minnesotából, Kolumbiából).

 

 

 

A “CodeBerry Programozóiskola — Diákjaink Történetei” sorozatban olyan diákjainkkal beszélgetünk, akik sikeresen elhelyezkedtek fejlesztőként.

Szeretnél te is megtanulni programozni? Gyere és próbáld ki ingyen az első 15 leckét a CodeBerry Programozóiskolában.