Semmi kétség nem fér hozzá, hogy a mobileszközök használata meghódította a világot és ezzel együtt futótűzként terjedtek el az Android operációs rendszeren futó programok. A mobilappok fejlesztése egyre több programozót vagy leendő programozót vonz. 

Ha te is azok közé tartozol, akik szeretnék megtanulni az androidos fejlesztés mikéntjét, ez az összeállítás neked készült. A cikkben összeszedtük, hogy mit érdemes tudni a kurzusokról általában, valamint a magyar nyelvű Android programozás tanfolyamok kínálatáról.

Android programozás: átfogó cikkünkben részletes információt találsz az Android fejlesztésről, olvasd el, ha szeretnél többet tudni a témában.

 

 

Miért éri meg Android fejlesztő tanfolyamon részt venni?

Az önálló tanulásnak és a tanfolyamoknak is vannak előnyei, mindenki a számára megfelelő formát választhatja. Tapasztalattal rendelkező oktatók által vezetett kurzusokon könnyebb fókuszáltan haladni, a célnak legmegfelelőbb módszereket és technológiákat megismerni. A csoportban egyszerűen választ kaphatunk a kérdéseinkre és gyakorlati projekteket valósíthatunk meg. 

Az Android fejlesztői tudás nagy értéket képvisel a munkaerőpiacon, frissen megszerzett tudásunkkal könnyen és gyorsan találhatunk állást, esetleg kiegészítő lehetőségeket meglévő munkánk mellé.

Az Android fejlesztői tanfolyam jellemzően nem hosszúak, mivel előzetes tudásra építenek (erről részletesebben a következő szakaszban olvashatsz), így az első fizetéssel jó eséllyel megtérül az áruk. 

Forrás: Unsplash

Mit kell tudni ahhoz, hogy jelentkezhessünk egy Android programozás tanfolyamra? 

Jelenleg a legtöbb elérhető Android tanfolyam nem programozni tanítja a résztvevőket, hanem az androidos applikációfejlesztés eszközeivel (Android Studio, Android SDK) és metódusaival ismertet meg.

Emiatt szükség van előzetes programozói ismeretekre, a legtöbb esetben kifejezetten a Java nyelv ismeretére, hiszen ez az Android programozás egyik fő nyelve. (A másik a Kotlin, de a magyar kínálatban egyelőre főként Javara épülő kurzusokat találunk.)

Ha ennek a tudásnak még nem vagy a birtokában, ajánljuk a CodeBerry online kurzusát: a Java programozó tanfolyam I.-et, ahol elsajátíthatod a szükséges alapokat. 

Android fejlesztő tanfolyam online 

A 2020-as évben a koronavírus-járvány felforgatta a tanulás-tanítás hagyományos formáit is. Sok képzőintézmény kényszerült rá, vagy döntött önként amellett, hogy online térbe helyezi át a tanfolyamait. Emellett voltak olyan kurzusok, amik eleve távoktatásos rendszerben működtek. 

Érdemes utánajárni, hogy a tanfolyam, amit el szeretnél végezni, elérhető-e online formában, hiszen így bárhonnan, a világ bármely pontjáról tanulhatsz és az időbeosztásodhoz is könnyebb igazítani.

Ha azonban ragaszkodnál a személyes jelenléthez, akkor is érdemes alaposan tájékozódni, mivel könnyen lehet, hogy az adott intézmény csak a korlátozások idejére terelte online térbe az óráit, azokon kívül van lehetőség tantermi órákra is. 

 

Mit érdemes figyelembe venni a tanfolyam kiválasztásakor? 

Milyen hosszú és milyen intenzív a képzés? 

A kurzusok többsége összesen 40 órás, de találunk 32 órásat is. Különböző időbeosztásban zajlanak az órák, szuperintenzív, hétvégi, egész napos, délelőtti, esti képzések is vannak a piacon. 

Az intenzitástól függően egy hónap, vagy mindössze néhány nap alatt áttekinthetjük a legszükségesebb tudnivalókat az Android alkalmazások fejlesztéséhez.

Ehhez – mint a programozás bármely más területéhez – még nagyon sok gyakorlást és elmélyülést kell hozzátenni, hogy profi Android fejlesztővé váljunk.   

Elmélet vagy gyakorlat?

A kurzusok honlapján általában elérhető a tematika és a tanfolyam részletes leírása, de a szervezőket, korábbi résztvevőket, oktatókat is megkérdezhetjük, hogy mire számítsunk. 

Elméleti vagy gyakorlatorientált képzést fogunk kapni? Önállóan kell gyakorolni, házi feladatokat megoldani, vagy közösen gyakoroljuk a tanultakat? Létrehozunk valamilyen applikációt a képzés során, van konkrét kimeneti projekt?

Ehhez hasonló kérdéseket érdemes megfogalmazni, főleg, ha már ismerjük a saját tanulási stílusunkat és tudjuk, mi számunkra a leghatékonyabb módszer.

Tanúsítvány

Bár ezek általában rövid tanfolyamok, amik meglévő tudásra építve egy speciális részterület technológiáit ismertetik meg a résztvevőkkel, mégis jó tudni, hogy kapunk-e valamilyen igazolást arról, hogy elvégeztük a tanfolyamot.

Az Android fejlesztői képzettség előnyt jelenthet a munkaerőpiacon, gazdagítja az önéletrajzunkat vagy például a LinkedIn profilunkat. Ehhez jó, ha van egy tanúsítvány, ami formálisan is igazolja a sikeres teljesítést. 

 

 

Magyar nyelvű Android fejlesztő tanfolyamok

Android Developers by Google

 • Ingyenes
 • 5 lecke (folymatosan bővülő tananyag)
 • Előzetes programozási ismeret ajánlott

Habár ebben a cikkben főként a magyar nyelven elérhető tartalmakat szeretnénk összegyűjteni, a Google saját fejlesztésű kurzusával szeretnénk kivételt tenni.

Az Andorid Developers egyelőre nem érhető el magyar nyelven, ingyenessége és szemléletes leckéi kiváló lehetőséget kínálnak mindazoknak, akik eligazodnak az angol nyelvi környezetben, és szeretnék kipróbálni magukat az alkalmazásfejlesztés világában Kotlin nyelven.

 

Az Android Basics in Kotlin kurzus teljesen az alapoktól építi fel a leckéket. Ahogy a többi képzésénél, úgy itt is a hatékony, de szemléletes oktatásra törekedtek a fejlesztők.

A rövid, képekkel illusztrált elméleti anyagok után egy interaktív online felületen elkészíthetjük saját kódrészleteinket, illetve kisebb-nagyobb feladatokat is kapunk, azonban a leckék tartalmazzák a megoldásokat (a kész kódokat) is, így ellenőrizhetjük a munkánkat, vagy leshetünk, ha elakadunk.

Az egyes leckék végén tesztekkel ellenőrizhetjük a tudásunkat, a nagyobb egységek vizsgáinak sikeres teljesítése során pedig jelvényeket gyűjthetünk, illetve a profilunkon követhetjük előrehaladásunkat is.

 

A kurzus elvégzéséről a Google sorszámozott tanúsítványt állít ki nekünk, melyet feltölthetünk akár LinkedIn profilunkra, vagy hozzáadhatjuk az önéletrajzunkhoz.

 

 

Masterfield

 • 139.500 Ft+Áfa
 • 32 tanóra, 4 egymást követő munkanapon
 • Java programozói alapokkal már rendelkező fejlesztőknek, akik szeretnék megismerni az Android világát fejlesztői oldalról.

A Masterfieldnél is Android fejlesztő tanfolyamba csatlakozhatsz be, mely négy egymást követő napon le is zajlik, 9-től 16.30-ig tartott etapokba sűrítve.

A képzés díja 139.500 Ft+Áfa, de 51% kedvezmény jár az online kurzusokra való jelentkezéskor anyukák részére.

 

A tanfolyam során megismerkedsz az Android programozással, gyakorlati példákon keresztül sajátítva el az alábbiakat:

 • Alkalmazásfejlesztés alapok
 • Activity-életciklus
 • UI fragmentek és a fragment manager
 • Listák megjelenítése, recyclerview használata
 • Dialógusablakok
 • Adatkezelés SQLite adatbázis segítségével
 • Broadcast intentek
 • Háttérszolgáltatások
 • A toolbar
 • Lokalizáció 
 • Stílusok és témák
 • XML drawables, 9-patch image-ek

Masterfield vélemények:

“Az tetszett a legjobban, hogy a példákat a való életből merítette az oktató és megosztotta a korábbi tapasztalatait is.” – Sersli Ádám

Pentaschool

 • 40 tanórától
 • 100.000 Ft+Áfa-tól
 • Előfeltétel legalább egy programozási nyelv ismerete (egy Java fejlesztőkörnyezet ismerete előny, de nem feltétel)

A PentaSchool Android fejlesztő tanfolyama szintén a Java nyelven keresztül ismertet meg az Android platform nyújtotta lehetőségekkel.

A kurzus végigveszi a Java nyelv alapelemeit, így ha nem kifejezetten a Java volt az erősséged, akkor sem dobnak egyből a mélyvízbe.

A leckék a programozási alapok átismétlésével kezdődik, majd bemutatja a fejlesztői környezetet és az Androidos projektek felépítését általában.

Ezután a képzés konkrét feladatokkal folytatódik, többek közt megismerkedsz az érzékelők és adatok kezelésével, majd elkészíted előbb az első, egyszerűbb alkalmazásod, a tanfolyam végére pedig egy önálló, teljes projektet fogsz megvalósítani.

A kurzus az alkalmazás publikálásával és az Androidos eszközök támogatásának bemutatásával zárul.

A kurzus az aktuális meghirdetéstől függően folyhat délelőtt vagy délután, a tanfolyam időtartama 40 óra, a képzési díj pedig 100 000 Ft + Áfa.

PentaSchool vélemények:

“Lassan törzstanuló leszek… Még sosem csalódtam egyetlen kurzusukban sem. A webes oktató anyagok szintén lenyűgözőek.” – Máthé Gábor, végzett PentaSchool hallgató

Ruander

 • 120.000 Ft
 • 40 óra, délelőtti/esti/online képzési forma
 • Tantermi vagy online oktatás
 • Java előképzettség szükséges

Ha már rendelkezel Java alapokkal, bátran csatlakozhatsz a Ruander Android fejlesztő tanfolyamához.

Ez a képzés bepillantást enged a mobilplatformra programozás és az alkalmazásfejlesztés világába, egyúttal biztos alapokat ad napjaink egyik legkeresettebb szakmájához.

A tanfolyam dióhéjban:

 • Szükséged lesz némi Java alaptudásra
 • 40 óra tananyagot kapsz
 • 120.000 Ft-ért cserében.

Forrás: Ruander

Elérhető online és tantermi oktatás is, utóbbi Budapesten, a Frangepán utcai oktatási helyszínen zajlik.

A tanfolyamok képzési díját fizetheted egy összegben, két részletben, vagy akár havonta is, ami nagyon fontos, mindezt kamatmentesen.

 

Forrás: Ruander

 

A Ruander ezen felül számos kedvezménnyel is várja a leendő tanulókat:

 • Ruander Klub kedvezmény: -10%
 • Álláskereső kedvezmény: -10%
 • Csoportos kedvezmény: -15%
 • Diákkedvezmény: -10%
 • Kismama-kedvezmény: -10%

A képzések gyakorlatorientáltak, így azonnal tudod hasznosítani a tanultakat. A Ruander emellett javasolja az otthoni gyakorlást az ismeretek elmélyítésének érdekében.

Ruander vélemények:

“Gyors, korrekt ügyintézés, mindenről többször kaptam értesítést, amit nagyon köszönök, mert néha elfelejtettem ezt-azt! (…) Az oktatók felkészültek, jól leadják az anyagot.” – Gombás Brigitta

Soter-Line

 • 145.000 Ft
 • 40 óra tananyag
 • 1 hónap, heti 1 vagy 2 alkalom
 • Online oktatás
 • Java előképzettség szükséges

A Soter-Line-nál Android programozói képzésre jelentkezhetsz, melyhez Java előképzettség szükséges.

A tanfolyam többféle időbeosztásban érhető el:

 • Kedden és csütörtökön: 17.30-tól 20.30-ig 
 • Szombatonként 08.30-tól 15.00-ig

A kurzus 145.000 Ft-ba kerül, melyet két részletben is lehetőség van fizetni.

 

Forrás: Soter-Line

A kurzus jelenleg csak online formában zajlik, azonban a vírushelyzet elmúltával valószínűleg ismét elindul a tantermi oktatás is, ahova viszont már a laptopod sem kell magaddal vinned majd, hisz az iskola rendelkezik megfelelő gépparkal is.

A képzés gyakorlatorientált, az alkalmazások teszteléséhez érdemes saját Androidos készüléket használni, azonban emulátor segítségével is teljesíthetőek a feladatok.

 

Forrás: Soter-Line

A Soter-Line egy igen csábító, 90%-os elhelyezkedési rátával büszkélkedhet a végzett diákjai körében, így ha biztos Android alapok elsajátítása a cél, akkor ez a kurzus mindenképp érdekes lehet számodra.

 

TanfolyamOKJ

 • 120.000 Ft
 • 40 óra tananyag
 • 3 hét / 1 hónap
 • Előképzettség szükséges
 • Online vagy tantermi oktatási forma

A Tanfolyam OKJ-nál is Android fejlesztő kurzust kínálnak a jelentkezőknek, mely azonban OKJ-rendszeren kívüli, így hivatalos bizonyítványt ezért nem fognak kapni a végzettek.

A kurzus ezzel együtt is hasznos lehet, hisz az Android tudásod nem a bizonyítványod határozza meg, és a cégek sem ez iránt fognak első sorban érdeklődni.

A csatlakozáshoz szükséges alapvető Java programozási ismeret, vagy a “Programozás alapjai” kurzus elvégzése.

 

Forrás: TanfolyamOKJ

A tanfolyam során megismerkedsz:

 • A GPS műholdas helymeghatározó alá történő programfejlesztéssel
 • Android alapú rendszerekre történő programírással (pl: Google Maps kiegészítés)
 • Android alapú kamera-programozással

A kurzus 120.000 Ft-ba kerül, mely 40 órányi anyagot foglal magába.

A képzést elvégezheted:

 • 1 hónap alatt, hétfőn és szerdán 17.00 – 20.15 között
 • 1 hónap alatt, szombatonként 9.00 – 16.00 között
 • 3 hét alatt, hétfőtől csütörtökig 9.00 -12.15 óra között

Vagy online:

 • 1 hónap alatt, kedden és csütörtökön 17.00 – 20.15 között
 • 1 hónap alatt, vasárnaponként 9.00 – 16.00 között

Forrás: TanfolyamOKJ

A képzést lehetőséged van részletekben is kifizetni, mely természetesen kamatmentes.

A kurzusokra kedvezmények is igénybevehetőek:

 • Visszatérő hallgatók
 • Álláskeresők
 • Csoportosan jelentkezők
 • Diákok
 • Kismamák
 • Nagycsaládosok
 • Vagy GYED-en, GYES-en lévők számára

A tanfolyamot vizsga zárja, mely ingyenes, illetve a tandíj a tananyagok árát is tartalmazza.

Tanfolyam OKJ vélemények:

“Ajánlom őket! Olyan képzést kerestem, amely a jelenlegi munkámhoz is jól tudok használni. A blogjukon is rengeteg hasznos infót találtam!” – Rigó-Ditzendy Orsolya

“Rendkívül rugalmas, ügyfélorientált, gyors, tökéletes problémamegoldó képességgel rendelkező profi csapat! Tanfolyam keresőknek és hirdetőknek egyaránt ajánlom!” – Tóth-Csóka Fanni

Training360

 • 219.000 Ft+Áfa-tól
 • 32 óra tananyag (4 nap)
 • Helyszíni vagy LVC (live virtual class) oktatás
 • Előképzettség szükséges

A Training360-nál két különböző Android képzésből választhatunk, függően attól, hogy Java vagy Kotlin nyelven szeretnénk megismerkedni az alkalmazásfejlesztés világával.

A képzésekhez ajánlott egy magas szintű programozási nyelv előzetes ismerete, mint például a Python vagy a Java.

 • Android fejlesztői képzés alkalmazás építésével:
  • A kurzus Java nyelven, a Google hivatalos fejlesztői környezete, az Android Studio segítségével tanítja meg a fejlesztés alapjait.
  • A képzés röviden áttekinti a Java programozás alapjait, illetve az Android Studio használatát, ezt követően pedig továbbhalad az összetettebb funkciók felé.
  • A tanfolyam végére képes leszel önállóan alkalmazást fejleszteni saját elképzeléseid alapján.

Forrás: Training360

 • Modern Andorid alkalmazások építése Kotlinnal:
  • A kurzus a Kotlin nyelven keresztül mutatja be az alkalmazásfejlesztést. A gyakorlati feladatok mellett az elméleti alapokra is hangsúlyt fektetnek, így később univerzálisan leszel képes alkalmazni a tanultakat.
  • A tanfolyam második felében gyakorlati példákon keresztül ismerkedhetsz meg az alkalmazás építéssel, az alap alkalmazásod az alábbiakkal fogod ellátni:
   • UI komponensekkel
   • Jetpack-el
   • Listák hatékony kezelésével
   • Váltás képernyők közti móddal,
   • Adatok és képek lekérésével a hálózatról
   • Térkép és felhasználó kezeléssel
   • Kamera használattal

A kurzus végére képes leszel önállóan alkalmazásokat fejleszteni Kotlin nyelven, és rendelkezni fogsz a szükséges elméleti háttérrel is további projektek elkészítéséhez.

Webler

 • 98.000 Ft
 • 40 óra, 5 hét
 • Java előképzettség szükséges
 • Online

A Weblernél kizárólag online Android oktatásra lehet jelentkezni, az órákon live class keretében kell részt venni.

A tanfolyam résztvevőjeként megismerkedsz az Android alkalmazás fejlesztéssel és képes leszel egyedi és korszerű alkalmazásokat írni mobil platformokra.

 

Forrás: Webler

 

A képzés 5 héten át tart, a díja 98.000 Ft, melyet kamatmentes részletekben is kiegyenlíthetsz.

A kurzus az alapokról indul, azonban Java előképzettség szükséges a megkezdéséhez. Ha még nem rendelkezel programozási alapokkal, a Weblernél lehetőséged van jelentkezni a Webler Java SE képzésére. A Java SE képzést elvégzők beiratkozáskor az Android programozó tanfolyam kedvezményes ára 88.200 Ft.

 

A cikk körképet próbál nyújtani az elérhető Android programozás tanfolyamokról és a mérlegelés szempontjairól. Reméljük, hasznosnak találtad az összeállítást és segítséget nyújt a tanfolyam kiválasztásához. 

 

 

Ha belekóstolnál a programozás világába és elsajátítanád az alapokat, mielőtt egy hosszú és intenzív kurzusba kezdesz, próbáld ki a CodeBerry programozóiskola online tanfolyamait napi egy kávé áráért! 

Ha még nem vagy biztos benne, mit szeretnél tanulni, itt egy kis segítség, hogy melyik programozási nyelvet válaszd.

“Programozás tanfolyamok” című cikksorozatunkban részletesen összegyűjtöttük, hogy Magyarország nagyobb városaiban milyen tanulási lehetőségek várják a kódolni vágyókat, illetve egyéb hasznos érdekességeket is, amelyek segíthetnek kiválasztani a megfelelő képzést.

Programozás tanfolyamok

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!