Vad László technikailag orvos, de az egyetem vége óta a CodeBerry Programozóiskola első munkatársa, “cégépítője” — amikor kell, kódol, tananyagot ír, ügyfélszolgálatot épít vagy marketingen dolgozik.

Itt lakom: Budapest, Magyarország
Itt dolgozok: cégépítő a CodeBerry Programozóiskolánál
Ezt használom: MacBook Air 13”, iPhone 7, Sublime, Figma, Google
Egy szó, ami leírja a munkastílusom: hatékony

Ha megkérdezik, hogy mi a foglalkozásod, mit válaszolsz?

Technikailag orvos vagyok, aki nem orvosként dolgozik. Gyakorlatilag “cégépítő”, egy tech startupnál oldok meg izgi problémákat.

 

 

Mit jelent az, ha valaki cégépítő, mi a konkrét tevékenység, amit végzel?

Nincs egy darab konkrét munkaköröm a CodeBerry-n belül, mindig ott vagyok, ahol épp szükség van rám.

Ha kell, kódolok, ha kell, tananyagot írok vagy ügyfélszolgálatot építek, de előfordulok néha a marketing csapatban is. Ez egyébként nem számít különlegesnek nálunk. Picik vagyunk még, úgyhogy mind több szerepben vagyunk jelen a cégben.

Hogyan néz ki a munkahelyed? Hogyan néz ki az asztalod?

Tekintve, hogy remote (távmunkára épülő) cég vagyunk, a munkahelyem leggyakrabban az otthonom. Ennek kifejezetten örülök, mert szuper a kilátás. 🙂

 

Laci ilyen kilátás mellett végzi cégépítői feladatait

Laci ilyen kilátás mellett végzi cégépítői feladatait

Megszokott asztalom nincs, folyamatosan vándorlok munka közben. Egy átlagos nap simán kinézhet úgy, hogy reggel még a dolgozószobában kezdek, de este már a teraszon végzek a laptopommal.

Akárhol dolgozom, arra mindig figyelek, hogy nagyon kevés dolog legyen körülöttem. Leginkább csak én és a gépem, maximum még egy Moleskine. Ez segít koncentrálni.

 

Így fest egy orvosból lett cégépítő íróasztala

Így fest egy orvosból lett cégépítő íróasztala

Mikor, hol és hogyan tanultad a jelenlegi munkakörödhöz szükséges tudást?

Itt, menet közben. 🙂

Amióta a CodeBerry-nél vagyok, a legfontosabb készségem, hogy gyorsan tanulok.

Igyekszem beépíteni a mindennapjaimba is ezt. Reggelente az első munkaórám mindig azzal telik, hogy valami újat tanulok. Mostanában leginkább programozást, de volt már hónap, amikor design vagy marketing volt a terítéken. Mindig épp az, amit a joker szerep megkíván.

Hogy lettél cégépítő a Codeberry-nél?

Az alapítókat még egyetemi önkéntes szervezetekből ismertem, de konkrétan a Bridge Budapest ösztöndíjprogramon keresztül kerültem a céghez.

A Bridge egy nonprofit szervezet, ami tehetséges fiatalokat köt össze ígéretes magyar startupokkal. Az ösztöndíjasok hat hónapig dolgozhatnak egy-egy korai fázisú magyar cégben, ahol magukra szedhetnek egy rakás tapasztalatot, miközben fizetést is kapnak.

Amikor indult a 2016-os Bridge, épp végeztem az egyetemmel, és olyan helyet kerestem, ahol üzleti, cégépítési tapasztalatot tudok szerezni. A program pont ezt ígérte, így jelentkeztem, és mivel az alapítókról tudtam, hogy szuper munkát szoktak végezni, a CodeBerry-t jelöltem meg, mint céget, ahova szívesen mennék.

Az ösztöndíjprogramnak azóta vége, én pedig maradtam, mert nagyon jó itt.

Mi az, ami meglepett, amikor elkezdtél itt dolgozni, amit nem gondoltál volna előtte?

Hogy a hozzáállásomat fontosabbnak tartotta a cég, mint a konkrét technikai tudást, és mindenki hitt abban, hogy meg tudom tanulni mindazt, amire szükségem lesz a munkához.

Amikor megérkeztem a csapatba, egy frissen végzett orvos voltam, aki azt sem tudta, hogy a CSS-t eszik-e vagy isszák. Most HTML, CSS és JavaScript tananyagokat írok, és a hetem harmadát-felét kódolással töltöm.

Ez azért alakulhatott így, mert megkaptam minden támogatást, ami a tanuláshoz kellett. Amikor először tapasztaltam meg ezt a bizalmat, nagyon meglepődtem, és azóta is nagyon hálás vagyok érte.

 

 

Mi az a tudás, amit te tudsz, és az átlagember számára meglepő?

Nem kell antibiotikumot szedni a megfázásra.

Kikkel dolgozol együtt, mint cégépítő?

Még pici cég vagyunk, úgyhogy gyakorlatilag mindenkivel. Akikkel talán gyakrabban: Timivel együtt visszük az ügyfélszogálatot, Ádámmal a tananyagon dolgozunk, Andrisnak pedig a marketingben szoktam időnként segíteni.

Milyen tipikus életutak vannak a szakmádon belül?

Ha úgy nézem, hogy a jelenlegi “szakmám” a cégépítés, akkor a tipikus életút nagyjából az, hogy egy céget felfuttatunk, remélhetőleg mindenki profitál az eladásából / átadásából, aztán nekilátunk a következő cégnek.

Ha az orvoslást nézem, akkor a rezidens → szakorvos pálya kötelező, utána pedig lehetőség annyi, mint égen a csillag. Idővel lehetnék középvezető valahol, építhetnék magánrendelést, elmehetnék az országból, vagy kereshetnék helyet valamelyik szatellitágazatban (gyógyszeripar, biotech, stb.)

László cégépítőként tananyagokat is fejleszt a CodeBerrynek

László cégépítőként tananyagokat is fejleszt a CodeBerrynek

Mi a te életpályád cégépítő fejlesztőként, hogyan tovább?

A teljes pályát még nem látom, igyekszem mindig a következő néhány lépésről úgy dönteni, hogy lehetőleg minden pillanatban

  • élvezzem a mindennapjaim,
  • építsek valamit, ami hasznos sokaknak, és
  • haladjak az anyagi függetlenség felé.

Szeretném, ha a következő néhány év a CodeBerry-ről szólna, utána pedig meglátjuk.

Az orvoslás és a programozás határmesgyéjén rengeteg izgalmas dolog készülődik mostanában, valami ilyesminek szívesen lennék az egyik zászlóvivője idővel. A vesszőparipám egyébként az orvosoktatás alulról építkező reformja, ez folyton ott motoszkál a fejem egyik zugában.

Milyen foglalkozásra váltanál, ha váltanál? Milyen foglalkozásra tudnál váltani?

Jelenleg nem szeretnék mást csinálni, a cégépítős startupper élettel eléggé megtaláltuk egymást.

Ha váltanom kéne hirtelen — vagy elkapna a honvágy — akkor elhelyezkedhetnék kezdő orvosként. A másik lehetőségem pedig az lenne, hogy beálljak junior fejlesztőnek valahová.

Milyennek kell lenni az embernek, hogy jó legyen azon a területen, ahol te dolgozol? Kiknek nem javasolnád ezt a szakmát?

Ha startupnál szeretnél dolgozni, akkor szerintem három tulajdonság fontos igazán:

  1. Légy proaktív. A startupokban hatalmas a szabadság, de cserébe senki sem fog a nyakadban ülni, és osztogatni a feladatokat. Te vagy a felelős azért, hogy megfogj egy problémát, lebontsd az elemeire, kitalálj rá egy megoldást, majd elölről kezdd az egészet.
  2. Tűrd jól a változást. A startupok természetüknél fogva iszonyú változékonyak. Simán lehet, hogy a projekt, amin pénteken dolgoztál, a következő hétfőn leáll, vagy teljesen átalakul, mert a cég az adatok alapján változtat az irányon.
  3. Ne félj attól, ha nem tudsz valamit. Az ilyen cégekben nem csak jól hangzó szöveg a folyamatos tanulás, hanem a napi munka része. Fontos, hogy ne kudarcként vagy hibaként éld meg azt, ha egy bizonyos kérdésre nem tudod csípőből a választ. Ha az ilyen pillanatokban a lehetőséget látod a fejlődésre, akkor nagyon fogod szeretni ezt a munkát.

Azoknak nem ajánlanám, akiknek fontos a magas fizetés, a hierarchia és / vagy akiknek magas a biztonságigényük.

Mit szeretsz benne leginkább?

A szabadságot, a hatékonyságot, azt, hogy a saját igényeinkre formálhatjuk a munkakörnyezetünket, és leginkább talán azt, hogy hatalmas kihívás.

Sosem fejlődtem még olyan meredek ívben, mint amióta itt vagyok, és sosem szerettem még ennyire a hétfőket.

Mi a legnehezebb, illetve mi a legbosszantóbb ebben a szakmában?

Bosszantó dolgot nem tudok mondani. Ami nekem nehézség, hogy könnyű túltolni a magányos munkát. Alapvetően nem bánom az egyedüllétet, de néha rajtakapom magam, hogy két-három napja csak gépekkel vagy gépeken keresztül beszélgetek, és ez már egy picit sok.

Olyankor gyorsan átkocogok valakihez dolgozni, és minden helyreáll.

Egy cégépítő tanácsa leendő fejlesztőknek: érdemes a mélyvízben kezdeni

Egy cégépítő tanácsa leendő fejlesztőknek: érdemes a mélyvízben kezdeni

Szerinted hogyan lehet, hogyan érdemes megtanulni a te szakmádat?

A mély vízben. Akár fejlesztő szeretnél lenni, akár vállalkozó, minél hamarabb szerzel gyakorlati tapasztalatot, annál jobb.

Te cégépítőként, fejlesztőként, orvosként hogyan tartod frissen a tudásod? Milyen könyveket, blogokat olvasol, milyen konferenciákra jársz, stb.?

Főként az internetről okulok, nagyon ritkán veszek mostanában tradicionális (tan)könyvet, ha valamit el akarok sajátítani.

Fejlesztés témában nagy kedvencem a CSS-Tricks oldal. Ha belefutok egy ismeretlen CSS problémába, általában ez az első hely, ahol utánanézek. Szeretem még a freeCodeCamp blogját is, ide gyakran kerülnek fel jó összefoglalók, tutorialok különböző témákban.

Kevésbé konkrét tanulás, inkább elmerülés a programozó kultúrában a Hacker Noon blog a Medium-on. Elképesztő mennyiségű cikket írnak ide fejlesztők, ezek közül gyakran szemezgetek a kávém mellé.

Design, illetve felhasználói felület (UX) design területen a kedvenceim a UX Planet és a Muzli Design Inspiration oldalak. Előbbi mélyebb, elméleti írásokat közöl, utóbbi pedig szuper designerek munkáiból válogat minden héten többször.

A legnagyobb barátom pedig nyilván a Google, ha valamiről szeretnék többet tudni, 99%-ban egy kereséssel kezdek.

 

 

Mit csinálsz akkor, amikor épp nem a CodeBerrynek cégépítősködsz (hobbik, sport, szabadidős projektek, háziállatok stb. :))?

Olvasok, utazok, igyekszem minél jobban megismerni Budapestet a barátaimmal és a barátnőmmel. Időnként besegítek nonprofit közösségi projektekbe, mint a Láthatatlan Egyetem vagy a YearCompass.

Kedvelt, vagy kedvenc…

innivaló: a cortado nevű kávé
ennivaló: steak, körülbelül mindegy, mivel, csak ne süssék át teljesen
sorozat: Game of Thrones (tudom, klisé, de ez van…)
film: Dogville
könyv: Murakami Haruki: Norvég erdő
gyümölcs: nektarin
ország: Izland
idézet: Nem az a szabadság, hogy azt teheted amit akarsz, hanem hogy nem kell megtenned azt, amit nem akarsz. — Jean-Jacques Rousseau
zeneszám: Seeya — deadmau5
szín: grafitszürke
állat: mosómedve

“Bemutatkozik a Codeberry-csapat” sorozatban alapítóink, munkatársaink mesélnek róla, hogy milyen is a világ informatikus szemszögből.

Szeretnél te is megtanulni programozni? Gyere és próbáld ki ingyen az első 25 leckét a CodeBerry Programozóiskolában.