Így válassz kezdő programozó tanfolyamot!

  • Reading time:21 perc alatt olvasható

A CodeBerry Programozóiskola “Bevezetés a programozásba” című cikksorozatában programozással kapcsolatos témákat feszegetünk, és mindenről szót ejtünk, amire a kezdetekben szükséged lehet. Kövesd a blogunkat, ha még több olyan cikket szeretnél olvasni, amiben minden programozással kapcsolatos kérdésedre választ találhatsz!

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!

A programozás alapjai

Az első előtti lépés

Ha már fontolgatod, hogy meg szeretnél ismerkedni a kódolás világával, érdemes feltérképezni, milyen lehetőségeid vannak az alapok elsajátítására. Ahhoz, hogy választani tudj a képzések közül, látnod kell, mi mindent kínálnak neked a különböző kezdő programozó tanfolyamok. Ehhez nyújtunk némi segítséget ebben az összefoglalóban.

 

 

Karrierváltás, visszatérés a munkaerőpiacra anyaként, esetleg kezdő programozó tanfolyam gyerekeknek? 

Bármilyen célból kezdesz is bele a tanulásba, találhatsz hozzá megfelelő kurzust

A képzések felépítése alapvetően függ attól, hogy milyen célcsoport számára alakítják ki őket. Más intenzitással, más módszertannal dolgoznak, ha gyerekeknek, középiskolás diákoknak, karrierváltóknak, vagy a munka világába visszatérni vágyó édesanyáknak szól a program. 

A fiatal korosztály játékos, szórakoztató módon gyakorolja az analitikus gondolkodás és a programozás alapjait.

Az anyukák olyan képzésen vehetnek részt, ami igazodik a kisgyermekes életformához, az órák mellett megszervezik a gyermekmegőrzést és a kurzus időbeosztása is támogatja a családot, hogy felvegye az új ritmust, miszerint “anya új szakmát tanul!”

Azok, akik munka vagy egyetem mellett szeretnének tanulni, részidős képzések közül tudnak válogatni. Mások inkább néhány hét vagy  hónap alatt szereznének olyan tudást, amivel bele is vághatnak IT karrierjük építésébe.

Számukra a szuperintenzív tanfolyamok, (bootcampek) nyújthatnak megoldást, ezek azonban napi 8–10 óra tanulás jelentenek, ami egy teljes állást tesz ki.  

Nem csak a célcsopottól függ egy-egy képzés struktúrája, vannak technológiák, melyeket nem lehet néhány hónapos intenzív tréninggel elsajátítani. A következőkben technológiákról és további olyan szempontokról lesz szó, melyek alakítják a kínálatot.

Néhány Magyarországon elérhető képzés, célcsoportok szerint

Érdemes körültekintően kezdő programozó tanfolyamot választani
Érdemes körültekintően kezdő programozó tanfolyamot választani

Mit szeretnél csinálni a jövőben, milyen munkakörben képzeled el magad? 

Ettől függ, hogy milyen technológiát érdemes megtanulnod

Az IT szakma egyes területei és a különböző feladatkörök más-más technológiák ismeretét igénylik. A számodra elsajátítandó programnyelv megtalálásához érdemes már a karriertervezés korai fázisában kitalálni, mivel szeretnél pontosan foglalkozni.

Full-stack webfejlesztőként egészen más tudásra lesz szükséged, mint például ha játékokon vagy mesterséges intelligencián dolgozol. Az egyes karrierutak eltérő munkakörülményeket és különböző fizetési sávokat jelenthetnek, de a megtanulandó programnyelveket is a választott irány határozza meg.

Programozóként lehetsz akár szabadúszó, indíthatsz saját projektet, lehetsz egy kisebb startup vagy egy multinacionális vállalat alkalmazottja.

Ha egy biztos hátteret adó nagy cégnél dolgoznál, komplex programozói tudásra lehet szükséged. Egy Java kezdő programozó tanfolyam számtalan területen bevethető, értékes tudást ad a kezedbe, míg a kimondottan bonyolult, (kezdőknek kevéssé ajánlott) C++ programnyelv ismerete kiemelkedően értékes munkaerővé tehet.

 Mobil applikációk készítéséhez elérhető kifejezetten android programozás tanfolyam, a webfejlesztés különböző területeit front-end és back-end technológiákon keresztül ismerheted meg.

A HTML, CSS és JavaScript nyelvek magabiztos alkalmazása már önmagában elég lehet igényes és tartalmas weblapok készítéséhez, míg az adattudományban való elmerüléshez például az R vagy a Python nyelvek vihetnek közelebb. 

A sort hosszan lehetne folytatni, de lényeget már érted, indulj olyan irányba, ami a választott célhoz visz közelebb! 

Speciális területekre irányuló kezdő kurzusok Magyarországon például:

A kezdő programozó tanfolyam kiválasztása nagy körültekintést igényel
A kezdő programozó tanfolyam kiválasztásánál fontos szerepet játszik a kurzus hossza és a mentorálási opciók

A kurzus hossza, időbeosztás, haladási tempó és mentorálási rendszer

Ahogy már a cikk elején említettük, a programozóiskolák különböző időtávú kurzusokat (néhány hét, több hónap, 1-2 év) kínálnak. Ez az elsajátítandó tudás mennyiségén túl az időbeosztástól is függ. 

A néhány hetes kurzusok leginkább betekintést nyújtanak kódolás világába, segíthetnek eldönteni, neked való-e ez a pálya és merre indulj el.

A szuperintenzív képzések általában egész napos elfoglaltságot jelentenek, néhány hónap leforgása alatt adnak olyan tudást a kezedbe, ami alkalmas új karriered elkezdéséhez, például komplex webfejlesztői ismereteket.

Egyes kezdő programozó tanfolyamok elvégzéséhez csak heti néhány szabad órára lesz szükséged, viszont ezek már több hónapot vesznek igénybe és általában számolnod kell házi feladattal is.  

Fontos szempont, hogy online tanfolyamról, vagy offline környezetben zajló oktatásról van-e szó. Egy on-campus rendszerű képzés előnye, hogy valós térben és időben dolgozol együtt a tanulóközösséggel, külső motivációt és megerősítést kaphatsz, valamint felszerelt gépparkkal várnak téged.

 Az online kurzusok megoszlanak aszerint, hogy fix időbeosztással, kötött órarendbe illesztett távoktatással és csoportmunkával dolgoznak, vagy teljesen egyéni, önálló haladási lehetőséget biztosítanak a tanulóknak. Előnyük, hogy bárhonnan végezhetők, gyakran részben vagy teljesen rugalmas időbeosztással és saját haladási tempóval.

Az egyéni haladás nagyon jó lehetőség, de komoly kitartásra és némi önfegyelemre van szükség ahhoz, hogy gördülékenyen menjen, persze ezek a tulajdonságok akkor is fontosak, ha az iskola és a közösség megadja a tanulás ritmusát. 

Fejlődésed a legtöbb esetben mentor kíséri, ám az egyes iskolák más-más megoldást kínálhatnak erre. Lehet, hogy egy egész tanulócsoportot vezet egy mentor, vagy minden hallgató útját külön mentor kíséri.

Gyakori verzió továbbá, hogy a tanuló lényegében önállóan halad, de bármikor lehetősége van kérdezni és magyarázatot kapni egy mentortól. 

 

 

Ha a mentorálás nem része az adott képzésnek, akkor is előfordul, hogy virtuális tanulóközösségben lehet kérdezni és támogatni egymást. Persze elérhetőek olyan tananyagok, amiket teljes egészében egyedül dolgoz föl az érdeklődő. 

A gyakorlat szerepe a tanulásban

Mint minden új ismeretet, a programozást is rengeteget kell gyakorolni ahhoz, hogy magabiztosan használni tudd. Tanfolyamonként eltérő, hogy mennyi elméleti ismeretet és gyakorlati feladatot építenek a tananyagba, ezeket a szempontokat tehát érdemes figyelembe venni programozás tanfolyam választásakor.

Vannak iskolák, ahol valamilyen közös projekt létrehozása a cél, az egyes fázisokon dolgozva sajátíthatod el a programozói ismereteket. Máshol egyénileg programozol és alkotsz meg egy weboldalt, alkalmazást, játékot vagy egyebet. 

Létezik olyan kezdő programozó tanfolyam, ahol a vállalati környezetet is szimulálják agilis módszerekkel, coachinggal, csoportmunkával. 

További lehetőség bizonyos programozóiskoláknál, hogy a kurzus végzett hallgatói gyakornoki programban vehetnek részt egy partnercégnél és fizetett gyakornokként mélyíthetik megszerzett tudásukat.

Kezdő programozó tanfolyamból számtalan fajta létezik
Kezdő programozó tanfolyamból számtalan fajta létezik

Kezdő programozó tanfolyam állásgaranciával? Elő- vagy utófinanszírozás?

Röviden a fizetési konstrukciókról

Ma már számos programozóiskola kínál támogatást az álláskeresésben és az elhelyezkedésben, egyesek teljes állásgaranciát is vállalnak. Ez azt jelenti, hogy ha a tanfolyam végeztével adott időintervallumon belül nem sikerül elhelyezkedni a hallgatóknak, akkor visszatérítik a tanfolyam díját, vagy utófinanszírozás esetén elengedik azt.

Ha sikeres az elhelyezkedés, utófinanszírozás során a programozói fizetéséből rendezi a tanuló a képzés költségeit. A színes palettán ingyenes kezdő programozó tanfolyam, államilag támogatott oktatás és különböző ösztöndíjak is elérhetőek.

Állásgaranciával kínálja kezdő programozó tanfolyamát a CodeCool, a Green Fox Academy és a PROGmasters

 

 

Már látod, hogy rengeteg lehetőség közül választhatsz, a cél, hogy megtaláld azt, ami neked a legmegfelelőbb. Lehet, hogy most még sűrűnek tűnik az elérhető kurzusok erdeje, de valójában csak egy kis tervezésre, önismeretre és információgyűjtésre van a szükséged, hogy közelebb kerülj a döntéshez: hol is kezdj el programozni tanulni.

A CodeBerry Programozóiskola “Bevezetés a programozásba” című cikksorozatában programozással kapcsolatos témákat feszegetünk, és mindenről szót ejtünk, amire a kezdetekben szükséged lehet. Kövesd a blogunkat, ha még több olyan cikket szeretnél olvasni, amiben minden programozással kapcsolatos kérdésedre választ találhatsz!

Bevezetés a programozásba

Szeretnél online megtanulni programozni? Gyere, és próbáld ki az első 25 leckénket ingyen a CodeBerry Programozóiskolában!