Varga Péter az ELTE-n végzett Programtervező Informatikus szakon. Az egyetem utolsó évében, illetve diplomázás óta szabadúszóként tevékenykedik. Mostantól a CodeBerry diákjainak is segít, ha elakadnak egy-egy feladatnál, vagy bármi más programozással kapcsolatos kérdésük van.

Itt lakom: Magyarország, Budaörs
Itt (is) dolgozokCodeBerry
Ezt használom: OnePlus 3, Asztali PC, Lenovo Flex 2 (laptop), Windows, Linux, WebStorm, Notepad++, Chrome

Ha megkérdezik, hogy mi a foglalkozásod, mit válaszolsz?

Attól függ, ki kérdezi. Ha úgy ítélem meg, hogy az illető idős, és/vagy nem jártas a számítógépes világban, akkor általában annyit szoktam mondani, hogy “informatikus”. Ha úgy érzem, hogy közelebb áll hozzá a téma, akkor a válaszom “programozó”. Ha pedig esetleg szakmabeli kérdezi, akkor megmondom neki, hogy általában háromdimenziós webapplikációk fejlesztésével foglalkozom.

Mesélj arról, hogy mit és min dolgozol most programozás témában?

Kb. fél éve egy amerikai épületgyártó cégnek dolgozom, akik könnyűszerkezetes házakat húznak fel rendelésre. A weblapjukon található egy háromdimenziós alkalmazás, amivel a felhasználó saját maga állíthatja be a leendő házának (nyaralójának, garázsának, raktárának) méreteit, beállíthatja, hogy hol legyenek ablakok, ajtók stb. A házat közben folyamatosan látja a webböngészőben, mozgathatja a kamerát, hogy kívül-belül megnézhesse, és amikor elégedett, kérhet egy ajánlatot az általa megtervezett házra, egyszerűen, egy gombra kattintva.
Sokféle munkát csinálok, de a munkaidőm legnagyobb részét ennek az alkalmazásnak a fejlesztése és karbantartása teszi ki.
Közben — amikor van időm — tesómmal együtt dolgozunk egy weben elérhető képszerkesztő programon, de ez még erősen kezdeti stádiumban van.
Emellett 2 naponta 1–2 órában segítek a CodeBerry diákjainak, ha elakadtak egy-egy feladatnál, vagy bármi más programozással kapcsolatos kérdésük van.

 

 

Hogy kerültél a CodeBerry csapatba?

Olvasgattam a Facebook falat, és egyszer csak szembe jött egy álláshirdetés. Megtetszett, hogy otthonról végezhető, webfejlesztéssel, és tanítással kapcsolatos munkáról van szó, ráadásul az időmbe is belefért, úgyhogy jelentkeztem.

Mikor, hol és hogyan tanultál programozni?

Az egyetem első félévének legelső óráin kicsit bepánikoltam, mert kiderült, hogy körülöttem szinte már mindenki programozott középiskolában. Nekem annak idején az informatikának ez a területe még teljesen új volt. Az egyetemen, órai keretek között írtam meg a legelső programjaimat, az előtt még a “hello, world!”-ig se jutottam soha.
Középiskolásként viszont a méltán híres Budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban szert tettem egy viszonylag erős matematikai háttértudásra, amelyre folyamatosan támaszkodhattam az egyetemi éveim alatt, és azóta is.
Az első programozós órák után, miután az alapokat megmutatták, sokszor otthon, önszorgalomból megírtam olyan programokat, amiket valamely matekos tárgyhoz segítségképpen fel tudtam használni. Kezdetben például a Pitagorasz-tétel alkalmazásához, a másodfokú egyenletek kiszámításához írtam programkódokat. Kicsit később az úgynevezett “bővített euklideszi algoritmust” is lekódoltam.
Egyszer csak azt vettem észre, hogy tudok programozni. Így utólag visszanézve, bődületes volt ennek a fejlődésnek a tempója: néhány hét alatt a nulláról eljutottam oda, hogy olyan programokat tudok írni, amiknek ha más nem, legalább én ténylegesen hasznát veszem. Fantasztikus érzés volt.
Innentől persze még hosszú volt az út a diplomáig és a 3D-ig, de sok része ilyenkor már “jött magától”. 🙂

 

Így fest egy szabadúszó programozó munkahelye

Így fest egy szabadúszó programozó munkahelye

 

Milyenek a munkalehetőségek programozóként? Te általában mennyi ideig kerestél állást?

A kötelező szakmai gyakorlatot kivéve sose kerestem állást, de ha esetleg megszűnnének azok, amik most vannak nekem, egész biztos vagyok benne, hogy hamar találnék másikat. Rengeteg hirdetést látok nap mint nap, ahol programozókat keresnek, és ezen belül is különösen nagy a webfejlesztőket keresők aránya.

Hogy telik most egy napod, egy heted?

Ha tehetem, jó sokáig alszom, akár 10–11-ig is, kivéve a nyári melegben, mert akkor a hőségtől legkésőbb 8–9 körül felébredek. Reggeli és mosakodás után beülök a gép elé, és megnézem mi lesz a teendő mára. Általában a rutinszerű feladatokkal kezdem, majd kitűzök egy nagyobb célt, hogy “ezt akkor ma megcsinálom”. Sajnos sokszor közbejön egy feltárandó hiba, vagy esetleg rosszul ítélem meg, hogy mennyi időt kell rászánni egy-egy részfeladatra, és mivel nem szeretek semmit félbehagyni, emiatt az éjszakákba is hosszan belenyúlik a munka.
Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen szabadúszóként megtehetem, hogy úgy osztom be az időmet, ahogy akarom. Emiatt előfordul, hogy van olyan hétköznap, amikor teljesen szabad vagyok, de cserébe van olyan hétvége, amit végigdolgozom.

Mi az, ami meglepett, amikor elkezdted a kódolást, amit nem gondoltál volna előtte?

Nem gondoltam volna, hogy az alapok ilyen gyorsan elsajátíthatók. Mint már említettem, én annak idején nulla programozói tudással érkeztem az egyetemre, és mégsem én buktam meg félév végén, hanem sokszor azok, akik már eleve tanultak valamennyit programozni. Ők szerintem úgy gondolták, hogy “úgyis mindent tudunk”, ezért nem érdekelte őket. Aztán mire észbe kaptak, már késő volt, annyira le voltak maradva. Én úgy gondolom, hogy a tanulás eredményességénél a motiváció kulcsfontosságú.

 

 

Kikkel dolgozol együtt?

Nagyobbik tesómmal otthonról dolgozunk. Így kényelmes, és praktikus is, mert tudunk egymásnak segíteni, ha esetleg olyan kérdés merül fel, amiben a másikunk esetleg tapasztaltabb.

Milyen foglalkozásra váltanál, ha váltanál? Milyen foglalkozásra tudnál váltani?

Hobbi szinten mindig is érdekelt a zene, nem olyan rég még rockzenekarom is volt. Nem akarom azonban áltatni magam, sose tudnék abból rendesen megélni. 🙂 Őszintén nem tudom mi tévő lennék, ha váltanom kéne. Annyit azonban tudok, hogy ez nem az a fajta szakma, ahol az ember munkája veszélyben van. Én még nem hallottam olyanról, hogy egy szoftverfejlesztőt kirúgtak volna. Inkább a programozó szokott másik céghez menni, ha onnan jobb ajánlatot kap.

Milyennek kell lenni az embernek, hogy jó programozó, IT szakember legyen? Kiknek nem javasolnád ezt a szakmát?

Úgy vélem, hogy a legjobb programozók többségében mindig is ott volt a kíváncsiság, a “kockaság”, egész kiskortól kezdve.
Aki kisgyerekként szétszedte a karácsonyra kapott játékautót, mert érdekelte, hogy mi hajtja, vagy nekiugrott csavarhúzóval a szülei rádiójának, mert kíváncsi volt mitől szól. Akit képtelenség volt kirángatni a számítógép elől a tiszta levegőre, akik tizenévesen maguk rakták össze a saját számítógépeiket a külön megvásárolt alkatrészekből. Az ilyen kíváncsi gyerekek nagyon jó “informatikus alapanyagok” lehetnek. Láttam már ellenpéldát, aki csak huszonévesen kezdett érdeklődni az IT-val kapcsolatos dolgok iránt, és mégis remek szakember lett, de a hangsúly szerintem mindenképpen az érdeklődésen, a motiváción van. Akiben ez nincs meg, annak nem ajánlom ezt a szakmát.
Továbbá egy programozó életében időközönként előfordul, hogy porszem kerül a gépezetbe, és rá kell jönni, hogy hol a hiba a programban. Ehhez sokszor rengeteg türelem és kitartás kell. Én például a szakdolgozatra írt programkódomban — ami már több ezer soros volt — napokig kerestem egy hibát, és végül csak egy előjelet kellett pluszról mínuszra átírni.
Nagyobb projektek több százezer, vagy akár milliós nagyságrendű sorból állhatnak, a hibakeresési idő ezzel arányosan nőhet. Fontos, hogy a keresés területét képesek legyünk leszűkíteni, amennyire csak lehet, de ehhez ismernünk kell az adott projekt felépítését, amit sokszor napokig kell tanulmányozni.
Szinte elkerülhetetlen, hogy néha idegtépő helyzetek alakuljanak ki egy programozó munkájában, úgyhogy ezt a szakmát nem ajánlom azoknak, akik türelmetlenek, indulatosak, és esetleg kárt tehetnek emiatt a környezetükben.

Péter tanácsa a pályakezdőknek: bátran használd a Google-t, ha nem tudsz valamit!

Péter tanácsa a pályakezdő programozóknak: bátran használd a Google-t, ha nem tudsz valamit!

Mit szeretsz benne leginkább?

Szeretem, hogy a munkámnak látványos eredménye van. Jó érzés jól működő programot alkotni.

Mi a legnehezebb, illetve mi a legbosszantóbb ebben a szakmában? Mik a programozó hivatás veszélyei?

Nem szeretem, ha egy hiba feltárása miatt nagyon elhúzódik a napom, és már annyira késő van, hogy muszáj félbehagynom a munkát. Ilyenkor nem szoktam jól aludni, mert azon kattog az agyam, hogy hol lehet a hiba, vagy mi lehet a megoldás. Ellenben nagyon jó érzés, ha végre megtalálom azt a bizonyos hibát, és egyszer csak minden működik.
A szabadúszás olyan szempontból veszélyes tud lenni, hogy könnyedén alul-, vagy éppen túlvállalhatja magát az ember, és ezzel felborulhat a normális napirendje. Ebből a szempontból mindenképpen kezdőnek érzem magam, sokszor magam sem találom meg a nekem megfelelő ritmust.
Fontos az is, hogy ne felejtsünk el az ülőmunka mellett rendszeresen mozogni. Nem mondanám, hogy én mozgok annyit, amennyit kellene, de hetente legalább kétszer mindenképpen szoktam 1–2 órát edzeni (általában foci, kosár). Később ezt jó lenne kiegészíteni heti 3–4 alkalomra.

Mennyire biztos az állásod?

Én eléggé biztosnak érzem minden olyan megbízómat, aki rendszeresen kér valamit. Egyelőre úgy tűnik, hogy egyre több és több munkát bíznak rám, sose fogy el a tennivaló.

Ha egy kérésed lehetne az emberekhez a szakmád nevében, mi lenne az?

Használjátok a Google-t!

 

 

Mennyit keres átlagosan egy ember a szakmádban (pályakezdőként, tapasztaltként, veteránként)?

Én úgy tudom, hogy itthon átlagosan bruttó 400.000-et kap egy szakmájában jó programozó. Később ennek a többszörösét is kaphatja, de ahhoz nem csak programozni kell jól tudnia az embernek, hanem magát menedzselnie is.

Szerinted hogyan lehet, hogyan érdemes megtanulni programozni?

Gyakorlással. Az alapokhoz jó ötlet lehet egy internetes kurzus elvégzése. Utána, ha van egy ötleted (játék, webshop, akármi), próbáld meg magad megvalósítani. Olvasgass az interneten, nézz a Youtube-on tutorialokat. Ha sokat gyakorlod, menni fog. 🙂

Te hogyan tartod frissen a tudásod? Milyen könyveket, blogokat olvasol, milyen konferenciákra jársz, stb.?

Néha belenézek a Google I/O és egyéb videókba, ahol a legújabb technológiákat mutatják be. Ha valami itt megtetszik a bemutató alapján, akkor megpróbálok az interneten részletesebben utánajárni, hogy hogyan működik.

Szerinted miért érdemes megtanulni programozni?

Azon kívül, hogy manapság a programozás az egyik legkelendőbb, és legjobban fizetett szakma, az algoritmikus gondolkodás elsajátítása egy magával ragadó dolog. Én mindenkinek ajánlom, hogy kipróbálja, nem lehet veszíteni vele.

Kedvelt, vagy kedvenc…

– innivaló: víz
– ennivaló: rántott hús
– sorozat: Game of Thrones
– film: Matrix
– könyv: Ender’s Game
– oprendszer: Windows, Linux
– text editor/IDE: Notepad++, WebStorm, Visual Studio
– programozási nyelvC++, TypeScript, JavaScript, PHP
– gyümölcs: banán
– zeneszám: System of a Down — Chop Suey
– szín: fekete
– állat: macska

“Bemutatkozik a Codeberry-csapat” sorozatban alapítóink, munkatársaink mesélnek róla, hogy milyen is a világ informatikus szemszögből.

Szeretnél te is megtanulni programozni? Gyere és próbáld ki ingyen az első 25 leckét a CodeBerry Programozóiskolában.