Veszelovszki Dávid hat és fél évesen kezdett kódolni és tizenhat éves kora óta dolgozik fejlesztőként. Az utazás a hobbija, négy évvel ezelőtt például bő másfél évet kirándult Ázsiában és Ausztráliában, most pedig épp egy fél évre “tűnt el” — az USA-t járja körbe egy bordó autóval és a barátnőjével.

Itt lakom: Budapest (de épp Oregon államban vagyok)
Itt dolgozok: CodeBerry (de épp szabadságon vagyok)
Ezzel gurítok: webfejlesztés, ingyenélés
Egy szó, ami leírja a munkastílusom: hatékonyság

Ha megkérdezik, hogy mi a foglalkozásod, mit válaszolsz?

Utazó bölcsészmérnök.

 

 

Mesélj arról, hogy mérnökként mit és min dolgozol most programozás témában?

Jelenleg szabadságon vagyok, ezért semmit. Amin legutóbb dolgoztam, az a CodeBerry tanulós felülete, azaz maga a “tanterem”, ahol a tanulók a feladatokat kapják. Emellett vannak hobbiprojektjeim, pl. legutóbb egy alkalmazást írtam a telefonomra, amin a régebbi filmkritikáimat tudom olvasni. Nagyon hasznos, a mai napig naponta-hetente használom.

Hogyan néz ki a munkahelyed? Hogyan néz ki az asztalod?

Hirtelen nem találtam képet az asztalomról, de az otthoni munkahelyem így néz ki:

Mérnökök munka közbenCodeBerry alapítók (balról-jobbra: Veszelovszki Dávid, Freisinger Ádám, P. Tóth András, Békéssy László)

Mikor, hol és hogyan tanultál programozni?

Hat évesen kaptam apukámtól egy 286-os PC-t és egy Quick Basic könyvet, abból az alapok megvoltak, aztán amikor elakadtam, apukám segített.

Milyenek a munkalehetőségek programozóként, mérnökként? Te általában mennyi ideig kerestél állást?

Remek jók. Pár óráig, bár mondjuk általában csak projekteket keresek. Teljes munkaidős állást szerintem még sosem kerestem, mert mindig előbb beesett valami, mint ahogy elkezdtem volna keresni.

Hogy telik most egy napod, egy heted, egy hónapod, egy éved?

Napom: Reggel nyolc körül felkelünk a kocsiban, reggelizünk egy Subway szendvicset vagy valami gyümölcsöt, fogat mosunk, elindulunk valahová kocsival vagy gyalog, nézelődünk, fotózunk, délben főzünk valamit a kocsiban, aztán sétálgatunk vagy autózunk, fotózunk. Este olvasunk, nézünk egy filmet vagy ilyesmi, aztán alszunk. Nem hangzik valami sűrű programnak, de az: naponta 10000+ lépést sétálunk és ~100 mérföldet vezetek.

Hetem: hetente kb. ötször elmegyünk edzeni (és fürdeni! :). Hetente egyszer leülök egy–két órára és átnézem az elmúlt hetet és megtervezem a következőt. Hetente kétszer-háromszor eszünk valami helyi különlegességet, ahol éppen járunk.

Hónapom: Az elmúlt két hónapom eléggé más volt, mint a korábbiak. Most körülbelül az ismétlődik, amit fentebb mondtam.

Évem: Szerencsére minden évem más. Szeretem a változatosságot. 2016 elején intenzíven tanultam, aztán a CodeBerry-n kezdtünk dolgozni és körülbelül minden időm a munkára ment. Július óta pedig utazom.

 

 

Mi az, ami meglepett, amikor elkezdted csinálni, amit nem gondoltál volna előtte?

Hát, nagyon régen volt, de talán az, hogy tudok magamnak új játékokat csinálni, mindig új feladatokat kitűzni. Olyan, mint a LEGO, csak automatikusan végtelen építőkockám van 🙂

Mi az a tudás, amit te mérnökként tudsz, és az átlagember számára meglepő?

Tíz napig napi tíz órát meditálni. Ezt még 2011-ben tanultam, Indiában, de Európában is meg lehet tanulni, ráadásul ingyen.

Kikkel dolgozol együtt?

Dórival, a barátnőmmel. Együtt utazunk, most ez a “munkám”. 🙂

Milyen tipikus életutak vannak a szakmádon belül?

Ha a szakmám az informatika, akkor talán a legtipikusabb, hogy 18–24 éves korukig egyetemre járnak, aztán 40 évig dolgoznak különböző helyeken, mondjuk 2–7 évet minden egyes helyen. Aztán nyugdíjba mennek.

A kevésbé tipikus életút, amit én is szeretnék követni, hogy kevesebbet költök, mint amennyit keresek, és akkor hamarabb nyugdíjba tudok menni. (Ebben nem segít, hogy jelenleg épp utazom és elköltöm az összes pénzem. 🙂 )

Dávid szerint a jó mérnök titka a strukturált gondolkodás és a monotóniatűrés

Dávid szerint a jó mérnök titka a strukturált gondolkodás és a monotóniatűrés

Mi a te életpályád mérnökként, hogyan tovább?

A CodeBerry-n szeretnék dolgozni egy pár évig. Aztán valószínűleg alapítanék még hasonló vállalkozásokat, mert tetszik a vállalkozói lét. Alapvetően aköré szervezem az életemet, hogy szeretnék minél többet segíteni az embereknek, hogy rövid idő alatt sokat tudjanak tanulni, és egészségesen éljenek.

Milyen foglalkozásra váltanál, ha váltanál? Milyen foglalkozásra tudnál váltani?

Szívesen lennék szalagmunkás, mert az meditatív. Vagy takarító, mert akkor bemehetnék másoktól elzárt helyekre. Vagy pénztáros a CBA-ban, hogy legyen egy kedves pénztáros a CBA-ban. Vagy középiskolai tanár, bármilyen témában. Vagy asztalos, na az nagyon király lehet.

Szerintem ezekre alkalmas is lennék (tudnék ezekre váltani), de a programozás jobban fizet, ezért nem váltok.

Milyennek kell lenni az embernek, hogy jó programozó, IT szakember, mérnök legyen? Kiknek nem javasolnád az informatikus, mérnök szakmát?

Strukturált gondolkodás, jó monotóniatűrés, az átlagnál valamivel magasabb intelligenciaszint. Körülbelül azoknak nem javasolnám, akiknek ezek a tulajdonságok nincsenek meg.

Mit szeretsz benne leginkább?

Hogy nagy értéket tudok teremteni kevés idő alatt. És hogy értékelik a munkám. És hogy bárhonnan dolgozhatok.

Mi a legnehezebb, illetve mi a legbosszantóbb ebben a szakmában? Mik ennek a szakmának a veszélyei?

A legnehezebb szerintem az, hogy sok információt kell egyszerre fejben tartani. A legbosszantóbb az, amikor nincsenek jó eszközeid: például az alkalmazás, amit használnod kell, kényelmetlen. A legfőbb veszélye talán az, hogy túl sokat tesped az ember a gép előtt, elhízik és egészségtelen lesz.

 

 

Mennyire biztos az állásod? Mennyi ideig dolgozik egy mérnök egy helyen?

Az utazás jelenleg a főállásom. Még négy hónapig elég biztos, utána nem sokkal hazamegyünk.

Ha egy kérésed lehetne az emberekhez a szakmád nevében, mi lenne az?

Mint informatikus, azt kérdezném, miért nem akarnak többen informatikusok lenni, mert tök jó. 🙂

Mennyit keres átlagosan egy mérnök a szakmádban (pályakezdőként, tapasztaltként, veteránként)?

Magyarországon nettó 250e/500e/1M ft / hó.

Szerinted hogyan lehet, hogyan érdemes megtanulni programozni?

Aktívan, szenvedélyesen, ingyenes kurzusokon, pl. a freecodecamp-en. Ha valaki nem beszél jól angolul, akkor pedig a CodeBerry-n.

Szerinted miért érdemes megtanulni programozni?

Mert — annak, akinek passzol ez a szakma — kihívásokkal teli, kreatív munka, ahol a nap végén a “ma is alkottam valamit” érzéssel állhat fel az ember a székéből.

“Bemutatkozik a Codeberry-csapat” sorozatban alapítóink, munkatársaink mesélnek róla, hogy milyen is a világ informatikus szemszögből.

Szeretnél te is megtanulni programozni? Gyere és próbáld ki ingyen az első 25 leckét a CodeBerry Programozóiskolában.