Am avut nevoie de puțină pace și liniște – Povestea studentului nostru Balázs Gergely Soós

  • Reading time:6 minute pentru a citi

Balázs Gergely Soós, BeeGee, este absolvent de știința ingineriei calculatoarelor cu un doctorat la Școala Doctorală Multidisciplinară de Științe și Tehnologie PPKE și, de asemenea, absolvent al Colegiului BME Schönherz. În trecut, a lucrat pentru SZTAKI ca asistent cercetător, a fost inginer de căutare la Căutarelab, programator senior și fondator la Streamnovation și lider programator la Zinemath.

Locuiesc aici: Budapesta, Ungaria

Lucrez aici: MorganStanley

Timpul petrecut cu studiul la CodeBerry: 3 luni

Lucrez cu: HP ENVY, Samsung Galaxy S4 mini, Chrome, Notepad++, gitk

Când te întreabă cineva despre profesia ta, ce îi răspunzi?

Sunt un dezvoltator software.

Programare la CodeBerry

Care a fost jobul tău înainte de a începe să programezi? Ai avut ceva experiență în acest domeniu?

Când eram copil, obișnuiam să caut O-uri și zerouri în programele BASIC. Am renunțat la un atelier de aeromodelaj pentru a desena cu Commodore+4 și, de asemenea, mă distram cu GV-Basic (C64). Am folosit Tubo Pascal la liceu și C++ la universitate, printre celelalte limbaje interesante de programare. C++ m-a acaparat pentru o perioadă destul de lungă de timp… și apoi au apărut viziunea mașinii, robotica și programarea GPU.

De ce ai hotărât să înveți programarea web?

După părerea mea, aplicațiile de desktop nu mai sunt de actualitate. În schimb, eram interesat de dezvoltarea mobilă și serviciile cloud. Mi-am dorit să învăț WebGL după ce l-am descoperit prima dată. Am crezut că primii pași ar trebui să facă apel la cunoștințele mele de web, deoarece am avut de-a face anterior cu PHP și MySQL, dar frontend-ul a fost întotdeauna realizat de către altcineva. Multe dintre proiectele mele s-au concentrat pe calculare, nu pe interfață. Totuși, am început să fiu curios despre trucurile realizate de experții GUI.

Te rog să ne spui mai multe despre ce faci acum, de ce sarcini te ocupi? Ce faci într-o zi normală?

Lucrez la o bancă, așadar acesta-i un secret. 🙂 Însă jobul meu presupune sarcini zilnice de frontend.

Înscrie-te la cursul pentru bazele programării de la CodeBerry

Cât timp ți-ai căutat un job? Cum ai obținut funcția prezentă?

Jobul meu anterior a fost ca unul de vis: un lider cu visuri reale, ingineri fantastici, expoziții internaționale și un investitor beton. Dar într-o zi am simțit că totul era prea mult. Aveam nevoie de puțină pace și liniște pentru a putea a-mi pune gândurile în ordine și apoi să am timp pentru familia mea și pentru mine însumi.

Această dorință mi-a venit pe vară. Soția mea a avut liber 4 săptămâni, deci ne-am mutat la Veneția pentru moment. Relaxarea pe marginea lacului m-a făcut să îmi dau seama cât îmi lipsește activitatea intelectuală, așadar am început să studiez…

Două luni mai târziu, am avut câteva interviuri. Când vestea că nu lucrez s-a răspândit, unul dintre colegii mei de cămin m-a sunat și mi-a spus că, dacă încă îmi plac limbajele speciale de programare și sunt interesat de bazele de date maaari, atunci are un loc liber pentru mine alături de el…

Cum ai învățat programarea? Ce fel de cursuri, cărți etc. ai folosit?

Nu-mi mai amintesc, pur și simplu s-a întâmplat. Aveam în posesie câteva numere din Computerbooks. Următorul lucru a fost universitatea: György Pongor și Zoltán László. După aceea, am continuat cu materiale online.

Ce ți-a oferit CodeBerry? Cum a fost să studiezi la școala noastră?

Am citit despre Node.js și Angular și am simțit puterea combinației lor. În timpul anilor de doctorat, m-am îndrăgostit de cercetarea independentă, de bucuria descoperirii a ceva nou. Pe de altă parte, îi respect pe profesorii care mi-ai dat un bun impuls înainte de călătorie. Învățarea din bloguri este ca și cum te afli într-un oraș mare fără o hartă: există zeci de autobuze, multe linii de tramvai și câteva metrouri. Uneori, îți trebuie ajutor să te orientezi dacă vrei să mergi undeva.

Eu și Andris ne întâlnim în fiecare lună. Mi-a spus despre CodeBerry când era doar o idee în capul său. Mai târziu, Bini a spus că îi place ideea. M-am gândit: de ce nu? Probabil că am fost unul dintre primii douăzeci de candidați. 🙂

Înainte, nu era sarcina mea să fac ceva frumos. La începutul lecțiilor, focalizarea era pe frontend. Totuși, nu regret asta. A fost foarte folositor să pot încerca tot ce am învățat și să îmi testez cunoștințele cu teste. Pe când am terminat un site WordPress, eu și CSS am devenit buni prieteni.

Invata programare online la CodeBerry

Ai oarecare experiență, sfaturi sau trucuri de împărtășit celor care de-abia încep să studieze?

Este suficient să te așezi și să o faci… Am primit impulsul final de la un prieten: mi-a cerut să îi fac un site web responsiv. A profitat de mine că nu lucram pe-atunci. 🙂

Care este următorul tău pas? Ce cale vei urma?

De îndată ce voi avea parte de câteva weekend-uri libere, voi reveni la scopul meu inițial, WebGL. Poate condimentat cu puțin VR.

În seria noastră „Povești de succes CodeBerry”, vorbim cu studenții nostri care a reușit să își găsească un job ca programator.

Ți-ar plăcea să înveți să programezi? Vino și încearcă primele noastre lecții în mod gratuit la Școala de Programare CodeBerry!

Învață să codezi și schimbă-ți cariera!

100% ONLINE

IDEAL FOR BEGINNERS

SUPPORTIVE COMMUNITY

SELF-PACED LEARNING

Not sure if programming is for you? With CodeBerry you’ll like it.