Bazele programării în C# – Programare C# pentru începători

 • Reading time:14 minute pentru a citi

În seria „Ghidul începătorului” de la Școala de Programare CodeBerry, vom răspunde la întrebările pe care le poți avea despre limbajul de programare pe care trebuie să-l alegicât vei câștiga, ce poți face în calitate de programator și de unde să începi.

Ți-ar plăcea să înveți programare online? Vino și încearcă primele 25 de lecții gratuit la Școala de Programare CodeBerry.

Ghidul începătorului

Pentru ce se folosește limbajul de programare C#

C# este un limbaj de pentru programare orientată pe obiect, care este utilizat în principal pentru dezvoltarea de aplicații desktop, aplicații mobile și aplicații bazate pe web, pentru Windows și alte produse Microsoft. Prin utilizarea framework-ului .NET, poți dezvolta aproape orice pentru Microsoft cu C#. Deși framework-ul .NET suportă o mare varietate de limbaje de programare, precum  VB.NET, C++ și F#, C# este cel mai popular din această listă.  

Programare la CodeBerry

Utilizări ale limbajului de programare C#

Ce este mai precis .NET? 

Pentru a înțelege mai bine la ce e folosit C#, va trebui mai întâi să ne ocupăm de .NET, framework-ul care merge mână în mână cu acest limbaj de programare. Dezvoltat de către Microsoft, framework-ul .NET conține un număr imens de librării de clase (cod prescris) pentru a ajuta dezvoltatorii să creeze aplicații mai rapid și mai eficient.

Deoarece atât C#, cât și .NET sunt produse Microsoft, nu se obișnuiește să fie pomeniți unul fără celălalt. Totuși, există câteva alte framework-uri care sunt folosite cu C#, precum Unity.   

Dezvoltarea de jocuri în Unity

Unity este un framework pentru C#, care este proiectat special pentru crearea de jocuri video. Astăzi, Unity este cel mai răspândit motor de jocuri, o treime din cele mai vândute jocuri fiind construite cu acesta. De asemenea, Unity este folosit în prezent pentru dezvoltarea majorității jocurilor VR. Aproximativ 90% dintre toate jocurile pentru Samsung Gear și 53% dintre cele pentru Oculus Rift au fost dezvoltate cu Unity.   

Așa arată dezvoltarea de jocuri cu Unity
Așa arată dezvoltarea de jocuri cu Unity

Dezvoltarea web

Unul dintre beneficiile principale ale alegerii limbajului de programare C# este faptul că poate folosi librăria uriașă de instrumente pentru dezvoltare web de la Microsoft. Prin intermediul lui ASP.NET (o parte a framework-ului .NET), poți dezvolta site-uri web, pagini web, și alte aplicații web cu C#.   

Cu ASP.NET poți dezvolta site-uri web bazate pe limbajul C#
Cu ASP.NET poți dezvolta site-uri web bazate pe limbajul C#

Deși C# și .NET tind să meargă mână în mână, nu este necesar să folosim framework-ul pentru a programa cu C#. Pur și simplu merg bine împreună deoarece au fost dezvoltate de către Microsoft.  

Dezvoltare mobilă

Mulțumită framework-ului .NET, poți dezvolta aplicații mobile pentru Windows, iOS și Android cu C#. Deși a fost limitat la început doar la dezvoltarea pentru telefoane mobile cu Windows, Microsoft a deschis recent framework-ul .NET pentru dezvoltarea multi-platformă, din cauza eșecului comercial al telefoanelor cu Windows.   

Decât să fie dedicat doar telefoanelor cu Windows și să-și vadă instrumentele pentru dezvoltare mobilă eșuând odată cu acesta, Microsoft a decis că ar fi mai bine să permită dezvoltatorilor iOS și Android să folosească Visual Studio.  

Programare C# în VisualStudio
Programare C# în VisualStudio

Dezvoltarea cross-platform

Deși nu sunt afiliați cu Microsoft, IDE-urile terțe (Integrated Development Environments – Medii integrate de dezvoltare) precum MonoDevelop și Xamarin Studios îți permit folosirea framework-urilor C# și .NET pentru a dezvolta pentru Mac OS și Linux.   Datorită acestei capacități adăugate, limbajul C# poate fi acum folosit pentru a dezvolta orice pe oricare platformă, de la Xbox și Android la Mac OS și Web.  

Ce este limbajul de programare C#?

În anul 2000, Anders Hejlsberg de la Microsoft a dezvoltat C# pentru a concura cu Java, care a fost creat de Sun Microsystems. În ciuda faptului că a avut multe în comun cu Java, Hejlsberg a declarat că C# are mai multe în comun cu C++.    Pronunțat „C-Sharp”, numele „C#” vine de la notația muzicală care indică creșterea intensității unei note cu un semiton.

C# seamănă și cu C++++, cu plusurile aranjate într-o grilă de 2 pe 2. Urmând pașii limbajelor de programare moderne precum Java și C++, C# este un limbaj orientat pe obiect, cu scop general, care intenționează să furnizeze atât simplitate, cât și performanță.  

Cum este programarea în C#? 

Iată cum arată un cod C# folosind exemplul „Hello World”:   

using System;

class Program
{
  static void Main()
  {
    Console.WriteLine("Hello, world!");
  }
}

 

Cât câștigă programatorii de C#?

Deoarece framework-ul .NET îți permite să creezi o mare varietate de programe, salariul unui dezvoltator C# poate varia în funcție de aria de expertiză. De exemplu, un dezvoltator de C# care creează site-uri și aplicații web poate câștiga mai puțin decât un inginer software sau dezvoltator .NET senior, deși ambii folosesc limabjul C#.   

Conform informațiilor de pe indeed.com, dezvoltatorii din Statele Unite câștigă în medie 67,970 de dolari pe an (280,000 de lei pe an), ceea ce înseamnă 5,664.17 de dolari (33,600 lei) brut pe lună, dacă au muncit în poziția curentă timp de 1-4 ani. Această medie include, desigur, multe salarii din zone scumpe precum San Francisco și New York, unde salariile sunt mari din cauza traiului ridicat.   În România, salariile specialiștilor C# sunt în prezent următoarele:  

Dezvoltator C# junior 3862 RON net*
Dezvoltator C# middle 1800-2900euro (8712-14037RON) net**
Dezvoltator C# senior 14000 RON net***

*sursa; **sursa; ***sursa; 

Cum învăț limbajul C#?

Există o varietate de modalități în care poți aborda învățarea C#, precum cursuri online, programe universitare și bootcamp-uri de programare.   

Cursuri online

Una dintre cele mai bune (și mai ieftine) modalități de a învăța limbajul C# este direct de la Microsoft. Cu Microsoft Virtual Academy poți învăța gratuit cum să programezi în C# și cum să folosești framework-ul .NET folosind seriile lor de tutoriale video și resurse. Trebuie doar să vizitezi pagina Microsoft pentru a începe să te uiți la tutoriale și să le urmărești pas cu pas. Poți obține chiar certificare de la Microsoft Virtual Academy, și o poți include în CV-ul tău.  

Învață programare web la CodeBerry

Universitate

După cum le spunem deseori studenților noștri, o educație universitară îți va oferi mereu o imagine mai largă și te va învăța conceptele care stau la baza programării. Totuși, studierea științelor informatice nu-ți garantează că vei ști să programezi după absolvire.    În timpul celor 4 ani de studiu la universitate, îți vei petrece majoritatea timpului învățând despre matematică, electronică și noțiunile de bază ale funcționării limbajelor de calculator. Dacă îți dorești să înveți un anumit limbaj, precum C#, tot trebuie să investești din timpul personal pentru a-l studia.  

Bootcamp-uri de programare 

Pentru cei care sunt interesați să sară peste educația formală și să urmeze o carieră imediat, cursurile online și bootcamp-urile oferă o cale de învățare mai accelerată. De asemenea, se concentrează mai degrabă pe predarea abilităților de care ai nevoie pentru a-ți realiza jobul, decât pe înțelegerea completă a fiecărei linii de cod.  

Cât timp durează să înveți limbajul C#?

Ca orice altă abilitate, timpul de care ai nevoie pentru a învăța un anumit limbaj de programare poate varia foarte mult de la o persoană la alta. Dacă ai deja o anumită experiență în programare, îți poate lua undeva între două și trei luni pentru a învăța noțiunile de bază ale limbajului de programare C#.  

Dobândirea abilităților și cunoștințelor de care ai nevoie pentru a obține un job de dezvoltator, pe de altă parte, va necesita de la 1 la 2 ani de practică. Spre deosebire de limbajele de dezvoltare web precum HTML, CSS și JavaScript, este dificil să absorbi tot conținutul de care ai nevoie pentru a obține un job ca dezvoltator C# într-un curs concentrat de 14 săptămâni.

Din acest motiv, este mult mai puțin comun să găsești bootcamp-uri de programare care să te învețe C#. Și, deși ce un bootcamp de programare te va învăța multe despre limbajul C#, este recomandabil să îți rezervi timp suplimentar pentru a studia și practica înainte de a te lansa în cariera de dezvoltator C# sau .NET.  

Invata programare online la CodeBerry

Mi se potrivește limbajul de programare C#?

Înainte de a te decide dacă să începi sau nu să înveți un limbaj de programare, este cel mai bine ca mai întâi să-ți dai seama cum se aliniază cu scopurile tale pe termen lung.  C# este considerat de către mulți programatori ca fiind un limbaj dificil de învățat, făcându-l o opțiune mai puțin bună pentru programatorii începători.

Asta nu înseamnă că este imposibil de învățat de la zero, dar are o curbă de învățare destul de abruptă. Deoarece îți vei dori să ai o experiență anterioară de programare înainte de a învăța limbajul C#, recomandăm novicilor să înceapă cu limbaje de bază, precum HTML, CSS și JavaScript.

Pentru a descoperi dacă limbajul C# este potrivit pentru tine, te rugăm să citești articolul „Ce limbaj de programare ți se potrivește?”. Acolo vei afla despre o mulțime de limbaje de programare și ce poți realiza cu fiecare.

În seria „Ghidul începătorului” de la Școala de Programare CodeBerry, vom răspunde la întrebările pe care le poți avea despre limbajul de programare pe care trebuie să-l alegicât vei câștiga, ce poți face în calitate de programator și de unde să începi.

Ghidul începătorului

Ți-ar plăcea să înveți programare online? Vino și încearcă primele 25 de lecții gratuit la Școala de Programare CodeBerry.