Informații utile pentru începători – bazele programării

  • Reading time:20 minute pentru a citi

În seria „Noțiunile de bază ale programării” de la Școala de Programare CodeBerry, discutăm despre subiecte legate de programare și de tot ce ai nevoie pentru a începe. Fii pe fază pentru articole noi și găsește răspunsul la fiecare întrebare „ce?”, „de ce?” și „cum?” pe care o poți avea despre programare!

Ți-ar plăcea să înveți programare online? Vino și încearcă primele 25 de lecții gratuit la Școala de Programare CodeBerry.

Noțiunile de bază ale programării

În acest articol, o să trecem prin câteva situații care s-ar putea să apară când începi să înveți bazele programării. O să facem o scurtă introducere a celor mai populare domenii și limbaje de programare, o să vorbim despre problemele care apar în luarea unor decizii importante (despre ce tehnologie și formă de studiu să alegi), și o să spunem câteva cuvinte despre aspecte personale și cunoștințe tehnice anterioare, necesare pentru această aventură. O să facem de asemenea câteva recomandări de carte și tutoriale video cu speranța că te vom motiva să începi să studiezi.

 

Înscrie-te la cursul bazele programării de la CodeBerry

Programarea ca un termen generic – și multitudinea de înțelesuri

Când auzim că cineva este programator, putem presupune din start că face o muncă interesantă și complexă care necesită multă atenție. Dar aceste informații nu sunt tocmai suficiente pentru ca noi să putem înțelege ce face el de fapt, cum arată o zi tipică și cu ce fel de sarcini se ocupă. Programarea este un domeniu atât de divers încât acesta poate fi considerat doar un termen generic, care acoperă multe alte domenii precum o umbrelă uriașă.

Totuși, toate aceste domenii au un lucru în comun: toate implică comunicarea cu calculatoarele. Și modul în care se face asta este prin scrierea codurilor de programare. Aceasta este treaba programatorilor (aceștia se mai ocupă și cu testare, debugging și documentare; ei comunică cu clienții, învață, îi ajută pe alții să învețe, fac muncă în echipă sau lucrează individual la un proiect personal). Dacă vrei să știi mai multe despre comunicarea de care am vorbit mai sus, citește articolul nostru Scurtă introducere în programare.

Deci, la ce ne referim când spunem că programarea este folosită în mai multe domenii? Gândește-te la diferitele dispozitive, aplicații și platforme pe care le folosești zilnic. Software pentru web development, aplicații mobile, jocuri, aplicații desktop, dispozitive încorporabile (spre exemplu, aparate casnice inteligente) și așa mai departe—lista e infinită. Crearea și operarea fiecăruia dintre acestea implică diferite domenii de programare și tehnologii.

Diferite criterii sunt aplicate și diferite tehnologii sunt necesare pentru design-ul și crearea diverselor lucruri pe care le vezi ca utilizator, dar și pentru cele care rulează pe partea de server.Diverse tehnologii necesită diverse limbaje de programare.

Cele mai populare limbaje de programare

Există multe sondaje de opinie care clasifică limbajele de programare în funcție de popularitate. Dar la ce se referă mai exact când spun „popular”? Chestionarele realizate pe acest subiect nu caută cele mai bune limbaje de programare, deoarece nu există un „cel mai bun” — doar limbaje adecvate și mai puțin adecvate pentru o anumită sarcină, nevoie sau scop și limbaje care pot fi sau nu folosite într-o anumită situație sau pentru o anumită platformă. Sursa folosită de noi pentru a scrie acest articol arată limbajele în care s-au scris cele mai multe linii de cod într-o anumită lună, deci practic, măsoară cele mai folosite limbaje de programare. 

Conform acestui grafic, majoritatea liniilor de cod au fost scrie în Java, C, Python, C++ și C#. Visual Basic, JavaScript, SQL, PHP și R sunt de asemenea destul de sus în clasament. Diagrama arată în mod clar cum popularitatea limbajelor de programare s-a schimbat de-a lungul timpului. De exemplu, popularitatea limbajului de programare C a scăzut brusc în 2016, dar a crescut înapoi după 2018. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le iei în calcul atunci când alegi să înveți un limbaj de scripting, cel mai important fiind scopul pentru care îl vei folosi, obiectivele tale legate de programare.

Poți să citești câteva sugestii și sfaturi despre alegerea limbajului de programare potrivit pentru tine în articolul nostru Ce limbaj de programare ți se potrivește?.

Multitudinea de căi prin care obții noi abilități – Cum să înveți bazele programării

Sunt multe moduri de a începe atunci când vrei să înveți ceva nou și programarea nu e o excepție. Dar indiferent de ce metodă de învățare alegi, vei avea nevoie de răbdare, perseverență și diligență dacă vrei să înveți să programezi.

Studiul individual

Studiul individual poate fi o opțiune atractivă din mai multe motive. Unul dintre cele mai mari avantaje este că îți poți crea singur programul, poți petrece cât de mult timp vrei pentru a învăța și poți studia oricând îți este ție comod. Poți adapta ritmul și frecvența revizuirii și exersării după cum vrei; te poți întoarce și trece prin material de câte ori ai nevoie; nu trebuie să te ajustezi după nevoile altora. Pentru studiul individual, este ideal să folosești multiple resurse. Uită-te peste materiale online, tutoriale, cărți, și găsește formatul care ți se potrivește cel mai bine. Nu e nevoie să te limitezi la o singură metodă, diverse metode se pot completa reciproc perfect. 

Cu toate acestea, învățând de unul singur are și un dezavantaj: pe lângă forumuri, nu ai prea multe canale prin care poți pune întrebări dacă te blochezi. Motivația venită din exterior prin intermediul colegilor și mentorilor poate face o diferență reală pe parcursul dezvoltării tale.

Există și soluții hibride, care combină avantajul studiului în ritm propriu cu sprijinul unei comunități de studenți și mentori. În acest mod se desfășoară lucrurile la CodeBerry, unde te poți alătura unei comunități virtuale și poți primi ajutor de la mentori online.

Înscrie-te la cursul pentru bazele programării de la CodeBerry

Cursuri și programe de studiu din învățământul superior

Poți de asemenea să alegi dintr-o varietate de opțiuni dacă dorești să studiezi într-un curs, cu instructori bine pregătiți, colegi entuziaști și un curriculum bine structurat. Când vorbim despre cursuri, majoritatea dintre noi se gândesc la studiu „offline”, care se petrece într-o clasă și care are multe oportunități deosebite pentru team building, dezvoltarea unor abilități de comunicare și lecții distractive împreună cu alții. Dar poți de asemenea să înveți programare în cursuri online, de oriunde din lume. Dacă nu există cursuri de programare unde trăiești, sau nu vrei să pierzi bani și timp cu transportul, atunci cursurile online sunt alegerea potrivită pentru tine.

Poți și să înveți programare la nivel de universitate, ceea ce implică acumularea unei baze de cunoștințe mult mai mare, dar mult mai puțină experiență practică. Vei avea oportunitatea de a înțelege probleme matematice complexe și vei căpăta o înțelegere profundă a operațiilor care au loc pe fundalul programării.

Poți găsi mai multe sfaturi despre cum să înveți noțiunile de bază ale programării în articolul nostru intitulat Cum să înveți să programezi, care include mai multe detalii despre metodele de învățare și limbajele de programare potrivite pentru începători. Dar acum, permite-ne să-ți recomandăm câteva materiale care te vor ajuta să îți îmbunătățești abilitățile în afara clasei: 

Algoritmi:

Bazele Python:

Pentru a învăța C#:

  • Daniela Alexandra Crisan: Programarea aplicatiilor folosind limbajul C# si platforma .NET, ed. Editura Pro Universitaria, 2015, Colectia: Cursuri universitare
  • Liviu Negrescu, Lavinia Negrescu: Limbajul C# pentru incepatori. Volumul I – Notiuni introductive, Editura Albastra

Limbajul C++:

Java:

Materiale electronice pentru JavaScript:

  • Jim Keogh, JavaScript fara mistere – ghid pentru autodidacti, Editura Rosetti Educational, 2005
  • Tom Negrino, Dori Smith, JavaScript pentru World Wide Web, Editura Corint, 2004
  • Diana Elena Diaconu, Pagini web cu JavaScript, Editura Edusoft, 2006 

Top 10 materiale și tutoriale YouTube:

Cerințe tehnice

Dacă ai fost interesat de programare de ceva timp și ai adunat deja o mulțime de informații despre asta, sau dacă nu ești un străin al domeniului IT (doar că nu ai început să programezi încă), atunci expresiile din această secțiune îți vor fi cunoscute. Dacă vii dintr-un domeniu total diferit și nu ai avut nicio treabă cu programarea până acum, atunci poate că te-ai gândit la unele întrebări asemănătoare cu cele de jos.

Calculator și sistem de operare

De ce calculator și sistem de operare ai nevoie ca să programezi; de ce ar trebui să fie capabile?

Poți scrie linii de cod pe un simplu laptop sau calculator obișnuit, nu e nevoie să ai un supercalculator făcut de NASA. Cele mai des întâlnite sisteme de operare din comerț (Windows, Linux, MacOS) sunt suficiente. 

Medii de dezvoltare

Unde scriu linii de cod? Ce mediu ar trebui să folosesc? Poți scrie programe în editoare de text, medii de dezvoltare integrate sau platforme de editare online. Fiecare are avantajele sale și oricine poate alege varianta care se potrivește muncii, nevoilor și portofelului său.

Dacă vrei să lucrezi într-un editor de text, poți folosi platformele Atom, Notepad++, Sublime Text, etc. Acestea îți oferă posibilitatea de a scrie și edita cod în mod confortabil, asigură o prezentare clară și au un număr de funcții suplimentare cum ar fi evidențierea sintaxelor și un meniu de ajutor.

Mediile de dezvoltare integrate (IDEs) sunt aplicații care recunosc sintaxele unui limbaj de programare, ajută la prevenirea bug-urilor și îți permit să scrii coduri imbricate. Au de asemenea șabloane și pot fi personalizate prin intermediul unor pluginuri și preferințe. Eclipse, Visual Studio Code, Webstorm, etc. sunt exemple de medii de dezvoltare integrate. De obicei, companiile le cer angajaților să lucreze într-un anumit mediu și le cumpără accesul la un mediu de dezvoltare profesional.

Dar, ca începător (și în multe domenii de programare, mai târziu), platforme de editare online simple, cum ar fi codepan.io sau repl.it vor fi suficiente.

La CodeBerry, unul dintre primele lucruri pe care vei învăța să le faci este să creezi un mediu de dezvoltare pentru tine și să te familiarizezi cu GitHub, o platformă gratuită unde poți stoca și partaja codul tău. Bineînțeles, există și alte aplicații asemănătoare, pe lângă GitHub, spre exemplu, Bitbucket și GitLab.

De ce abilități ai nevoie pentru a programa?

Gândire analitică

Dacă te gândești să te înscrii într-un curs de programare la nivel universitar, ar trebui să știi că vei avea nevoie de cunoștințe avansate de matematică pentru a începe și nu vei putea ocoli asta. Pe de altă parte, alte cursuri bazate pe cunoștințe practice și studiu individual pot fi de succes chiar dacă cer cunoștințe teoretice mai puține, sau nu le fel de profunde ca programele universitate, deci nu e nevoie să știi matematică avansată pentru acestea.

De ce vei avea nevoie, fără îndoială, este gândire logică și analitică. Pentru a înțelege și învăța algoritmi, vei avea nevoie de o gândire profundă, analitică și rațională, dacă nu chiar de capabilități matematice tradiționale. Va trebui, de asemenea, să cunoști unele concepte de bază și să înțelegi operații de bază în programare. Este ideal să le exersezi din greu și să te întorci la ele din când în când, pentru a le putea folosi cu încredere maximă.

Cursuri de programare în limba ta maternă și rolul englezei în programare

Rolul englezei în programare este o întrebare importantă. Mulți oameni se pot simți descurajați pentru că nu au cunoștințe solide de engleză, în timp ce lumea IT pare să lucreze în cea mai mare parte, în engleză. Deci cum poți intra în această, dacă ai unele neajunsuri în acest sens?

CodeBerry oferă o soluție acestei probleme prin crearea oportunității de a învăța programare în limba ta maternă. Sunt din ce în ce mai multe materiale (cărți, podcast-uri, videoclipuri, cursuri) disponibile în română. Poți găsi câteva recomandări în acest articol.

Deci nu ai neapărat nevoie să cunoști bine limba engleză pentru a începe să înveți și să-ți îmbunătățești cu succes cunoștințele tale de programare. Totuși, merită pe deplin să-ți îmbunătățești cunoștințele de engleză: abilitatea de a citi forumuri, articole, noutăți și descrieri internaționale, avantajele pe piața muncii care apar cu aceasta și accesul la scena globală de IT sunt doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să te familiarizezi cu limba comunicării internaționale.  

Abilități personale

Într-un articol legat de bazele programării, nu putem trece peste lucrurile pe care orice începător entuziast ar trebui să le cunoască: persistența și concentrarea profundă necesare pentru a învăța programare și a lucra ca programator. Oricare ar fi modalitatea prin care înveți, nu vei avea succes fără diligență și practică disciplinată. Dar dacă le ai pe acestea, poți beneficia de o muncă satisfăcătoare și creativă, de procese captivante și dificil de rezolvat, și vei obține un avantaj substanțial pe piața muncii.

Abilități de lucru în echipă

Dacă vezi programarea este pentru tine mai mult decât un hobby și te vezi lucrând ca programator profesionist, sunt șanse mari să fii nevoit să lucrezi într-o echipă sau să cooperezi cu clienți, ceea ce necesită abilități de comunicare și de cooperare bune. Este important și să poți prezenta ceea ce lucrezi, problemele relevante și soluțiile tale într-un mod clar, concis și eficient. Acestea sunt abilități care pot fi îmbunătățite și care sunt vitale pentru a lucrul în echipă ca programator. 

Curs bazele programării la CodeBerry

Concluzie

Este imposibil să includem toate aspectele ce țin de bazele programării într-un articol, dar sperăm că ai găsit câteva lucruri folositoare în această postare. Dacă citești asta cu scopul de a cerceta domeniul înainte de a te apuca de programat, poate te interesează și acest jurnal al experiențelor unui începător, și frumusețea învățării programării, împreună cu articolul nostru 10 motive pentru care ar trebui să înveți programare, care îți pot schimba viața.

În seria „Noțiunile de bază ale programării” de la Școala de Programare CodeBerry, discutăm despre subiecte legate de programare și de tot ce ai nevoie pentru a începe. Fii pe fază pentru articole noi și găsește răspunsul la fiecare întrebare „ce?”, „de ce?” și „cum?” pe care o poți avea despre programare!

Noțiunile de bază ale programării

Ți-ar plăcea să înveți programare online? Vino și încearcă primele 25 de lecții gratuit la Școala de Programare CodeBerry.