Curs de programare pentru începători – Cum să îl alegi pe cel potrivit pentru tine

  • Reading time:18 minute pentru a citi

În seria „Noțiunile de bază ale programării” de la Școala de Programare CodeBerry, discutăm despre subiecte legate de programare și de tot ce ai nevoie pentru a începe. Fii pe fază pentru articole noi și găsește răspunsul la fiecare întrebare „ce?”, „de ce?” și „cum?” pe care o poți avea despre programare!

Ți-ar plăcea să înveți programare online? Vino și încearcă primele 25 de lecții gratuit la Școala de Programare CodeBerry.

Noțiunile de bază ale programării

Înainte să începi – Pasul 0

Dacă te-ai gândit să te familiarizezi cu lumea programării, poate ai dori ca mai întâi să-ți faci o idee despre opțiunile disponibile pentru a învăța bazele programării. Pentru a putea alege dintre multitudinea de cursuri de pe piață, trebuie să știi la ce să te aștepți de la cursurile de programare pentru începători. Cu asta dorim să te ajutăm prin această sinteză.

Curs de programare pentru incepatori CodeBerry

Îți schimbi cariera, te întorci pe piața de lucru având copii sau cauți un curs de programare pentru începători sau cursuri de programare pentru copii?
Există un curs pentru tine, indiferent de situația în care te afli.

Structura cursurilor de pregătire depinde, în cea mai mare parte, de grupul țintă pentru care au fost concepute. Programele menite copiilor, elevilor de liceu, oamenilor care vor o schimbare de cariera sau mamelor care încearcă să se întoarcă înapoi la lucru au ritmuri diferite și folosesc diferite metodologii. Studenții mai tineri pot exersa bazele gândirii analitice și ale programării într-un mod distractiv. Mamele se pot alătura programelor de pregătire care se potrivesc cu stilul lor de viață în timp ce au copii mici: aceste programe sunt organizate în timp ce copiii sunt la școală, astfel sprijină viața de familie, ducând la crearea unei noi rutine, permițând mamelor să învețe o nouă meserie. Numeroase cursuri oferă posibilitatea de a învăța programare online, respectiv de a învăța de acasă.

Cei care doresc să învețe în timp ce au un loc de muncă sau urmează cursuri la o facultate pot alege dintre cursurile în regim part-time. Alții poate doresc să obțină competențele necesare pentru a începe să-și construiască o carieră în IT mai rapid, într-o perioadă de câteva luni sau chiar săptămâni. Pentru ei, bootcamp-urile vor fi opțiunea perfectă. Chiar dacă acestea necesită între 8 și 10 ore de studiu pe zi, echivalentul unui loc de muncă full-time, ele oferă o experiență de învățare într-un ritm foarte rapid.

Totuși, structura unui curs nu depinde neapărat de publicul țintă. Unele tehnologii nu pot fi învățate într-o perioadă de câteva luni de pregătire intensă. În următoarea parte a articolului, vom discuta despre tehnologiile și alți câțiva factori care afectează alegerea cursurilor potrivite.

Acestea sunt câteva dintre cursurile disponibile în România menite pentru diverse grupuri țintă:

 

Ce ai vrea să realizezi în viitor; ce muncă te vezi făcând?

Alegerea tehnologiei ar trebui să depindă de asta.

Diverse domenii și locuri de muncă în IT necesită cunoștințe despre diverse tehnologii. Pentru a alege limbajul de programare potrivit pe care să-l înveți, în primele etape ale planificării noii tale cariere ar trebui să îți dai seama ce vrei să faci mai exact. Dezvoltatorii web full-stack au nevoie de un set de competențe cu totul diferite față de ce este necesar pentru a dezvolta jocuri sau pentru a lucra cu inteligența artificială. Diverse trasee în carieră vin cu diferite condiții de lucru și cu diferite intervale salariale, iar limbajele de programare pe care trebuie să le înveți vor depinde întotdeauna de calea pe care vrei să o urmezi. Ca programator, poți să fii freelancer, să-ți începi propriul proiect sau să lucrezi ca angajat al unui mic start-up sau într-o companie multinațională.

Dacă ai dori să lucrezi într-o companie mare, cu un istoric solid, probabil o să ai nevoie de cunoștințe de programare mai complexe. Terminând un curs de programare în Java o să obții cunoștințe valoroase care pot fi folosite în nenumărate domenii, în timp ce învățând limbajul de programare foarte complex C++ (care cu siguranță nu este recomandat începătorilor) o să te transformi într-un angajat foarte valoros.

Există cursuri de programare pentru android, concepute special pentru aplicații mobile, și poți intra în diverse zone ale dezvoltării web prin intermediul tehnologiilor front-end și back-end. Chiar și numai o bună stăpânire și înțelegere a limbajelor HTML, CSS și JavaScript pot fi suficiente pentru a crea pagini web sofisticate și solide, dar pentru introducerea în știința datelor, o să vrei să optezi pentru limbaje de programare ca R sau Python.

Am putea să continuăm, dar ai înțeles ideea. Începe în direcția care te va conduce spre obiectivul ales de tine.

Aici sunt câteva cursuri specializate pentru începători disponibile în România:

Durata cursului, orar, ritm și îndrumare

După cum spus la începutul articolului, școlile de programare oferă cursuri pe diferite durate: câteva săptămâni, luni sau chiar câțiva ani. Durata unui curs depinde de volumul de materiale de învățat și de orarul cursului.

Cursurile care pot fi terminate în câteva săptămâni au scopul de a te introduce în lumea programării; ele te pot ajuta să te decizi dacă această cale e potrivită pentru tine și spre ce direcție să te îndrepți. Cursurile intensive, sau bootcamp-urile, de obicei îți răpesc toată ziua și îți oferă cunoștințele necesare pentru a începe o nouă carieră. Un set complex de abilități de dezvoltare web, spre exemplu, poate fi obținut în câteva luni. Alte cursuri de programare îți răpesc doar câteva ore din timpul tău pe săptămână, dar vor dura câteva luni și probabil vei avea de făcut teme.

Învață programare online la CodeBerry

Alt factor semnificativ pe care trebuie să îl consideri este modul de desfășurare al cursului, online sau offline, într-o clasă. Avantajul studiului în campus este că poți lucra împreună cu alți studenți în timp real. Asta îți poate oferi motivație din exterior și încredere în sine și, în plus, poți folosi echipamentul și tehnologia instalată acolo.

Cursurile online au un orar variabil, care poate fi setat ca o predare la distanță cu un program fix și lucru în grup, sau studenții sunt lăsați să progreseze în ritmul lor în totalitate. Alegând a doua varianta, ai avantajul de a putea studia oriunde, de obicei cu un program parțial sau în totalitate flexibil, în ritmul tău. A avea opțiunea de a-ți seta propriul program este un beneficiu al cursurilor online, dar necesită o perseverență serioasă și ceva autodisciplină pentru a putea profita la maxim. Bineînțeles, aceste calități sunt de asemenea importante dacă studiezi într-o școală sau comunitate.

Vei progresa cu ajutorul unui mentor de cele mai multe ori, însă diferite școli au diverse soluții privind acest lucru. Ar putea exista un singur mentor pentru o întreagă grupă de studenți, sau un mentor ar putea fi alocat fiecărui student. Destul de comună este abordarea de a lăsa studenții să progreseze singuri, cu opțiunea de a putea întreba și primi răspuns de la un mentor oricând.

Dacă mentoratul nu face parte din cursul respectiv, s-ar putea totuși să puneți întrebări și să vă ajutați reciproc într-o comunitate de studenți virtuală. Bineînțeles, există și curriculumuri pe care vei fi nevoit să le înveți de unul singur.

  • Școală care oferă cursuri cu regim de învățare în ritm propriu, o comunitate de studenți online și suport din partea unor mentori: CodeBerry 
  • Pentru opțiunea de a studia după muncă, seara, vezi: JademyDIGITAL SKILLS, Software Development Academy
  • Oferind cursuri mai lungi, acreditate, cu un program ca de școală avem: Coders Lab

Rolul exersării în procesul de învățare

Ca orice abilitate nouă pe care o înveți, programarea necesită multă exersare înainte de a o putea folosi cu încredere. Nu toate cursurile încorporează aceeași cantitate de teorie și exerciții practice în curriculumul lor. Unele școli se concentrează pe crearea unui proiect împreună, în timpul căruia acumulezi noi cunoștințe prin rezolvarea fiecărei etape a proiectului. Altele te lasă să programezi de unul singur pentru a crea un website, o aplicație, un joc, etc. Există până și cursuri care folosesc metode agile, coaching și lucru în echipă pentru a simula un mediu corporatist.

Unele școli de programare aranjează programe de internship pentru absolvenții lor în companii partenere, pentru ca aceștia să-și aprofundeze cunoștințele ca stagiari plătiți.

Curs bazele programării la CodeBerry

Școli de programare cu garanția unui loc de muncă? Opțiuni prepaid sau postpaid?

O scurtă notiță în legătură cu structurile de plată.

Multe școli de programare se oferă acum să te sprijine în a-ți găsi un job, iar unele chiar îți asigură un loc de muncă. Asta înseamnă că dacă nu îți găsești un loc de muncă potrivit într-un anumit interval de timp după ce ai terminat cursul, obții un ramburs, sau, în cazul cursurilor postpaid, nu ești nevoit să plătești taxa de școlarizare. Dacă reușești să-ți găsești un loc de muncă, poți să plătești taxa de școlarizare din salariul de programator într-un sistem postpaid. Există o varietate largă de cursuri de programare în ceea ce privește taxele și opțiunile de plată, incluzând cursurile gratuite, educația finanțată de stat și tot felul de burse.

Poți studia cu garanția de a avea un loc de muncă la:  CodeCool și Software Development Academy.

Concluzie

După cum vezi, există multe opțiuni dintre care poți alege – trebuie doar să o găsești pe cea care ți se potrivește. Multitudinea de cursuri disponibile poate să pară puțin copleșitoare acum, dar nu te panica. Tot ce ai nevoie este puțină planificare, conștiință de sine și cercetare pentru a face un pas spre a lua decizia potrivită în legătură cu locul de unde să începi să înveți programare.

 

În seria „Noțiunile de bază ale programării” de la Școala de Programare CodeBerry, discutăm despre subiecte legate de programare și de tot ce ai nevoie pentru a începe. Fii pe fază pentru articole noi și găsește răspunsul la fiecare întrebare „ce?”, „de ce?” și „cum?” pe care o poți avea despre programare!

Noțiunile de bază ale programării

Ți-ar plăcea să înveți programare online? Vino și încearcă primele 25 de lecții gratuit la Școala de Programare CodeBerry.

Învață să codezi și schimbă-ți cariera!

100% ONLINE

IDEAL FOR BEGINNERS

SUPPORTIVE COMMUNITY

SELF-PACED LEARNING

Not sure if programming is for you? With CodeBerry you’ll like it.