De la antrenor personal la dezvoltator front-end – Povestea studentului nostru Gábor Baranyi

  • Reading time:7 minute pentru a citi

Gábor Baranyai lucra ca antrenor personal și, de asemenea, ținea sesiuni de pregătire pentru grupuri la o sală de sport. De atunci, a găsit ceva care l-a făcut să se simtă împlinit și unde putea să se dezvolte continuu: lucrează ca dezvoltator junior front-end la o companie de mărime medie.

 

Locuiesc aici: Szeged, Ungaria

Lucrez aici: Minero IT Hungary KFT.

Timpul petrecut studiind la CodeBerry: 10 luni

Lucrez cu: Fujitsu Lifebook A555, Windows 7, IntelliJ, SourceTree

 

Când cineva te întreabă ce profesie ai, ce răspunzi?

Depinde de cine întreabă. Dacă acesta este un profesionist din același domeniu, spun că lucrez ca dezvoltator front-end. Dacă nu este un specialist și arată ceva interes, răspund că sunt programator sau dezvoltator software.

Programare la CodeBerry

 

Cu ce te ocupai înainte de a trece la dezvoltarea web?

Lucram cu normă întreagă ca antrenor personal și țineam sesiuni de pregătire pe grupuri la o sală de sport. Încă mă mai ocup cu acele sesiuni de pregătire pe grupuri, pe lângă slujba mea ca programator.

 

De ce te-ai hotărât să începi să înveți programarea web?

Am fost mereu interesat de designul web, de ce și cum arată un site web într-un anumit fel.  Pe lângă aceasta, pagina web a sălii de sport era parțial gestionată de către noi, antrenorii, așadar am petrecut destul de mult timp scriind și realizând design pentru blogul nostru WordPress, ceea ce chiar mi-a plăcut. Am găsit o oportunitate bună pe Facebook, unde se făcea reclamă la un curs de programare online. M-am uitat și am știut că trebuie să stăpânesc cotloanele profesiei pe această platformă… sau cel puțin noțiunile de bază. Era reclama pentru CodeBerry.

Înscrie-te la cursul pentru bazele programării de la CodeBerry

 

Cum ai învățat programarea? Ce fel de cursuri, cărți etc. ai folosit?

După ce am văzut reclama menționată mai sus, am început să studiez cursul online CodeBerry în septembrie 2016 și, mai târziu, am adăugat și cursurile Codecademy și Udemy la resursele mele de studiu. Am căutat și am învățat limbaje de programare specifice pe site-urile de partajare video.

 

Ce ți-a oferit CodeBerry? Cum a fost să studiezi la școala noastră?

A fost foarte util. Chiar mi-a plăcut sistemul de abonament lunar, deoarece astfel puteam studia în ritmul propriu. Mi-au plăcut explicațiile, exemplele prin care erau prezentate sarcinile.

Biroul lui Gábor

 

Ai vreo experiență, sfaturi sau trucuri de împărtășit cu cei care de-abia încep să studieze?

Consider că este foarte important să înveți noțiunile de bază bine și să revizuiești lecțiile anterioare pentru a descoperi conexiunile și pentru a fi capabil să așezi noi materiale în context. Revizuirea este esențială.

 

Spune-ne mai multe despre unde lucrezi și ce îndatoriri ai. Ce faci într-o zi sau săptămână obișnuită?

În prezent, lucrez la biroul din Szeged al unei companii cu sediul în Budapesta. Dezvoltăm un proiect intern, unde am de-a face cu front-end, constând din HTML, CSS și JavaScript.

Sosesc la birou în jurul orei 8 dimineața și plec la 5 după-amiaza. Încerc să fac ceva diferit când nu sunt acolo; fac antrenamente sau susțin antrenamente pe grupuri, ca să pot aborda următoarea zi de muncă plin de energie și revigorat.

 

Cu cine lucrezi și cum te ajută aceștia?

În prezent, există aproximativ 20 de persoane care lucrează în acel birou. Am un mentor care mă ajută cu progresul și care, de asemenea, supraveghează proiectul la care lucrăm.

 

Cu ce programe, instrumente și tehnologii lucrezi în prezent?

Mediul de dezvoltare e IntelliJ, pentru controlul versiunii folosim SourceTree, iar pentru repertoriu folosim BitBucket.

În acest proiect, utilizăm HTML, CSS (SCSS), jQuery, Angular JS, Angular Material și FUSE.

 

Cât timp ți-ai căutat un loc de muncă? A fost greu să-ți găsești de lucru?

De fapt, încă studiam când prietenul meu mi-a sugerat să-mi depun CV-ul la compania la care lucra. Reprezentanții acesteia m-au invitat la un interviu, iar câteva săptămâni mai târziu m-au sunat spunându-mi că le-ar plăcea să lucreze cu mine, pe baza performanței mele.

Invata programare online la CodeBerry

 

Cum a decurs interviul?

După o scurtă introducere legată de companie, interviul a continuat în limba engleză și a fost rândul meu să mă prezint, să vorbesc puțin despre viața mea personală și despre cum și unde am învățat programarea, tot în engleză.

Acesta a fost urmat de o parte tehnică, în care mi s-au evaluat cunoștințele și mi s-a dat să rezolv câteva teste logice.

Întregul interviu a durat aproximativ o oră.

 

Ai sfaturi pentru cei care se pregătesc în prezent pentru un interviu de angajare?

Este foarte important ca tot ce spui să fie pozitiv. Chiar și când spui ceva negativ, încearcă s-o spui dintr-un punct de vedere sau perspectivă pozitivă. Fii mereu sigur pe tine și arată că ești capabil și doritor să te perfecționezi în orice domeniu.

 

Care este următorul tău pas? Ce direcție vei urma?

Vreau să cunosc cât mai multe posibil despre dezvoltarea front-end și să dobândesc câteva cunoștințe și despre dezvoltarea back-end, pentru a vedea și a înțelege întregul proces care se desfășoară în fundal.

 

În seria „Poveștile studenților CodeBerry”, discutăm cu studenții noștri care au reușit să-și găsească un job ca programator.

 

Ți-ar plăcea să înveți să programezi? Înscrie-te și încearcă primele 15 lecții gratuit la Școala de Programare CodeBerry.