Árpád Binecz (Bini) a început ca inginer de embedded software, a lucrat la un startup, a pus bazele propriei sale companii, iar acum, pre neașteptate, creează site-uri web ca proiectant de site-uri junior. Bucurați-vă de interviul cu unul dintre foștii noștri studenți în al doilea episod din „Povești de succes CodeBerry”.

Care era jobul tău înainte de a-l înlocui cu programarea web?

Am o diplomă în inginerie electrică. Am lucrat ca inginer de software embedded la o companie auto timp de patru ani. De asemenea, am lucrat la un startup, precum și la începerea propriei mele companii de gestionare a timpului liber, pe care am vândut-o de atunci.

Programare la CodeBerry

Cu ce se ocupă un inginer de embedded software?

Un inginer de embedded software dezvoltă circuite, nu pentru calculatoare, ci mai degrabă pentru cuptoare cu microunde sau mașini. Aceste circuite fac posibilă comenzile cu simpla apăsare a unui buton.

Profesia ta originală a făcut studierea mai ușoară?

Destul de mult, de exemplu din punctul de vedere a gândirii algoritmice.

De ce te-ai hotărât să treci la programarea web?

În primul rând, am fost foarte interesat de IoT (Internet of Things – ed.). Cunoșteam destul de bine instrumentele datorită profesiei mele originale, dar nu aveam nicio idee cum vor apărea lucrurile într-un browser. Eram curios. În fond și la urma urmei, am învățat să devin inginer deoarece îmi place să înțeleg lucrurile. 🙂 În al doilea rând, vreau să continui cu antreprenoriatul și acest subiect pare perfect pentru asta: începi cu niște site-uri unice și după creezi o mică agenție digitală. Mulți oameni din mediul meu au făcut același lucru și se pare că e o cale care poate fi urmată și împlinită și care e destul de grozavă.

Când te întreabă cineva despre profesia ta, ce îi răspunzi?

Depinde de cine întreabă — un începător sau un prieten de-al meu de la școala tehnică. În primul caz, sunt un începător în IT. În caz contrar, un proiectant junior de site-uri.

Ce presupune aceasta? Cum se desfășoară ziua ta obișnuită?

La Apertus Kft., noi dezvoltăm sisteme IT mari; eu sunt responsabil cu o mică parte din acestea. Mai simplu spus: primesc design-uri de-a gata și le transform în site-uri web. Lucrez la înfățișare, dar, de exemplu, un buton pe care se dă clic nu face parte din atribuțiile mele. Pentru a fi puțin metaforic, iată cum aș descrie profesia de proiectant de site-uri: este un grozav punct de început, care are un fel de cunoștințe pe care le dobândești rapid și care îți permite să te ridici doi pași de pe terenul mlăștinos al tehnologiilor web, precum și de pe piața forței de muncă IT.

Înscrie-te la cursul pentru bazele programării de la CodeBerry

Ce limbaje de programare folosești zilnic?

HTML5, CSS3, SCSS și Bootstrap. Am folosit și JQuery. Ca proiectant de site-uri, creez piesele pe care dezvoltatorul-șef le folosește mai apoi pentru a termina site-ul web.

Îți place ceea ce faci? 🙂

Da. Colegii mei sunt amuzanți. Sunt doar puțin nemulțumit de mine însumi, deoarece simt că pot face mai bine și învăța mai repede.

Cât timp ai petrecut căutând o slujbă?

Am plecat de la locul de muncă anterior în iunie, m-am apucat de învățat în iulie și lucram deja la începutul lui septembrie. Am primit o ofertă prin intermediul unor prieteni.

Ai folosit și altceva ca să studiezi în afară de CodeBerry?

Nu, numai CodeBerry.

Invata programare online la CodeBerry

Poți da sfaturi începătorilor în calitate de fost student?

Părerea mea este că se merită o privire de ansamblu asupra întregului domeniu înainte de alegerea unei tehnologii și aprofundarea acesteia. Este suficient să cunoști în amănunțime cea mai mică unitate care se poate vinde, în loc să cunoști câte puțin din fiecare. De exemplu, HTML5, CSS3, SCSS și Bootstrap reprezintă o combinație grozavă. Cu acestea poți deveni cu ușurință un programator junior.

 

În seria noastră „Povești de succes CodeBerry”, vorbim cu foștii noștri studenți, care a reușit să își găsească un job ca programator. Dacă dorești să afli cum, acesta este un subiect pentru tine. 🙂

Ți-ar plăcea să înveți să programezi? Vino și încearcă primele noastre lecții în mod gratuit la Școala de Programare CodeBerry!