De la Python în liceu la EPAM – Povestea studentului nostru Attila Blascsák

  • Reading time:10 minute pentru a citi

Attila Blascsák face parte dintre primi utilizatori ai platformei CodeBerry, care și-a schimbat cu succes cariera și a devenit programator web după ce a studiat la noi. Am vorbit cu Attila despre cum a ajuns aici, ce a învățat și despre dificultățile în găsirea unui job ca programator junior.

Dacă cineva te-ar fi întrebat care este profesia ta în urmă cu câteva luni, ce ai fi răspuns?

Obișnuiam să răspund că mă ocupam de rețele la IT Services, adică ajutam companiile mari să se conecteze la internet. Sarcinile noastre porneau de la asigurarea că router-ul ajunge la client până la punerea acestuia în funcțiune.

Și care este răspunsul tău acum?

Sunt programator frontend UI la EPAM. Lucrez într-o echipă mai mare, dezvolt o aplicație care se bazează mai mult pe tehnologii frontend și proiectarea interfeței utilizatorului. Folosesc HTML, CSS și JavaScript zilnic.

Programare la CodeBerry

Sună grozav! Așadar, programarea nu era ceva tocmai nou pentru tine, nu-i așa? Ai mai avut de-a face cu programarea înainte?

Da, de fapt am început să folosesc HTML și CSS în școala primară. Mai târziu, la liceu mereu foloseam Python, bazându-ne pe o carte veche. A trebuit să renunț deoarece librăriile citate de către autor nu mai existau, așadar sarcinile erau de nerezolvat. 🙂

De unde ți-a venit ideea programării web?

În ultimul meu an de liceu, doi băieți m-au abordat zicând că aveau nevoie de programatori web pentru startup-ul lor. Pe atunci nu aveam nicio idee în ce mă bag, dar am acceptat și curând m-am prins de ce trebuie să fac. În cele din urmă, am terminat proiectul, dar programarea web mi-a atras atenția, așadar am continuat să învăț pe cont propriu. Dar în sfârșit am ajuns într-un punct mort în primăvară, când am simțit că nu pot merge mai departe și că am nevoie de un profesor. Atunci v-am găsit pe voi. 🙂

De când înveți la CodeBerry?

Din iunie 2016.

Și cum ți s-a părut, care au fost avantajele?

Ca să fiu sincer, nu a fost un număr impresionant de informații noi, însă cursul a fost grozav pentru a-mi aminti ce am învățat deja. Mentorii m-au ajutat mult – probabil că acesta a fost unul dintre cele mai bune lucruri. Să ai pe cineva cu care să discuți problemele tale este un mare avantaj.

Înscrie-te la cursul pentru bazele programării de la CodeBerry

Este bine de știut. Acum, pentru că este începutul toamnei, asta înseamnă că ai acumulat suficiente cunoștințe în 3 luni pentru a-ți găsi un loc de muncă. Cât ți-a luat să îți găsești unul? (Interviul a avut loc în septembrie 2016, n. red.)

De fapt, nici nu m-am gândit să încep să-mi caut un job deja. 🙂 Îmi creasem un profil de LinkedIn, unde scrisesem că studiam să devin un programator junior și mi-am adăugat și noile abilități. Două săptămâni mai târziu m-a contactat EPAM. Aveam de gând să-mi creez un portofoliu înainte de a-mi căuta un job, dar cei de la EPAM au fost mai rapizi. M-au invitat imediat la un interviu. 

Voiam să te întreb dacă a fost dificilă căutarea unui job, dar cred că putem trece peste această întrebare. 

Da. (Râde) 

Care este următorul tău pas? Ce cale vei urma?

Mediul React este momentan preferatul meu și mi-ar plăcea să învăț mai mult despre el în perioada următoare. De asemenea, este un mare vis de-al meu să învăț să predau programarea într-un fel. Ținând cursuri sau luând parte la un program mai specific, nu știu cum încă, și nici nu știu cum se va întâmpla, dar sunt sigur că se va întâmpla într-un fel. 

Ca student bine experimentat, ai sfaturi de dat celor care de-abia s-au apucat de programare? 

Consider că este important să înțelegi că procesul de învățare nu poate fi accelerat. Programarea este o mare provocare și nu este ușoară la început. Dar odată ce ai pus mâna pe ea și îi înțelegi logica, totul devine clar. De la acel punct înainte, totul devine mai rapid. 🙂

Invata programare online la CodeBerry

În seria „Povești de succes CodeBerry” discutăm cu studenții noștri care deja și-au schimbat cariera și acum lucrează ca programatori. Dacă ești curios ce au făcut ca să reușească, fii pe fază pentru următoarele episoade! 

Ți-ar plăcea să înveți să programezi? Vino și încearcă primele noastre lecții în mod gratuit la Școala de Programare CodeBerry