Adam Freisinger a terminat studiile de Farmacist și Manager de Sănătate, dar a sfârșit prin a lucra ca programator web. De atunci, a pus bazele a două companii IT. Una dintre ele este CodeBerry, o școală de programare care predă programarea web online în română.

Pregătește-te să citești mai multe despre jocurile de aventură scrise în BASIC, lipirea firelor de cupru pentru RAM și inteligența artificială. Pe lângă aceasta, vom discuta despre stilul de viață a antreprenorului Adam Freisinger.

Locuiesc: în Budapesta, Ungaria.

Lucrez oriunde: am laptopul.

Lucrez cu un: iPhone, MacBook Air și Sublime Text.

Am un stil de lucru eficient.

Programare la CodeBerry

Cu ce te ocupi?

Ajut oamenii să învețe programarea.

Spune-mi mai multe despre ce faci cu privire la programare.

Îmbunătățesc conținutul lecției astfel încât să fie mai ușor de predat și de înțeles. Acest lucru presupune mai puțină codare și mai multă gândire creativă.

Timpul meu liber e ocupat de proiecte care sunt doar un hobby pentru mine, și care de obicei includ unelte pentru lucrurile care mă interesează. În ultima vreme am creat următoarele lucruri:

  • O listă de redare socială pentru Spotify,
  • O extensie Chrome, care citează cărți faimoase într-o nouă filă,
  • Un software care îmi permite să îmi organizez proiectele, precum și țelurile mele CodeBerry.

Cum arată spațiul tău de lucru?

Mă simt cel mai bine într-un mediu minimalist, așa că biroul meu are doar lucrurile pe care le folosesc:

Spațiul meu de lucru (fotografie: Adam Freisinger)

Când, unde și cum ai învățat programarea?

Am primit un calculator când eram în școala primară, iar părinții mei au considerat că trebuie să știu cum să îl folosesc. Așa că în fiecare săptămână un prieten venea la mine și mă învăța noțiunile de bază. Chiar mi-a plăcut să îmi scriu primul meu joc de aventură în BASIC.

Am continuat cu lucruri pe care le-am considerat interesante, precum scrierea unui robot DC++ sau realizarea unui site web pentru tatăl meu. Când a fost publicată noua versiune de framework Meteor, nu am rezistat tentației de a construi o aplicație web cu acesta.

Majoritatea cunoștințelor mele provin din căutarea pe internet. Obișnuiesc să caut un subiect mai general și apoi să caut detaliile interesante despre acesta.

Care sunt oportunitățile de joburi pentru programatorii web? În medie, cât timp ți-ai petrecut pentru a căuta un job?

Pentru că am absolvit ca Farmacist și Manager de Sănătate, nu am căutat niciodată joburi în programare. Niște proiecte mici și-au făcut drum spre mine și le-am acceptat, iar acestea au dus la proiecte mai mari. Acum lucrez în propria mea companie, având mai multe roluri, în funcție de ce este nevoie.

Văzând că oamenii mă contactează regulat pe LinkedIn și Upwork, chiar dacă nu sunt multe informații disponibile, pot spune că este o slujbă solicitantă.

Cum arată programul tău?

Îmi place să mă trezesc devreme, deoarece este încă liniște atât în casă, cât și afară. Îmi planific ziua, beau niște suc de fructe și încep să lucrez după micul dejun. De asemenea, trec în revistă evenimentele speciale care s-au întâmplat în ziua precedentă.

În timpul zilelor lucrătoare, prima zi și jumătate sunt dedicate strategiei, în timp ce vinerea este dedicată revizuirii. Între acestea două am suficient timp să lucrez fără a fi distras.

Îmi place să îmi revizuiesc și viața personală, iar partenerul meu și cu mine notăm în fiecare săptămână lucruri care ne-au plăcut și altele care trebuie schimbate.

De două ori pe săptămână îmi place să mă întâlnesc la prânz cu o persoană pe care nu am mai văzut-o de mult.
Săptămânile, lunile și anii îmi sunt asemenea zilelor. Îmi place să planific la începutului fiecărei perioade și să mă uit înapoi la sfârșit pentru a încerca să învăț din aceasta. În fiecare lună, strâng fotografiile pe care le-am realizat în luna precedentă. De asemenea, completez în fiecare an YearCompass.

Este ceva ce știi că i-ar putea surprinde pe oamenii obișnuiți?

Programarea nu e magie. În mare parte necesită cercetare pe internet. 🙂

Învață programare web la CodeBerry

Cu cine lucrezi?

Lucrez cu prietenii mei cu care am lucrat timp de opt ani.

Care e drumul tipic de carieră în profesia ta?

Ca farmacist, aș fi putut urma o cale bine definită, dar am lăsat siguranța aceea în urmă. Chiar acum, sarcina mea este să realizez lucruri pentru companie, care necesită să trec dincolo de limitele cunoscutului. Aceasta îmi oferă șansa de a învăța constant ceva nou și de a mă perfecționa. Nu am un anumit drum în fața mea, iar acest lucru mă face să simt că pot deveni oricine vreau.

Care sunt planurile tale, cum vrei să continui?

Există o expresie în engleză care se traduce „om bun la orice, maestru la nimic”, iar aceasta îmi descrie cel mai bine calea. Aș vrea să încerc cât de multe lucruri este posibil și să învăț câte ceva despre fiecare. Sunt ca o rață care vrea să știe și să înoate și să zboare, dar nu e mastra niciunuia. Sper să găsesc un drum între „unele meserii” și „toate meseriile”.

Ce altă profesie ai alege dacă ar trebui să o schimbi pe cea prezentă? Ai putea-o schimba?

Nu mi-aș dori să mă schimb.

De ce abilități ai nevoie pentru a fi un programator și expert în IT bun? Cui îi recomanzi această profesie?

Există câteva abilități care nu strică:

  • O gândire analitică profundă,
  • Spiritul de experimentare,
  • Atenția la detalii.

Care este partea ta preferată?

Îmi place să văd rezultate rapide. Pot schimba lumea doar prin editarea unui cod. Probabil aș fi un designer de centrală nucleară îngrozitor, care planifică din tot sufletul, iar dacă are noroc, vede pașii design-ului său începând câțiva ani mai târziu.

Ce te irită cel mai mult? Care sunt dificultățile și pericolele profesiei tale?

Nu mai trebuie să știi cum să construiești module RAM pentru a naviga pe site-uri web. În mod asemănător, există o mulțime de programe pre-scrise, care te împiedică să vezi lucrurile mai departe.

Mă supără tare când trebuie să rescriu un modul de logare, în loc să profit de avantajul elementelor predefinite. Există prea multe soluții diferite pentru aceeași problemă, și în acest fel suntem ineficienți.

Cât de stabil este jobul tău? Cât timp îți petreci lucrând pentru aceeași companie?

Chiar în acest moment, sunt sigur că mi-aș putea găsi un job.

Mă simt norocos deoarece pot să lucrez undeva atâta timp cât mă pot concentra asupra sarcinilor mele, să mă perfecționez și să învăț lucruri noi. Dacă asta s-ar schimba, voi vrea să demisionez.

Dacă ar fi să ceri un singur lucru în numele tuturor programatorilor, care ar fi acesta?

„Te rog să nu scrii același cod de două ori. :)”

Cât poți câștiga în această profesie (ca programator începător, experimentat sau veteran)?

Mulțumită banilor economisiți de-a lungul anilor acum am șansa de a lucru la propria mea afacere. Sper să îmi pot permite câteva salarii în curând, deoarece acum doar entuziasmul meu mă împinge mai departe.

Invata programare online la CodeBerry

Care crezi că este cea mai bună modalitate de a învăța să programezi?

Un răspuns nu este potrivit pentru toate, iar fiecare trebuie să învețe în felul cel mai bun pentru el. Pentru mine, calea cea mai ușoară este prin intermediul proiectelor reale. Atunci când mă blochez doar caut ajutor.

De ce merită să înveți programare?

În primul rând, programarea este asemenea unei limbi străine; te ajută să înțelegi alte culturi și să-ți schimbi întreaga viață dacă vrei. În al doilea rând, aceasta este o profesie care cu siguranță nu va dispărea în următoarele decenii (sau până când inteligența artificială va lua controlul).