4+1 feluri ușoare în care poți învăța programare gratuit

 • Reading time:14 minute pentru a citi

Învățarea programării cu siguranță merită. Putem învăța abilități care sunt importante în prezent, dar vor fi chiar și mai cruciale în viitor: gândire analitică, înțelegerea bazelor programării, abilitatea de a face sarcini de programare de bază și administrarea bazelor de date.

Există multe joburi și oportunități de dezvoltare unde îți poți folosi abilitățile de programare chiar dacă nu vrei să lucrezi ca programator.

Învață programare gratuit la Codeberry

Programare gratuit: putem învăța fără să plătim?

Cursurile scumpe nu sunt singurul loc unde poți învăța programare. Dacă nu știi sigur ce limbaj de programare vrei să înveți sau ce vrei să faci cu programarea, învățatul gratuit e o alegere bună. Nu există riscuri și depinde de perseverența și diligența ta câte lucruri înveți.

Există multe oportunități, cu diferite nivele. Cu opțiunile listate aici, poți învăța gratuit ca începător și chiar și ca programator avansat.

Forme de învățare

Ca prim pas, trebuie să stabilești ce formă de învățare e potrivită pentru tine, din moment ce există multe feluri de a învăța gratuit. Vrei să lucrezi pe cont propriu, precum studiul independent dintr-o carte? Ți-ar plăcea dacă cineva ți-ar explica pașii sau ai vrea să înveți prin sarcini interactive și jocuri?

Dacă ai abilități de engleză avansate, opțiunile pentru învățarea online sunt infinite. În acest articol, vom menționa opțiuni în engleză, dar ne vom axa pe studiul în limba ta maternă.

Încercări gratuite

Multe locuri oferă încercări gratuite ca să te poți decide dacă vrei să iei parte în acea formă de învățare sau nu. Există zile deschise și workshop-uri sau poți încerca cursuri online gratuit.

CodeBerry

Poți încerca primele 25 de lecții gratuit pentru a vedea cum explicăm și punem în practică ceea ce înveți și cum primești feedback la sarcini instant. Dacă îți place și vrei să începi să înveți alături de noi, oferim multe module folositoare în curriculumul nostru.

Poți încerca programare gratuit cu primele 25 de lecții de la CodeBerry.

Celelalte materiale ale noastre nu sunt gratuite, dar oferim cursuri care au mentorat și un grup de studiu pentru studenții noștri, pe lângă lecții de programare. Fiecare curs separat are și câteva lecții gratuite pe care le poți încerca, să vezi dacă îți place. Poți vedea lista tuturor cursurilor oferite de noi aici.

Poți învăța gratuit la CodeBerry

Zile deschise, workshop-uri, lecții de programare

E folositor să verifici website-urile și platformele de rețele sociale ale școlilor de programare din moment ce multe dintre ele oferă zile deschise și încercări gratuite pentru a vedea cum funcționează școala și învățarea programării.

E o oportunitate bună de a face cunoștință cu profesorii și atmosfera lor de predare, pentru a te decide dacă vrei să li te alături sau nu.

În timpul workshop-urilor, poți și să înveți niște abilități de programare gratuit. Iată câteva exemple, dar poți urma orice școală vrei.

Manuale de programare gratuite, notițe digitalizate

Cu toții suntem diferiți și la fel sunt și metodele prin care învățăm. Există o grămadă de interfețe interactive, jocuri și aplicații de învățare, dar asta nu înseamnă că nimeni nu vrea să învețe folosind metode tradiționale, cum ar fi manuale și notițe.

Asta are beneficiul de a putea reține orice bucată de informație și de a avea timp să procesezi tot. Dacă și ție îți place să te adâncești într-un subiect când înveți ceva nou, iată o listă pentru tine:

Python

(Mircea Prodan: Cum să programezi în Python (Manual în română), 2014)

(Peter Wentworth, Jeffrey Elkner, Allen B. Downey and Chris Meyers: How to Think Like a Computer Scientist: learning with Python, 2012)

JavaScript

Bazele programării, limbajul C:

C#:

Java: 

Poți învăța programare gratuit online în diverse feluri

Jocuri și aplicații pentru a învăța programare gratuit

În zilele noastre, există multe aplicații și jocuri care te pot învăța programare gratuit pas cu pas, fără ca măcar să-ți dai seama. Multe dintre acestea pot fi jucate gratuit. Lista în engleză e aproape infinită, dar am strâns preferatele noastre în acest articol.

Jocurile și aplicațiile sunt grozave pentru că nu necesită un nivel avansat de engleză, așa că dacă ai încredere în cunoștințele tale de bază, poți începe să joci jocuri de programare acum.

Jocuri

 • CodinGame – Acest joc are multe limbaje de programare și tehnologii. Învață și dezvoltă-ți abilitățile cu alți programatori într-un fel distractiv.
 • Code Avengers – Învățare online interesantă și efectivă a noțiunilor de bază, cu un limbaj de programare grafic.
 • SQLZOO – Management de foi de calcul și queries în SQL.
 • RoboCode – Programează tancuri robot în Java cu .NET. Luptă-te cu alți programatori.
 • Flexbox Froggy – Practică poziționarea în CSS ajutând o broască să ajungă pe o frunză. Nivele construiesc unul pe baza celuilalt, de la declarații simple la bucăți de cod complexe.

Aplicații

 • GrassHopper – JavaScript de la noțiunile de bază, proiecte interesante.
 • SoloLearn – Bazele a mai mult de 15 limbaje de programare și framework-uri; proiecte de machine learning și știința datelor (data science).
 • Mimo – Extra scurt, dar lecții complexe și bine structurate, practică și feedback imediat.
 • Programming Hub – Baze IT, dezvoltare Android, programare web.
 • Codemurai – HTML, CSS, JavaScript, TypeScript și alte limbaje de programare și framework-uri pot fi învățate cu această aplicație într-un mod distractiv.

Jocuri de programare disponibile în română

Câteva jocuri de programare au fost adaptate în română (în mare pentru copii). În această listă poți găsi câteva care pot fi interesante și folositoare și pentru adulți.

 • CodeCombat – Acest joc are multe limbaje de programare (Python, JavaScript, HTML, CSS, jQuery) și nivelele construiesc unul pe baza celuilalt. Acest joc te va ghida de la concepte simple la linii de cod complicate
 • Code.org – Acest joc te învață bazele multor tipuri de programare în română.

Tutoriale video de programare, învățat la distanță

Folosirea tutorialelor video gratuite poate fi o metodă de învățare grozavă dacă ai determinarea de a exersa independent și a-ți adânci cunoștințele dobândite din videouri.

Dacă abilitățile tale de engleză sunt la un nivel bun, poți învăța programare și în această limbă, iar în acest caz oportunitățile sunt nenumărate. Ar trebui să te uiți peste Udemy și Coursera, unde poți găsi mii de cursuri de programare gratuite.

Top materiale și tutoriale Youtube:

Pentru programatori avansați sau profesioniști

Chiar dacă abilitățile tale de programare sunt avansate sau ești profesionist, tot mai sunt oportunități să înveți gratuit. Te poți uita la cursuri și prelegeri de la cele mai bune universități din lume și poți descărca acele videouri sau fișiere audio gratuit.

Website-ul Open Culture listează prelegerile online ale universităților de elită (precum Harvard, MIT sau Stanford) în multe domenii. Poți găsi prelegerile de programare în categoria Computer Science.

Învață programare la CodeBerry și schimbă-ți cariera

După cum poți vedea, nu trebuie să plătești dacă vrei să programezi. În acest articol ți-am arătat multe feluri prin care poți învăța programare gratuit.

Dacă vrei să termini un curs de programare tradițional, dar nu știi încă ce limbaj de programare sau specializare vrei, ar trebui să încerci aceste opțiuni gratuite și tehnologiile care te învață.