Bazele programării în limbajul Java – Programare Java pentru începători

  • Reading time:11 minute pentru a citi

În seria „Ghidul începătorului” de la Școala de Programare CodeBerry, vom răspunde la întrebările pe care le poți avea despre limbajul de programare pe care trebuie să-l alegi, cât vei câștiga, ce poți face în calitate de programator și de unde să începi.

Ți-ar plăcea să înveți programare online? Vino și încearcă primele 25 de lecții gratuit la Școala de Programare CodeBerry.

Ghidul începătorului

Ce este Java?

Java (a nu se confunda cu JavaScript) este un limbaj de programare cu scop general, care a fost proiectat să funcționeze pe o varietate largă de dispozitive, de la telefoane de tip smartphone și calculatoare până la televizoare smart. Conform Stack Overflow Developer Survey, Java este al cincilea cel mai popular limbaj de programare, chiar după SQL. 

Învață limbajul Java la CodeBerry

Deși a fost creat încă din 1995 de către Sun Microsystems, limbajul de programare Java încă este popular astăzi. Java este asemenea unei versiuni mai simple de C++, care ia multe idei de design de la predecesorul său, Oak. Sloganul Java, „WORA”, este un acronim care vine de la „Write Once, Run Anywhere” (Scrii o dată, rulează oriunde). După ce liniile de cod sunt scrise în Java, poate funcționa pe orice dispozitiv compatibil care are Java instalat, fără a fi nevoie de recompilare. 

Cu o idee bună și ceva cunoștințe despre limbajul de programare Java, poți crea lucruri uimitoare în cel mai scurt timp

Pentru a vedea cum arată cum arată programarea JavaScript, vom folosi clasicul exemplu „Hello World”: 

class HelloWorldApp {

    public static void main(String[ ] args) {

        System.out.printIn(“Hello World!”); // Afișează textul pe ecran. 

    }

}

Cum este programarea în Java?

Java este capabil de programare orientată pe obiect, ceea ce înseamnă că îți permite să organizezi atributele împreună în obiecte și clase. Odată ce este definit în programul tău, îl poți referenția mai târziu pentru a economisi timpul de a-l scrie din nou. Un limbaj procedural, pe de altă parte, necesită ca tu să scrii linii uriașe de cod, care depind una de cealaltă. Fără conveniența obiectelor, trebuie să declari mereu totul.

Ce poți face folosind programare Java

Lucrul grozav în legătură cu Java este că e extrem de versatil și poate fi găsit în aproape orice industrie. De fapt, odată ce ai învățat programare in Java, nu vei duce lipsă de utilizări și aplicații pentru acesta. Cele mai comune întrebuințări ale lui Java includ: aplicațiile web, mobile și desktop.

Aplicații mobile

Aplicațiile pentru Android pot fi scrise în Java în totalitate, ceea ce înseamnă că poți deveni un dezvoltator Android dacă ai cunoștințe bune de Java.

Limbajul Java este cea mai bună alegere pentru aplicațiile mobile

Aplicații web

Deși site-urile web sunt realizate cu alte limbaje, precum HTML, CSS și JavaScript, aplicațiile web se bazează pe diferite componente care pot fi scrise în multiple limbaje de programare. Multe aplicații web se bazează pe codul de server scris în Java. De asemenea, Java suportă crearea Applet-urilor, care sunt programe mici, precum jocurile, care pot fi rulate direct în browser.

Aplicații desktop

Respectând filosofia „Scrii o dată, rulează oriunde”, Java poate fi folosit să susțină aplicațiile desktop pe multiple sisteme de operare, precum Windows, MacOS și Linux. Deși Java nu este nativ niciunei platforme, există o mulțime de instrumente care îți permit să rulezi Java pe orice sistem de operare. Oracle, compania care a cumpărat Sun Microsystems (cea care a creat Java) oferă instrumente pentru dezvoltatori pentru scrierea programelor în Java pe diferite platforme. 

Aplicații enterprise

Nu numai că Java este un limbaj de programare, dar este și o platformă. Java EE sau ediția Java Enterprise este o versiune specială a platformei Java, proiectată pentru aplicațiile business. Java EE este adesea folosită pentru rețele cu scară largă și vine cu un nivel de securitate mai înalt pentru corporații.

Învață limbajul de programare Java la CodeBerry

Aplicații pentru servere

În ultimul rând, dar nu cel din urmă, avem Java pentru servere. Pe lângă Java EE, Oracle oferă Server JRE, care este o platformă Java proiectată special pentru servere. JRE vine de la „Java Runtime Environment”

Cât câștigă programatorii de Java?

Conform Payscale, programatorii de Java din Statele Unite câștigă în medie 72.611 de dolari pe an. După cum probabil știi, programatorii din State sunt cei mai bine plătiți din lume.

Cu limbajul de programare Java puteți obține un salar peste medie

Deși poți câștiga mult mai puțin în țara ta, tot vei atinge un potențial incredibil de câștiguri prin învățarea programării în Java — indiferent unde locuiești în lume. Programatorii de Java din locuri precum România, de exemplu, pot câștiga chiar și de două ori mai mult decât salariul mediu din țara lor. Nu-i rău deloc.  În România, salariile programatorilor Java sunt în prezent următoarele:

Dezvoltator Java junior 4273-5617 RON net
Dezvoltator Java middle 8495 RON net
Dezvoltator Java senior 10388-11343 RON net

*sursa

Vezi mai multe detalii și statistici despre salariile din programare din România aici.

Cum învăț limbajul Java?

Datorită popularității uriașe și a cererii ridicate, există o mulțime de tutoriale Java online și offline disponibile pentru a te ajuta să începi să înveți. Pentru a afla mai multe, citește articolul nostru „Cum să înveți să programezi”.

Cât durează să învăț Java?

Timpul necesar pentru a invata programare depinde de metodele de învățare folosite, de retenția învățării și de câte ore aloci pe săptămână. Nu te poți aștepta să cunoști totul despre Java după un curs de programare de un semestru la o facultate locală sau a unui program de 14 săptămâni la un bootcamp de programare. Totuși, în funcție de implicarea ta, noțiunile de bază de care ai nevoie pentru a invata Java la un nivel de bază pot fi dobândite relativ repede. 

Învață programare Java la CodeBerry

Oare limbajul Java mi se potrivește? 

Unul dintre cele mai bune lucruri despre dezvoltarea software este că există multe limbaje de programare. Dacă pur și simplu nu-ți place programarea în Java, există o multitudine de alternative din care să alegi. Educația nu se oprește niciodată cu adevărat. În principal, Java este un bun punct de pornire, deoarece îți permite să programezi pentru o largă varietate de dispozitive și multe aplicații cu un singur limbaj. Cu toate acestea, dacă tocmai te apuci de programare și nu ești sigur dacă Java ți se potrivește, te rugăm să citești articolul nostru „Ce limbaj de programare ți se potrivește”.

În seria „Ghidul începătorului” de la Școala de Programare CodeBerry, vom răspunde la întrebările pe care le poți avea despre limbajul de programare pe care trebuie să-l alegi, cât vei câștiga, ce poți face în calitate de programator și de unde să începi.

Ghidul începătorului

Ți-ar plăcea să înveți programare online? Vino și încearcă primele 25 de lecții gratuit la Școala de Programare CodeBerry.