László Békéssy a absolvit ca inginer electrician și acum lucrează ca programator, fiind în același timp co-fondator și director general al Școlii de Programare CodeBerry. În timpul interviului, am obținut informații din interior despre codurile care se scriu singure, proiecte de care s-a îndrăgostit, despre prejudecățile pe care le-a experimentat ca IT-ist și de ce consideră că libertatea totală este importantă la locul de muncă.

Locuiesc aici: Budapesta, Ungaria

Lucrez aici: Școala de Programare CodeBerry

Lucrez cu: iPhone, Dell, Windows + calculatorul meu plin de sisteme UNIX

Stilul meu de lucru într-un cuvânt: pregătit. (Este greu de descris aceasta într-un singur cuvânt, deoarece „pregătit” are sensuri diferite pentru fiecare. Permite-mi să citez pe Marsellus Wallace: „Dacă este pregătit, atunci este pregătit. Nu mai avem ce face cu el.”)

Programare la CodeBerry

Când te întreabă cineva despre profesia ta, ce îi răspunzi?

Încep să filozofesc despre semnificațiile profesiei, vocației și muncii și întreb dacă persoana și-a găsit deja vocația. Nu îmi place să răspund la această întrebare deoarece este al doilea cel mai popular fel de a începe conversații comune după „Ce mai faci?”, și eu prefer conversații mai profunde de atât. 🙂

Altminteri, de obicei spun că sunt director de școală (CodeBerry) precum și un expert în automatizare, care creează roboți automatizați.

Spun-mi mai multe despre ce faci cu privire la programare.

Automatizez sarcini care apar mai mult de trei ori.

În cadrul unui produs (mai precis, CodeBerry), clienții au cicluri de viață lungi și diverse. Trebuie să îi urmăm de la momentul sosirii pe site și apăsarea unui buton.

Sarcina mea este să mă asigur că se întâmplă o interacțiune cu un potențial cursant care ne accesează site-ul web, desigur într-un fel complet automatizat. De exemplu, mă asigur că:

 • Se pot înregistra și primi email-urile de confirmare.
 • Pot plăti.
 • Sunt măsurați cu instrumentele de analiză.
 • Primesc email-urile automatizate corecte oricând e nevoie.
 • Primesc o factură.
 • Putem urmări prin intermediul cărei campanii ne-au găsit și care dintre acestea funcționează mai bine.
 • Nu pot accesa site-ul nostru după ce au renunțat la abonament și primesc o returnare a banilor dacă este solicitată.

În plus, realizez o mulțime de sarcini de fundal pentru a mă asigura că produsele noastre sunt cât mai bune. Nu este ușor să securizezi că un meltdown de server este urmat de resetarea a copiei exacte a vechiului server, dar acest lucru este complet automat. Astfel, dormim liniștiți și în siguranță în fiecare noapte.

Cum arată spațiul tău de lucru?

În majoritatea timpului lucrez de la un birou de acasă, uneori dintr-o cafenea, dar cea din urmă este o soluție mai puțin confortabilă. Există trei lucruri importante pe biroul meu: laptopul (evident), o pereche de căști (mereu ascult muzică în timpul lucrului, chiar nu glumesc, mereu) și două tipuri diferite de scaune (stau mult timp, prin urmare le schimb unul cu altul din când în când).

Plănuiesc să investesc într-un birou la care stai în picioare; cu siguranță îmi va îmbunătăți stilul de muncă. Oh, și de obicei am ceai sau apă în apropiere, pentru a mă asigura că beau și mă ridic mai des.

Biroul lui Laci (Fotografie: László Békéssy)

Când, unde și cum ai învățat programarea?

În timpul orelor de IT din timpul universității. De fapt, am început să învăț când aveam 14 ani, dar nu am considerat-o interesantă până la sfârșitul universității, când am început să învățăm despre codurile care se generează singure și despre roboții de automatizare. Dacă traducem filosofia mea într-un fel pozitiv, aș spune că vreau ca mulți specialiști IT să lucreze la lucruri folositoare, în loc să facă ceea ce fac acum. Dacă vrem să fim mai duri, am putea spune că vreau să pun capăt joburilor multor băieți din IT. 🙂

Care sunt oportunitățile de joburi pentru programatorii web? În medie, cât timp ți-ai petrecut pentru a căuta un job?

Nu am căutat niciodată. Este mereu nevoie de ingineri, programatori, specialiști IT și ingineri electricieni. Apropo, am o diplomă în inginerie electrică, cu o idee de IT (sisteme embedded).

Cum arată programul tău?

Rutina mea săptămânală tipică arată în felul următor:

 • Luni: Îmi petrec întreaga zi în ședințe (stabilirea strategiei și sarcinilor operative) pentru a scăpa de ele în restul săptămânii.
 • Marți: avem o lungă discuție de strategie dimineața, iar mai târziu de obicei mă întâlnesc cu cine e nevoie.
 • Miercuri-joi: Sunt acasă toată ziua și nimeni nu mă deranjează. Uneori, lucrez 10-12 ore, deși când am alte treburi de făcut lucrez „doar” 6 ore. Acestea sunt durate nete, excluzând prânzul, purtarea conversațiilor sau timpul petrecut la baie.
 • Vineri: Începem cu rezumatul săptămânii și apoi planificăm săptămâna viitoare. Sarcinile mele de după-amiază variază.
 • Sâmbătă-duminică: 80% din timp este liber. Dar, ca antreprenor, uneori pur și simplu trebuie să lucrez o normă întreagă.

Acesta este aproximativ felul în care a trecut anul anterior. Sunt foarte mulțumit cu această rutină flexibilă deoarece îmi pot gestiona orele de lucru și nu trebuie să mă duc la un birou tot timpul. Mereu am câteva zile când pot lucra fără a fi deranjat. Acesta este visul oricărui programator.

Care este lucrul la care nu te-ai gândit legat de acest job și te-a surprins?

Nu aș fi ghicit niciodată că voi ajunge să programez atât de mult. Dar sunt mulțumit de oportunitatea de a crea lucruri, în special când lucrez la proiecte care mă motivează dinăuntru.

Învață programare web la CodeBerry

Este ceva ce știi că i-ar putea surprinde pe oamenii obișnuiți?

Din păcate, oamenii tind să abandonez conversația după ce aud cuvintele „IT” și „programare”, spunând că nu sunt prea buni la matematică. Totuși, consider că IT-ul este interesant și nu atât de complex, fără a mai aminti că este ceva despre care poți vorbi într-un fel pe care oricine l-ar putea înțelege. Mie și prietenului meu ne place să concurăm unul cu celălalt, încercând să explicăm cele mai dificile concepte legate de IT, fizică și matematică cu o pisică și o cutie (inspirate de pisica lui Schrödinger) aproape oricui. Cu o excepție (convoluția), am putut gestiona totul până acum. 🙂

Pentru a răspunde la întrebare, ceea ce mă interesează pe mine în IT ar putea surprinde (sau plictisi) oamenii obișnuiți. În special partea legată de automatizare:

„Poți realiza un program care va descărca toate fotografiile tale de pe telefon pe calculator, le va redenumi, le va sorta după dată și le va încărca pe internet?”

„Da, lasă-mă doar 10 minute.”

Cu cine lucrezi?

Lucrez cu co-fondatorii CodeBerry. Echipa are un istoric. Am lucrat împreună timp de 8 ani și avem și alte proiecte preferate: Invisible University, YearCompass și SotePedia, doar pentru a pomeni unele dintre cele mai bune exemple.

Care e drumul tipic de carieră în profesia ta?

Nu am un răspuns bun la această întrebare deoarece sarcinile mele săptămânale implică patru-cinci profesii. În companie, le numim „pălării”, deoarece, înainte de fiecare sarcină, declarăm cine poartă ce pălărie, însemnând ceea ce suntem pregătiți să facem la acel moment. Să construim compania, să vorbim cu contabilul, să configurăm serverele, să creăm o strategie sau să scriem coduri, toate acestea necesită abilități diferite.

Prezentarea noastră cu declararea „pălăriilor” este un ritual amuzant, pe care îl facem înainte de fiecare ședință.

Este o parte amuzantă, dar provocatoare, a antreprenoriatului.

Care sunt planurile tale, cum vrei să continui?

Momentan suntem concentrați 100% pe CodeBerry. Plănuim să devenim internaționali, așadar asta-i foarte incitant. Restul zace în misterul viitorului. Vom vedea.

Ce altă profesie ai alege dacă ar trebui să o schimbi pe cea prezentă? Ai putea-o schimba?

Nu mi-aș dori să mă schimb.

Cu cinci ani în urmă, am reevaluat aspectele importante ale muncii. Iată care sunt concluziile la care am ajuns:

 • Îmi pot gestiona propriul timp. Nu este nevoie de un sistem cu acces pe bază de cartelă.
 • Pot lucra la proiecte pe care consider că merită și că oferă beneficii.
 • Lucrez cu persoane care întrec așteptările.
 • Lucrez cu persoane care comunică bine.
 • Lucrez la proiecte care au un mare impact asupra celorlalți.
 • Jobul meu îmi aduce un venit pasiv. Dacă vreau, pot să mă opresc oricând.
 • Locul meu de muncă nu este la mai mult de 15-20 de minute de casă.
 • Dacă vreau, pot să lucrez și de acasă.

Ei bine, jobul meu prezent are toate calitățile de mai sus.

De ce abilități ai nevoie pentru a fi un programator și expert in IT bun? Cui îi recomanzi această profesie?

Consider că poți să fii bun doar dacă îți place ceea ce faci. Din fericire, până acum programarea a devenit un pic precum înotul: poți încerca, așa că fă-o dacă îți place și uită de ea dacă nu. Dacă îți place contabilitatea sau să servești mâncare, fă asta; dacă nu îți place, nu o face. Știi la ce mă refer.

Așadar, fă o încercare, întinde-te mai mult decât îți permit abilitățile și apoi urmeză această cale sau nu.

Care este partea ta preferată?

Crearea și concentrarea pe anumite lucruri.

Așa cum am spus mai devreme, ascult mereu muzică în timpul lucrului deoarece în acest fel nu îmi ia mai mult de 5 minute ca să ajung în starea în care mă pot concentra în întregime asupra unei sarcini. Ascult trance vocal feminin, chill step sau trance progresiv — au un tempo similar undelor mele cerebrale.

Ce te irită cel mai mult? Care sunt dificultățile și pericolele profesiei tale?

Uneori, totul este conform planului. Fiecare linie de cod pe care o scriu funcționează, totul este fluent și îmi termin sarcinile pe care mi le-am propus. De fapt, chiar termin și unele sarcini suplimentare. Acestea sunt zilele care le notez în calendar; sunt două asemenea zile în fiecare an.

Restul este mai dur. 20% din munca mea reprezintă programare efectivă, iar 80% este mai mult rezolvarea problemelor și testare. În unele cazuri extreme, apelez la comunitatea StackOverflow, întrebând de o soluție și urmând liniile lor sugerate fără să știu ce fac.

Chiar nu recomand această profesie celor cărora nu le place investigarea și descoperirea. Acestea sunt necesare pentru a găsi spațiul lipsă din cod care oprește întreg ansamblu din a funcționa corespunzător. 🙂

Cât de stabil este jobul tău? Cât timp îți petreci lucrând pentru aceeași companie?

Jobul meu este stabil. Eu sunt șeful.

Sincer să fiu, nu am lucrat niciodată mai mult de 2-3 ani la același loc de muncă sau la același proiect și plănuiesc să continui această tendință.

Invata programare online la CodeBerry

Dacă ar fi să ceri un singur lucru în numele tuturor programatorilor, care ar fi acesta?

Încearcă programarea și poate îți va plăcea. În acest caz, probabil că vei trăi o viață mai bună decât acum.

Cât poți câștiga în această profesie (ca programator începător, experimentat sau veteran)?

Mi-am început cariera într-o companie multinațională, așadar mi s-a plătit suma de bani tipică pentru partea inferioară a grilei de salarizare.

Nu pot spune că sunt experimentat sau veteran, dar cu cunoștințele mele prezente probabil că aș fi angajat cu un salariu anual de 140,000 lei. Nu trebuie să fie un job de programator, ci mai degrabă de team leader sau middle management.

Care crezi că este cea mai bună modalitate de a învăța să programezi?

Alege un proiect de pe lista „Trebuie” (o listă cu lucruri pe care ar trebui să le faci, dar, desigur, nu ai avut timp niciodată…) și programează-l.

De ce se merită să înveți programarea?

Nu se merită s-o înveți decât dacă îți place.

Dar se merită să renunți la gândul că poți fi un programator bun doar dacă îți place matematica și fizica. Nu funcționează tocmai așa. Am prieteni farmaciști, economiști, artiști și pictori care știu să programeze. Unii dintre ei o fac pentru bani, în timp ce alții sunt motivați de sentimentul de împlinire. Ar trebui să încerci și tu.

Learn to code and change your career!

100% ONLINE

IDEAL FOR BEGINNERS

SUPPORTIVE COMMUNITY

SELF-PACED LEARNING

Not sure if programming is for you? With CodeBerry you’ll like it.