Numele meu este Péter Varga, programator freelancer și mentor de cod CodeBerry și iată cum lucrez

  • Reading time:24 minute pentru a citi

Péter Varga a absolvit Știința Calculatoarelor la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta. A fost freelancer încă din ultimul an de universitate. În prezent, și el ajută studenții CodeBerry când se încurcă la o sarcină sau au întrebări în legătură cu programarea. 

Locuiesc aici: Budaörs, Ungaria 

Lucrez (și) aici: CodeBerry 

Folosesc: OnePlus 3, un calculator desktop, Lenovo Flex 2 (laptop), Windows, Linux, WebStorm, Notepad++ și Chrome.

Programare la CodeBerry

Când te întreabă cineva despre profesia ta, ce îi răspunzi? 

Depinde de cine întreabă. Dacă vorbesc cu cineva mai în vârstă și/sau nefamiliarizat cu calculatoarele, spun doar specialist IT. În cazul în care consider că persoana se pricepe puțin la calculatoare, spun că sunt programator. Dacă este vorba despre un coleg, de obicei îi spun că dezvolt aplicații web 3D. 

Spune-mi mai multe despre programul pe care îl dezvolți acum.

În ultimele șase luni, am lucrat pentru un fabricant de clădiri american, care construiește case pe structură ușoară la comandă. Acesta are o aplicație 3D pe site-ul lui web, care ajută vizitatorii să își proiecteze viitoarea lor casă. Ei își pot stabili dimensiunile pereților, ferestrelor, ușilor etc. Există o previzualizare live în browser, care are o cameră reglabilă cu o vedere a interiorului și exteriorului. Dacă un vizitator este mulțumit de schiță, poate solicita o ofertă printr-un simplu clic. Fac o mulțime de lucruri diferite, însă programarea și întreținerea acestei aplicații îmi ocupă majoritatea timpului. Între timp, când am timp, lucrez laolaltă cu cei asemenea mie la un program de editare online, dar care este încă destul de rudimentar. De asemenea îmi petrec câteva ore ajutând studenții CodeBerry în fiecare zi, atunci când se încurcă cu o sarcină sau au întrebări legate de programare. 

Cum te-ai alăturat echipei CodeBerry? 

Mă uitam pe Facebook când am observat o ofertă de job. Mi-a plăcut faptul că puteam lucra de acasă și era legată de programare web și predare. De asemenea, se potrivea bine și cu programul meu, așa că am aplicat.

Când, unde și cum ai învățat programarea?

M-am panicat la prima mea lecție din timpul primului semestru de la universitate când am aflat că aproape toată lumea făcuse programare înainte, în liceu. Pe atunci, această parte a domeniului IT îmi era total nouă. Am scris primul meu program aici, în timpul orelor. Înainte de asta, nici măcar nu ajunsesem până la „hello, world!”. În timpul liceului, la faimosul liceu Mihály Fazekas din Budapesta, am dobândit bune abilități de matematică, pe care am putut să mă bazez în timpul universității și chiar în ziua de astăzi. După ce am învățat noțiunile de bază la primele ore de programare, deseori am scris programe acasă pentru a mă ajuta cu lecțiile de matematică. Am început cu lucruri precum teorema lui Pitagora sau rezolvarea ecuației cuadraturii. Mai târziu, am scris cod și pentru așa-numitul algoritm euclidian extins. La un anumit punct, am realizat că știam să programez. Privind înapoi, este uimitor cât de repede s-a întâmplat. În câteva săptămâni, am ajuns de la zero la punctul în care puteam scrie programe care, cel puțin, îmi erau folositoare. A fost un sentiment fantastic. Desigur, a trebuit să urmez un drum lung pentru a obține diploma și a învăța 3D, dar acea parte a venit de la sine. 

 

Aici lucrez. 

Care sunt oportunitățile de joburi pentru programatorii web? În medie, cât timp ți-ai petrecut pentru a căuta un job?

Nu mi-am căutat niciodată un job, cu excepția internship-ului obligatoriu. Dacă mi-aș pierde jobul prezent, sunt sigur că mi-aș găsi altul curând. Văd zeci de oferte în fiecare zi, prin care se caută programatori — cu o cerere mare pentru programatorii web. 

Cum arată programul tău? 

Dacă îmi permit, îmi place să dorm chiar și până la 10-11, cu excepția verii, când mă trezesc la 8-9 cel mai târziu din cauza căldurii. Servesc micul-dejun și mă spăl, apoi mă pun la calculator și mă uit la lista mea zilnică cu sarcinile de realizat. De obicei, încep cu sarcinile de rutină, urmate de o sarcină mai mare, gândindu-mă: „Astăzi, voi termina asta”. Din păcate, deseori apar erorile sau pur și simplu nu calculez bine timpul necesar pentru o sarcină. Acestea duc la nopți târzii pentru că nu îmi place să fac treburile pe jumătate. Cred că sunt norocos, deoarece ca freelancer am posibilitatea de a-mi stabili programul în felul în care vreau. Aceasta înseamnă că îmi permit zile libere, dar și că am weekenduri în care trebuie să lucrez. 

Ce te-a surprins la programare, care nu ți s-a mai întâmplat înainte de a o studia? 

Nu credeam că o persoană poate învăța noțiunile de bază așa de repede. După cum am menționat anterior, am început facultatea fără a ști noțiuni de programare. Oricum, nu eu am picat la sfârșitul semestrului, ci unii studenți care aveau deja câteva cunoștințe pe care să se bazeze. Bănuiesc că ei credeau că știu deja totul, așadar nu erau interesați. Când au realizat ce se petrece, a fost prea târziu și nu au mai putut recupera. Consider că cheia studierii cu succes este motivația. 

Învață programare web la CodeBerry

Cu cine lucrezi?

Cu frații mei mai mari, acasă. Este confortabil și practic deoarece ne putem ajuta mereu la nevoie. 

Ce altă profesie ai alege dacă ar trebui să o schimbi pe cea prezentă? Ai putea-o schimba?

Am fost mereu interesat de muzică, ca hobby. Nu cu mult timp în urmă, chiar am avut o bandă rock. Dar nu vreau să mă amăgesc, deoarece știu că nu aș fi putut niciodată să-mi câștig existența ca muzician. 🙂 Sincer, nu știu ce aș putea face dacă ar trebui să aleg altceva. Dar știu un lucru, și anume că această profesie nu este pe cale de dispariție. Nu am auzit niciodată ca un inginer de software să fie dat afară. Este mai des întâlnit ca un programator să plece de la o companie la alta dacă primește o ofertă mai bună.

De ce abilități ai nevoie pentru a fi un programator si expert in IT bun? Cui îi recomanzi această profesie? 

Consider că cei mai buni programatori au fost curioși și ,,tocilari” încă din prima zi. Tipul de copii care dezasamblează cadoul lor de Crăciun pentru a vedea din ce este făcută mașinuța de jucărie sau cei care se năpustesc asupra radioului părinților lor cu o șurubelniță pentru a vedea cum este produs zgomotul. Copiii pe care nu-i poți face să se joace afară, deoarece sunt atât de atașați de calculatorul lor sau stau și își construiesc propriul lor calculator folosind componentele pe care le găsesc ici și colo. Acești copii curioși reprezintă un grozav „material pentru un programator”. Am văzut și alte cazuri, în care persoanele au devenit interesate de IT pe la douăzeci de ani, dar totuși au devenit profesioniști desăvârșiți. Oricum, aspectele principale sunt interesul și motivația. Nu recomand această profesie acelora care simt că nu au aceste trăsături. În plus, descoperirea și rezolvarea problemelor în software necesită multă răbdare și rezistență. De exemplu, când scriam un program de o mie de linii pentru teza mea, am petrecut zile întregi căutând o singură eroare, care s-a dovedit a fi un simbol matematic greșit. A trebuit să schimb un semn plus cu un minus. Proiectele mai mari constau în sute de mii și chiar peste un milion de linii; găsirea unei erori durează mult mai mult. Este important să restrângi locul erorii cât mai mult posibil. Dar asta înseamnă că trebuie să înțelegem structura proiectului, lucru care poate dura zile pentru a fi examinată. Este aproape inevitabil să nu existe situații enervante în viața programatorilor, așadar îți sugerez să nu alegi această profesie dacă ești nerăbdător sau irascibil, deoarece ai putea dăuna mediului înconjurător în aceste momente. 

Care este partea ta preferată? 

Îmi place când există rezultate evidente ale muncii mele. Scrierea unui program funcțional este un sentiment grozav.

Ce te irită cel mai mult? Care sunt dificultățile și pericolele profesiei tale? 

Nu-mi place să las lucrurile neterminate la sfârșitul zilei, dar uneori îmi ia o groază de timp să găsesc erorile. De obicei nu dorm bine dacă acest lucru se întâmplă, deoarece mă gândesc neîncetat la o soluție. Pe de altă parte, este grozav să găsești în sfârșit acea eroare și să vezi cum totul se leagă dintr-o dată. Freelancing-ul poate fi periculos deoarece poți accepta ușor prea puțin sau prea mult de lucru și să-ți distrugi rutina zilnică. Mă simt precum un începător când vine vorba de așa ceva, deoarece deseori nu îmi simt ritmul perfect. De asemenea, este important să faci suficiente exerciții, în special la astfel de joburi sedentare. Nu aș putea spune că mă mișc mult, dar fac exerciții cel puțin de două ori pe săptămână timp de 1-2 ore (de obicei jucând fotbal sau baschet). Plănuiesc să cresc numărul la 3-4 ori pe săptămână. 

Cât de stabil este jobul tău?

Simt că toți clienții mei obișnuiți sunt destul de siguri. Chiar acum, cred că primesc din ce în ce mai multe sarcini și nu rămân fără activitate. 

Invata programare online la CodeBerry

Dacă ar fi să ceri un singur lucru în numele tuturor programatorilor, care ar fi acesta?

Vă rog să folosiți Google!

Cât poți câștiga în această profesie (ca programator începător, experimentat sau veteran)?

În România, venitul lunar este de aproximativ 4,000 lei, dar mai târziu poți multiplica cifra cu ușurință. Totuși, aceasta necesită abilități de auto-gestionare bune. Nu este suficient să fii un bun programator. 

Care crezi că este cea mai bună modalitate de a învăța să programezi?

Multă practică. Este o idee bună să urmezi un curs online pentru a învăța noțiunile de bază. După aceea, dacă ai o idee grozavă (joc, magazin online, orice altceva), încearcă să o pui în aplicare pe cont propriu. Caută pe internet și urmărește tutoriale pe YouTube. Dacă practici suficient, ar trebui să fii în stare să o faci. 🙂

Cum îți păstrezi cunoștințele proaspete? Ce cărți sau bloguri citești, la ce evenimente participi etc.?

Uneori urmăresc Google I/O și alte clipuri video similare, unde se vorbește despre cea mai nouă tehnologie. Dacă îmi place ceva pe baza prezentării, o voi căuta online să văd cum funcționează. 

De ce se merită să înveți programarea? 

Reprezintă una dintre cele mai solicitate și mai bine plătite profesii din zilele noastre, iar gândirea algoritmică este, de asemenea, un lucru uimitor. Recomand tuturor să o încerce. Nu au nimic de pierdut.

Preferate…

băutură: apă 

mâncare: escalop 

seriale TV: Urzeala tronurilor 

film: Matrix 

carte: Jocul lui Ender 

sistem de operare: Windows, Linux  

editor text/IDE: Notepad++, WebStorm, Visual Studio 

limbaj de programare: C++, TypeScript, JavaScript, PHP 

fruct: banană 

muzică: System of a Down — Chop Suey 

culoare: negru 

animal: pisică