Dezvoltare de software Android și programare Android: aceștia sunt termeni care înseamnă crearea unor aplicații care rulează pe dispozitive cu sistemul de operare Android. În acest articol, ne vom uita peste limbajele și instrumentele necesare în programarea Android și vom menționa tendințe curente și feluri de a-l învăța.

Ce limbaje de programare sunt folosite pentru a dezvolta aplicații Android?

De obicei, două limbaje sunt folosite pentru a dezvolta aplicații Android: Java și Kotlin. Java e unul dintre cele mai populare și mai folosite limbaje, cu o bază de cod enormă, multe materiale de studiu accesibile și programatori cu experiență.

Învață Java pentru programare Android la CodeBerry

Există tutoriale și multe exemple de soluții pentru multe probleme care apar în programarea Android.

Kotlin e un limbaj mai nou, cu 16 ani mai tânăr ca Java. Are multe avantaje. De exemplu, putem face același lucru cu mai puține linii de cod, așa că există mai puține șanse să facem greșeli. Însă, înseamnă că există mai puține materiale de studiu, forumuri și informații, și e greu să găsești experți și dezvoltatori cu multă experiență.

Momentan, majoritatea aplicațiilor Android rulează în Java, iar părți ale sistemului de operare Android au fost scrise în Java, iar restul în C++. În timp, accentul pus pe Java s-ar putea să se schimbe pentru că Google a început să accepte Kotlin.

Cum arată Java și Kotlin

Când găsim forumuri și postări de blog despre acest subiect, putem vedea că, chiar dacă Kotlin e un limbaj de programare popular și va fi important pentru viitorul programării Android, Java tot e crucial de învățat dacă vrem să creăm aplicații Android.

În această postare de blog, autorul colectează comentariile de pe forumuri și alte opinii despre Java vs. Kotlin.

Acesta accentuează faptul că novicii care tocmai au început să învețe bazele programării ar trebui să folosească Java și să încerce Kotlin mai târziu, din moment ce e perfect compatibil cu JVM (Java Virtual Machine – Mașina Virtuală Java) care rulează Java.

Java e o alegere mai bună pentru a învăța operațiile de bază și structurile programării, spun comentariile din articol. Un alt argument în favoarea lui Java e că numărul de poziții și oferte de joburi e mult mai mare decât pentru Kotlin, din moment de Java se folosește și în alte zone, nu doar dezvoltare Android.

Programare Android pe scurt: instrumente

Android Developers, website-ul dezvoltatorilor Android, e un loc bun pentru a începe din moment ce putem găsi un rezumat al proceselor de programare Android și al instrumentelor de dezvoltare.

Pe website, putem găsi descrieri amănunțite ale sistemului de operare și diferitele sale versiuni.

Site-ul Android Developers

Dacă ești un dezvoltator cu experiență, această documentație probabil îți va răspunde la majoritatea întrebărilor. Dacă ești începător, trebuie să înveți alte lucruri pentru a înțelege toate conceptele și procedurile.

Android SDK și Android Studio

Google folosește multe dintre propriile instrumente și librării pentru a-i ajuta pe dezvoltatori să lucreze și toate acestea sunt colectate în Android Software Development Toolkit (SDK). Modulele conțin diferite unelte (Build-Tools, Platform-Tools, Debug-Tool, Emulator etc.). Cu emulatorul, putem testa cum funcționează o aplicație și cum e afișată pe dispozitive Android (telefoane mobile, tablete etc.).

Google a publicat propriul mediu de Dezvoltare Integrat (Integrated Development Environment – IDE) pentru asta, numit Android Studio. Există multe instrumente speciale în Android Studio pe lângă un editor. Poți găsi mai multe în Ghidul utilizatorului.

Programare cu Android Studio

Cât pot câștiga ca dezvoltator Android?

Ca dezvoltator Android, vei câștiga ca începător mai mult decât în zonele de IT mai saturate și generale (de ex. dezvoltatori front-end).

Dacă știi Kotlin sau dezvoltare software în Java, poți avea un salariu brut de $99.000 (Credit: PayScale). Dacă deja ai terminat proiecte pe care poți să le prezinți sau ai o experiență de internship semnificativă, poți chiar să treci peste $100.000.

Media salariilor dezvoltatorilor Android, martie, 2021
Sursă: Glassdoor

În sectorul IT, poți deveni dezvoltator senior destul de repede; desigur, trebuie să-ți petreci 3-5 ani lucrând, învățând și dezvoltând pe cont propriu, oferindu-ți provocări pe parcurs. După ce obții o astfel de experiență, poți primi un salariu net de $110.000 – $125.000 lucrând pentru firme.

Dacă vrei mai multă responsabilitate și ai cel puțin 5 ani de experiență profesională relevantă, poți ajunge la un salariu de vis. Ca dezvoltator Android expert, poți avea un salariu net de aproximativ $140.000.

Cât poți câștiga ca dezvoltator Android?
Sursă: Glassdoor

În mare, dezvoltarea Android este o abilitate interesantă, bine plătită și căutată, așa că dacă vrei să cunoști lumea aplicațiilor, va merita să te familiarizezi cu acest domeniu.

Cum pot învăța programare Android?

Dacă vrei să înveți dezvoltare Android, trebuie să stăpânești un limbaj de programare (Java sau Kotlin), să folosești un toolkit (Android SDK) și să înveți pașii de design-implementare-testare.

Poți învăța toate acestea individual, cu ajutorul cărților și altor materiale, sau să înveți în cursuri. În acest articol, ne vom concentra pe materiale de studiu în română, dar există și nenumărate tutoriale, cursuri online și manuale disponibile în engleză.

Învață la CodeBerry și poți lucra de acasă

Studiu individual cu ajutorul videourilor de programare

Dacă vrei să te uiți la videouri în română, ar trebui să cauți pe YouTube, dar există lucruri interesante și pe WebUni.

Tutoriale YouTube pentru noțiuni de bază:

  • MIT App Inventor Tutorial – Această serie de videouri de la universitatea MIT arată bazele dezvoltării Android folosind interfața grafică a App Inventor. (Poți autogenera subtitrări în română dacă ai nevoie.)
  • Android Development for Beginners – Full Course – Această serie de videouri începe cu învățarea mediului de dezvoltare, apoi trece la bazele programării — dezvoltarea de aplicații e în prim plan. (Poți autogenera subtitrări în română dacă ai nevoie.)
  • Android Studio for Beginners – Concepte de bază, funcții și cum să folosești Android Studio. (Poți autogenera subtitrări în română dacă ai nevoie.)

Cum să faci o Aplicație în ANDROID de la ZERO? | Programare în Android #3 – Tutorial în română despre cum poți crea o aplicație Android.

Poți găsi materiale de studiu și pe Coursera și Udemy pe subiectul dezvoltării Android.

Cursuri programare Android

Cărți de programare Android (în engleză)

Cărți pentru programare Android

Cursuri de programare Android

Există multe cursuri de dezvoltare Android online și offline dacă nu vrei să studiezi individual, ci cu o echipă și un tutore.

Google a publicat un curs de programare în engleză gratuit, care te ajută să devii un dezvoltator de aplicații mobile adevărat în două luni. Acest curs te învață Kotlin și modul de gândire necesar pentru dezvoltarea de aplicații mobile. Iată website-ul cursului: Developing Android Apps with Kotlin.

Învață Java pentru programare Android la CodeBerry
https://codeberryschool.com/ro/curs-java-1

Cât durează să înveți programare Android?

Desigur, la fel ca și cu orice altă abilitate de programare (sau abilitate în general), cât durează să înveți programare Android depinde de câte ore studiezi, ce abilități ai deja, motivație, metode de învățare și cunoștințe anterioare.

Cât de mult durează să înveți un limbaj, tehnologie etc. e o întrebare pusă frecvent, dar nu poate primi un răspuns obiectiv dacă iei în considerare factorii de mai sus. Cât de mult exersezi și cât de multe cunoștințe adevărate, profunde și folositoare poți obține e ceea ce contează. Primul lucru pe care trebuie să-l știi e care sunt metodele și felurile de învățare care sunt eficiente pentru tine.

Dacă tot vrei o aproximare a timpului necesar pentru a învăța programare Android și începi să cercetezi acest subiect, vei găsi următoarele informații:

  • În jur de 3-6 luni dacă ai cunoștințe de programare anterioare, cunoști unul dintre limbajele folosite pentru dezvoltarea Android, și astfel trebuie doar să înveți toolkit-ul Android și specializările sale. (Desigur, poate dura mai mult sau mai puțin timp de atât, chiar și cu cunoștințe anterioare.) Acordarea acestei perioade de timp poate rezulta în abilitatea de a crea aplicații complexe.
  • Dacă ai cunoștințe anterioare, poți învăța să faci aplicații simple într-o lună. 
  • Cei care nu ai mai programat înainte și trebuie să înceapă de la baze trebuie să învețe mai întâi Java sau Kotlin. Asta poate dura 3-6 luni până să poți începe să programezi pentru Android.
  • Cei care aleg cursuri în locul studiului individual vor vedea că acestea, în România, necesită cunoștințe de programare anterioare. Ele folosesc aceste fundații pentru a te învăța cele mai importante lucruri despre dezvoltarea aplicațiilor în 40 de ore, într-o lună.

Pe scurt, putem spune că poți învăța dezvoltare Android într-un an de la nivel începător. Complexitatea aplicațiilor pe care le poți crea va depinde de timpul și efortul depus în stăpânirea acestor abilități.

Mi se potrivește programarea Android?

Pentru a decide dacă merită să înveți programare Android, trebuie să decizi dacă se potrivește cu planurile tale de lungă durată.

Dacă vrei să dezvolți o aplicație, trebuie să plănuiești din timp pentru ca aplicația ta să aibă o șansă să devină un produs căutat și de succes.

Dacă deja ai experiență în programare sau știi Java, îți recomandăm să faci cunoștință cu lumea Android, din moment ce tendințele arată că dispozitivele mobile devin din ce în ce mai populare. Folosim tot mai multe sisteme în fiecare zi, așa că piața pentru programarea Android e într-o expansiune continuă.

În ziua de azi, Android apare în multe domenii, de la navigațiile automobilelor la ajutorul oamenilor cu dizabilități, folosind captații și sisteme de citire, așa că multe direcții noi îi așteaptă pe programatori. 

Dacă vrei să înveți chiar și mai mult, îți recomandăm un articol despre tendințele curente ale dezvoltării de aplicații Android, care vorbește despre machine learning, dezvoltare AI, boți de chat și alte oportunități interesante.

Putem spune că învățarea programării Android e o alegere bună atât pentru începători, cât și pentru programatorii cu experiență, dacă se potrivește cu interesele și țelurile personale, din moment ce dezvoltarea Android este o abilitate căutată pe piața muncii.

În acest articol, am discutat despre cele mai frecvente întrebări despre programarea Android, metodele prin care poți învăța programare Android și timpul necesar pentru a o învăța. Sperăm că acest articol ți-a fost de folos, iar dacă ai mai multe întrebări legate de programare poți găsi răspunsuri pe blogul nostru.