Bazele programării în C++ – Programare C++ pentru începători

  • Reading time:11 minute pentru a citi

În seria „Ghidul începătorului” de la Școala de Programare CodeBerry, vom răspunde la întrebările pe care le poți avea despre limbajul de programare pe care trebuie să-l alegicât vei câștiga, ce poți face în calitate de programator și de unde să începi. În acest articol, vom vorbi despre limbajul de programare C++.

Ți-ar plăcea să înveți programare online? Vino și încearcă primele 25 de lecții gratuit la Școala de Programare CodeBerry.

Ghidul începătorului

Pentru ce poți folosi limbajul de programare C++

Cu C++ poți crea tot felul de lucruri uimitoare, precum jocuri video AAA, aplicații puternice pentru desktop puternice și aplicații mobile. Fiind un limbaj de programare low-level, C++ este mai greu de înțeles, dar îți oferă mai mult control asupra hardware-ului. Unii spun chiar că limbajul C++ te ajută „să fii mai aproape de metal”. De aceea este alegerea perfectă pentru dezvoltarea jocurilor video pentru console.  Poți folosi C++ și în programarea sistemelor, sisteme încorporate și dezvoltare web back-end. C++ este grozav pentru crearea și optimizarea sistemelor de operare și a driverelor pentru dispozitivelor  

Programare la CodeBerry

Ce este C++?

C++ este un limbaj de programare cu scop general, care construiește pe noțiunile de bază din C, unul dintre cele mai larg utilizate limbaje de programare din toate timpurile. De-a lungul anilor, C a fost înlocuit treptat cu îmbunătățirile moderne ale limbajului, precum C++ și C#.

C++ a fost inventat inițial în 1985 de către Bjarne Stroustrup, care și-a dorit o versiune mai rapidă și mai puternică a limbajului de programare C (creat în 1972). Deși conține multă sintaxă din limbajul C, C++ a adăugat funcții noi, precum clasele, care îl fac capabil de programare orientată pe obiect. În limbajul de programare C, „++” crește valoarea unei variabile numerice (adică 1 ar deveni 2).

Bjarne a adăugat asta la numele lui C++ pentru a comunica că noul limbaj e o versiune mai avansată și mai evoluată a lui C. În prezent, C++ ține locul predecesorului său, fiind cel mai popular limbaj de programare de astăzi.   

Cum arată programarea în C++? 

Iată cum arată codul C++, folosind exemplul „Hello World”:

#include <iostream>
int main()
{
  std::cout << "Hello, world!\n";
}

 

Cât câștigă programatorii de C++?

Pe baza informațiilor de pe indeed.com, dezvoltatorii C++ din Statele Unite, care au lucrat în pozițiile lor timp de 1-3 ani, câștigă în medie 116,115 de dolari pe an (561,357 de lei/an), echivalentul a 9,676.25 de dolari pe lună (46,778 de lei/lună) brut. Desigur, asta include multe salarii din zone scumpe precum San Francisco și New York, unde salariile sunt mari din cauza costului de trai ridicat.  În România, salariile profesioniștilor C ++ sunt în prezent următoarele:

Dezvoltator C++ junior 5700 RON net*
Dezvoltator C++ middle 6973 RON net**
Dezvoltator C++ senior 30000 RON net***

*sursa; **sursa; ***sursa

Limbajul de programare C++ „te apropie de metal”
Programarea C ++ „te apropie de metal”

Cum învăț programare C++?

Limbajul de programare C++ este cunoscut ca fiind relativ complex și dificil de învățat. Din acest motiv, mulți programatori aleg să înceapă să învețe HTML, CSS și un limbaj de programare precum JavaScript. În acest fel, ei pot să-și înceapă propria carieră în programare cu dezvoltarea web și să învețe C++ pe parcurs, în timp ce fac deja bani și câștigă experiență în programare.   

Înscrie-te la cursul pentru bazele programării de la CodeBerry

Dacă ți-ar plăcea să-ți asumi provocarea de a învăța C++, iată câțiva pași pe care va trebui să-i urmezi:

Primul pas este să te înscrii la un program de științe informatice la o universitate locală. Fiind un limbaj de programare low-level, îți vei dori să cunoști cele mai importante concepte ale programării calculatorului înainte de a începe cu C++.  Totuși, va trebui și să-ți petreci mult timp studiind în afara cursurilor, din moment ce programul de științe informatice se concentrează mai mult pe învățarea conceptelor decât a abilităților. 

Prin urmare, al doilea pas pentru învățarea lui C++ este să găsești resurse tipărite și digitale de calitate, pe care să le poți studia în timpul tău liber. Există o mulțime de cărți și manuale disponible, care te pot învăța cum să programezi în C++, precum și cursuri online și tutoriale. Deoarece C++ există de atât de mult timp, ai putea chiar să găsești niște cărți de programare C++ bune la biblioteca din localitatea ta.

Al treilea pas este căutarea comunităților online, respectiv a forumurilor, unde poți obține ajutor de la programatori cu experiență în C++. Continuă să practici și întreabă comunitatea de fiecare dată când te încurci și nu-ți poți da seama de o soluție de unul singur. Site-urile web precum Cplusplus.com au forumuri unde utilizatorii discută în mod activ și răspund la întrebări.   

Cât durează să învăț C++? 

Durata necesară pentru învățarea unui limbaj de programare depinde de metodele folosite, de retenția învățării și de cât de multe ore aloci pe săptămână. Nu te poți aștepta să știi totul despre C++ după urmarea unui curs de un semestru la o universitate locală sau după un program de 14 săptămâni la un bootcamp de  codare. 

Dacă ai deja experiență cu programarea în C, probabil te poți aștepta să-ți petreci 3-4 luni învățând funcțiile suplimentare ale C++. Totuși, dacă începi cu acest limbaj de programare de la zero, probabil îți vei petrece mai bine de 6 luni pentru a-l învăța la cel mai de bază nivel.  

Pentru a învăța C++ la un nivel suficient de avansat pentru a obține un job de programator C++, probabil îți va lua 3-4 ani. Din nefericire, chiar și programatorii de C++ cu zeci de ani de experiență tot îl consideră cel mai dificil limbaj de scris.  

Invata programare online la CodeBerry

Oare C++ mi se potrivește?

Pentru a vedea dacă un limbaj de programare ți se potrivește, mai întâi trebuie să-ți dai seama dacă se potrivește cu obiectivele tale pe termen lung. Învățarea lui C++ nu este pentru cei slabi de inimă. Fără îndoială că îți va lua ani de studiu și practică. Așadar, ar trebui să fii foarte sigur de decizie înainte de porni în călătoria asta lungă.  Pentru că probabil nu vei putea învăța C++ fără cunoștințe anterioare în programare, le recomandăm novicilor să înceapă cu limbaje de bază, precum HTML, CSS și JavaScript.

Pentru a vedea dacă C++ ți se potrivește, te rugăm să citești și articolul nostru „Ce limbaj de programare ți se potrivește?”. În acesta, vei descoperi o varietate de alte limbaje de programare și ce poți realiza cu fiecare.   În seria „Ghidul începătorului” de la Școala de Programare CodeBerry, vom răspunde la întrebările pe care le poți avea despre limbajul de programare pe care trebuie să-l alegicât vei câștiga, ce poți face în calitate de programator și de unde să începi.

Ghidul începătorului

Ți-ar plăcea să înveți programare online? Vino și încearcă primele 25 de lecții gratuit la Școala de Programare CodeBerry.

Învață să codezi și schimbă-ți cariera!

100% ONLINE

IDEAL FOR BEGINNERS

SUPPORTIVE COMMUNITY

SELF-PACED LEARNING

Not sure if programming is for you? With CodeBerry you’ll like it.