În seria „Ghidul începătorului” de la Școala de Programare CodeBerry, vom răspunde la întrebările pe care le poți avea despre limbajul de programare pe care trebuie să-l alegicât vei câștiga, ce poți face în calitate de programator și de unde să începi.

Ți-ar plăcea să înveți programare online? Vino și încearcă primele 25 de lecții gratuit la Școala de Programare CodeBerry.

Ghidul începătorului

Utilizarea limbajului de programare PHP

Dacă vrei să devii dezvoltator web, cu siguranță ai auzit de PHP. Limbajul de programare PHP este cel mai folositor de studiat la începutul carierei tale în dezvoltarea web, deoarece este relativ ușor de învățat și îți oferă acces la o mulțime de joburi grozave încă de la bun început. De asemenea, există o șansă mare ca primele tale proiecte și activități part-time să implice lucrul cu acest limbaj de scripting. 

Unul dintre motivele principale pentru care există atât de multe oportunități pentru dezvoltatorii PHP este faptul că WordPress, cel mai popular instrument pentru construirea site-urilor web și aplicațiilor web, rulează cu PHP. De fapt, mai mult de 60 de milioane de site-uri de pe internet folosesc WordPress, precum și 30% dintre cele din top 10 de milioane. Chiar dacă ar fi să înveți limbajul PHP pentru unicul scop de a lucra cu WordPress, tot ai sfârși prin a obține o incredibilă întoarcere a investiției.

În calitate de programator PHP, vei putea să dezvolți și să vinzi teme și plugin-uri pentru WordPress, care e o bună modalitate de a face bani când ești de-abia la început. Cu toate acestea, PHP-ul merge mai departe de WordPress; acesta este folosit de un număr mare de afaceri online. În 2018, 83,5% dintre site-uri foloseau PHP ca limbaj de scripting server-side (de partea serverului), inclusiv giganții din tehnologie precum Facebook, Tumblr și Slack. Cu alte cuvinte, cunoașterea PHP-ului chiar îți poate deschide o mulțime de uși în calitate de dezvoltator web.

Programare la CodeBerry 

Ce este limbajul de programare PHP?

Acest limbaj de scripting server-side (de partea serverului) este de obicei folosit în back-end pentru sarcini precum gestionarea datelor pe servere. PHP-ul a fost creat la început de Rasmus Lerdorf în 1994, și inițial acronimul venea de la „Personal Acasă Page”. Acum acronimul provine de la „Hypertext Preprocessor”.

PHP-ul poate fi încorporat în codul HTML și a fost creat pentru a gestiona pagina web personală a lui Lerdoft din acea vreme. PHP-ul nu a fost niciodată proiectat sau nici măcar nu a intenționat să fie un limbaj de programare. În schimb, a crescut în mod organic. Aceasta a dus la multe inconsistențe în limbaj. 

De atunci, s-au făcut multe eforturi de către comunitate pentru a realiza un PHP mai curat și mai consistent — și chiar au avut succes. Pe lângă faptul că are o comunitate largă și aduce o mulțime de oportunități de joburi, PHP-ul este ușor de învățat și nu necesită pornirea de la zero. Având atâtea teme, plugin-uri și site-uri pentru WordPress disponibile, poți doar să iei ceva cod preexistent și să-l editezi pentru a crea ceva nou.

De asemenea, PHP-ul este extrem de rapid de configurat pe calculatorul tău și nu-ți va lua zile întregi ca în cazul altor limbaje de programare. De parcă nu ar fi fost deja suficient de ușor, majoritatea site-urilor de găzduire web deja au PHP instalat pe web server, făcându-ți munca floare la ureche. Dacă întâmpini vreodată probleme pe viitor, există o comunitate mare și activă pe internet și o mulțime de documentație online disponibilă pentru a te ajuta.

Limbajul de programare PHP din spatele site-urilor WordPress este una dintre cele mai căutate abilități în zilele noastre

Limbajul de programare PHP din spatele site-urilor WordPress este una dintre cele mai căutate abilități în zilele noastre

Cum este să programezi în PHP? 

Iată cum arată PHP-ul folosind clasicul exemplu cu „Hello World”:   

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <title>PHP Test</title>
  </head>
  <body>
    <?php echo '<p>Hello World</p>'; ?>
  </body>
</html>

După cum poți vedea, codul PHP este încorporat într-un document HTML. PHP-ul nu trebuie să fie cuprins în HTML, dar se întâmplă ca acestea să funcționeze bine împreună.  Din moment ce nu este necesar să încorporăm PHP în HTML, am putea scrie și declarații precum: 

<?='Hello world'; ?>

Cât câștigă un programator PHP?

Pe baza informațiilor de pe site-ul indeed.com, dezvoltatorii PHP din Statele Unite câștigă în medie 87,686 de dolari pe an (390,413 de lei/an), ceea ce înseamnă 7,307 (32,534 de lei/lună) brut, dacă au muncit în poziția curentă mai puțin de un an. Desigur că media include multe salarii din zone mai scumpe, precum San Francisco și New York, unde salariile sunt mari din cauza costului traiului.  În România, salariile programatorilor PHP sunt în prezent următoarele:

Dezvoltator PHP junior 3029-4411 RON net*
Dezvoltator PHP middle 6117-7225 RON net*
Dezvoltator PHP senior 9231-9345 RON net*

*sursa  

Învață programare web la CodeBerry

Cum pot învăța PHP?

Limbajul PHP este recunoscut ca fiind ușor de învățat și accesibil începătorilor. Din acest motiv, mulți programatori aleg să înceapă cu PHP imediat după învățarea limbajelor precum HTML, CSS și JavaScript. În acest fel, pot începe cu programarea web back-end, în timp ce fac deja bani și obțin experiență de dezvoltare front-end.

Dacă ți-ai dori să înveți PHP, iată câțiva pași pe care-i poți urma: primul pas este să te înscrii la un curs online bun sau la un bootcamp de programare care te va învăța PHP. Deoarece este destul de ușor de citit și înțeles spre deosebire de alte limbaje de programare, o persoană poate învăța cu ușurință PHP, fără a avea o educație formală.

Al doilea pas pentru învățarea PHP-ului este găsirea unor resurse tipărite și digitale de calitate, pe care să le poți studia în timpul liber. Există o mulțime de cărți și manuale disponibile, care te pot învăța cum să programezi în PHP, precum și clipuri video și tutoriale online. Deoarece PHP-ul există de atât de mult timp, ai putea chiar să găsești niște cărți bune de programare PHP și la librăriile de lângă tine.

Al treilea pas este să cauți comunități online, forumuri și panouri de mesaje, de unde poți obține ajutor de la programatori PHP mai experimentați. Continuă să exersezi și să întrebi comunitatea dacă te-ai încurcat și nu poți găsi o soluție de unul singur. Atât Slack, cât și Reddit au comunități unde programatorii PHP discută activ pe aceste subiecte și răspund la întrebări.  

De cât timp ai nevoie să înveți limbajul PHP? 

Timpul de care ai nevoie pentru a învăța un limbaj de programare depinde de metodele pe care le folosești, de retenția învățării și de cât de multe ore aloci studiului pe săptămână. De asemenea, depinde de cum definești tu „a ști să programezi”.

Cu toate acestea, datorită simplității sale incredibile, te poți aștepta să înveți noțiunile esențiale ale PHP-ului într-un timp surprinzător de scurt.  Chiar dacă nu ai nicio experiență de programare anterioară, probabil că te poți aștepta să petreci de la câteva zile la vreo două săptămâni pentru a avea cunoștințe care să-ți permită lucrul în PHP. Învățarea funcțiilor suplimentare și familiarizarea suficientă cu PHP pentru a deveni un dezvoltator profesional îți va lua în jur de 3 luni.   

Invata programare online la CodeBerry

Oare mi se potrivește limbajul de programare PHP? 

Pentru a stabili dacă un limbaj de programare ți se potrivește, mai întâi trebuie să-ți dai seama dacă acesta corespunde cu țelurile tale pe termen lung.  Învățarea PHP-ul reprezintă un punct de pornire grozav pentru începători. Îți permite să te implici în dezvoltarea back-end și să începi să obții un profit de pe urma investiției în cel mai scurt timp. 

Cu toate acestea, în prezent PHP-ul se limitează în principal la WordPress și, pentru a avea șanse maxime de angajare, recomandăm începătorilor să se apuce de limbaje mai populare precum HTML, CSS și JavaScript. Învățarea acestor trei limbaje îți vor permite să devii un programator mai versatil și mai documentat. Pentru a descoperi dacă PHP-ul ți se potrivește, te rugăm să citești articolul „Ce limbaj de programare ți se potrivește?”. Acolo vei descoperi o varietate de informații despre alte limbaje de programare și ce poți face cu ele.

În seria „Ghidul începătorului” de la Școala de Programare CodeBerry, vom răspunde la întrebările pe care le poți avea despre limbajul de programare pe care trebuie să-l alegicât vei câștiga, ce poți face în calitate de programator și de unde să începi. 

Ghidul începătorului

Ți-ar plăcea să înveți programare online? Vino și încearcă primele 25 de lecții gratuit la Școala de Programare CodeBerry.

Learn to code and change your career!

100% ONLINE

IDEAL FOR BEGINNERS

SUPPORTIVE COMMUNITY

SELF-PACED LEARNING

Not sure if programming is for you? With CodeBerry you’ll like it.