Bazele programării în limbajul Python – Programare Python pentru începători

  • Reading time:10 minute pentru a citi

În seria „Ghidul începătorului” de la Școala de Programare CodeBerry, vom răspunde la întrebările pe care le poți avea despre limbajul de programare pe care trebuie să-l alegicât vei câștiga, ce poți face în calitate de programator și de unde să începi.

Ți-ar plăcea să înveți programare online? Vino și încearcă primele 25 de lecții gratuit la Școala de Programare CodeBerry.

Ghidul începătorului

Ce este Python?

Python este un limbaj de programare de nivel înalt și cu scop general, care a fost proiectat să fie extrem de ușor de citit și de înțeles. „Nivel înalt” înseamnă că Python este mai aproape de limbajele umane decât alte limbaje de programare. Python are o comunitate vibrantă și activă și, prin învățarea acestui limbaj dinamic, vei avea acces la multe instrumente grozave făcute de contributorii la Python încă de la crearea lui.

Învață programare Python la CodeBerry

Cum este programarea în Python?

Filosofia limbajului Python poate fi găsită într-un document intitulat „The Zen of Python”. Conform acestui document, Python se bazează pe următoarele principii de design:

  • Frumosul este mai bun decât urâtul
  • Explicitul este mai bun decât implicitul
  • Simplul este mai bun decât complexul
  • Complexul este mai bun decât complicatul
  • Lizibilitatea contează
  • Și multe altele…

Python este capabil să realizeze sarcini variate cu ajutorul add-on-urilor. Mulțumită numărului vast de librării specializate pentru Python, acest limbaj cu scop general poate fi reconvertit pentru a face un număr incredibil de lucruri. De exemplu, librăriile specializate le permit programatorilor să folosească Python în domenii mai degrabă tehnice, precum inteligența artificială, știința datelor și statistica.

Pe lângă faptul că vei învăța noțiuni de bază ale lui Python, îți vei dori să înveți cum să navighezi în anumite librării care corespund domeniului tău specific. Ca și JavaScript, învățarea utilizării librăriilor și framework-urilor va reprezenta o parte-cheie din educația ta continuă.

Limbajul de programare Python este ideal pentru a dezvolta inteligența artificială

Întrebuințările limbajului de programare Python

Python este considerat de către mulți ca fiind „cuțitul de armată elvețian” al limbajelor de programare și continuă să îndeplinească acest rol cu un număr în creștere de librării și framework-uri specializate.

Dacă vizitezi site-ul Python, vei găsi o listă de programe Python, precum și librăriile și framework-urile corespunzătoare. Unele dintre acestea includ aplicații de web development, științifice și numerice, educaționale, interfață grafică cu utilizatorul (GUI – Graphic User Interface) pentru desktop, dezvoltare software și aplicații de afaceri. De asemenea, Python este limbajul de programare cel mai important pentru inteligența artificială (AI), grație popularului framework TensorFlow dezvoltat de către divizia de inteligență artificială de la Google. Pentru proiecte noi, e mai bine să folosești Python 3, deoarece pentru Python 2 nu se va mai lucra la update-uri și securitate.

 

Cât câștigă programatorii de Python?

După cum am discutat în articolele anterioare, locația joacă un rol foarte important în cât câștigi în calitate de programator. Conform Glassdoor, programatorii de Python din SUA se pot aștepta să câștige 92,000 de dolari pe an (409,731 de lei), făcându-l unul dintre cele mai bine plătite limbaje.

În România, salariile programatorilor Python sunt în prezent următoarele:

Dezvoltator Python junior 3870-4796 RON net*
Dezvoltator Python middle 9788 RON net*
Dezvoltator Python senior 11502 RON net*

*sursa

Învață limbajul de programare Python la CodeBerry

Cum învăț limbajul de programare Python?

Grație popularității limbajului de programare Python și a faptului că este relativ vechi (27 de ani), acesta are o mulțime de resurse educaționale disponibile pentru noii învățăcei. Dacă preferi o metodă de învățare mai tradițională, cursurile universitare reprezintă o alegere grozavă pentru tine. Bootcamp-urile de programare și cursurile online, pe de altă parte, sunt orientate către persoanele care învață rapid și sunt motivate.

Dacă îți dorești să afli mai multe despre diferitele opțiuni pe care le ai pentru a învăța programare, citește articolul nostru „Cum să înveți să programezi”.

 

Cât timp durează să înveți programare Python?

Timpul necesar pentru a învăța un limbaj de programare depinde de metodele pe care le folosești, de retenția învățării și de numărul de ore pe care le aloci pe săptămână. Nu te poți aștepta să știi totul despre Python după urmarea unui curs de un semestru la universitatea ta locală sau a unui program de 14 săptămâni la un bootcamp de programare. 

Pe lângă noțiunile de bază, va trebui să petreci mult timp învățând cum să folosești diferitele framework-uri și librării. Unele dintre cele mai remarcabile framework-uri sunt Django și Web2Py. Ca și JavaScript, a fi un „expert” în Python presupune cunoașterea a multe framework-uri diferite, care au fost dezvoltate de-a lungul anilor.

 

Oare mi se potrivește Python?

Pentru a stabili dacă un limbaj de programare ți se potrivește, trebuie să-ți dai seama dacă acesta corespunde cu obiectivele tale pe termen lung. Python este folositor la o mulțime de sarcini, făcându-l un bun punct de pornire pentru orice programator. Totuși, dacă ți-ai propus să devii un dezvoltator web, de exemplu, nu ar trebui să investești mult timp să înveți Python. În schimb, ar trebui să te concentrezi pe HTML, CSS și JavaScript.

Pentru a vedea dacă Python este potrivit pentru tine, te rugăm să citești articolul nostru „Ce limbaj de programare ți se potrivește?”. Acolo vei afla despre o varietate de alte limbaje de programare și ce poți face cu ele.

Învață Python pentru începători la CodeBerry

În seria „Ghidul începătorului” de la Școala de Programare CodeBerry, vom răspunde la întrebările pe care le poți avea despre limbajul de programare pe care trebuie să-l alegicât vei câștiga, ce poți face în calitate de programator și de unde să începi.

Ghidul începătorului

Ți-ar plăcea să înveți programare online? Vino și încearcă primele 25 de lecții gratuit la Școala de Programare CodeBerry.