9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a învăța programare web

  • Reading time:21 minute pentru a citi

În seria „Ghidul începătorului” de la Școala de Programare CodeBerry, vom răspunde la întrebările pe care le poți avea despre limbajul de programare pe care trebuie să-l alegi, cât vei câștiga, ce poți face în calitate de programator și de unde să începi.

Ți-ar plăcea să înveți programare online? Vino și încearcă primele 25 de lecții gratuit la Școala de Programare CodeBerry.

Ghidul începătorului

 

Felicitări că ai făcut primul tău pas spre a deveni un dezvoltator web.

Tocmai ai luat o decizie foarte înțeleaptă, care îți va îmbunătăți drastic viața în moduri neașteptate.

Abilitățile noi pe care le vei învăța despre dezvoltarea web nu numai că îți vor deschide uși pentru cariera ta actuală, dar te vor ajuta să-ți îndeplinești obiectivele personale și financiare pe care le-ai considerat odinioară de neatins.

Pe măsură ce îți urmezi noua carieră, te vei afla în situația de a pune multe întrebări și de a căuta informații care să te călăuzească pe drumul corect.

De aceea am creat acest ghid: pentru a te ajuta să obții cunoștințele și experiența de care ai nevoie pentru a-ți îndeplini visul de a deveni programator web în cel mai scurt timp posibil. 

Totuși, înainte de a decide să te dedici complet învățării acestei meserii valoroase, considerăm că ar trebui să știi cât mai multe posibil despre dezvoltarea web, pentru a te hotărî dacă ți se potrivește cu adevărat.

Ne vom strădui să răspundem cât mai bine posibil la orice întrebări suplimentare pe care le-ai putea avea.

În acest prim articol, vom începe prin explicarea noțiunilor fundamentale ale dezvoltării web și cum arată ziua unui programator web. 

Așadar, haide să începem.

Învață dezvoltare web la CodeBerry

Ce este dezvoltarea web? (Front-end și back-end)

Dezvoltarea sau programarea web este un termen general pentru procesele și abilitățile necesare pentru crearea site-urilor și aplicațiilor web.

Exemple de aplicații web includ jocuri, aplicații de mesagerie, e-mail, servicii web, aplicații mobile, magazine online și multe altele. În termeni mai simpli, tot ce se întâlnește într-un browser web și toate procesele din fundal au fost create de către un dezvoltator web.

În funcție de conținutul pe care îl creezi, care poate fi vizibil sau „invizibil”, vei fi considerat dezvoltator frond-end sau back-end.

În cazul în care jobul tău necesită cunoașterea atât a dezvoltării front-end, cât și back-end, ești considerat dezvoltator full-stack.

Haide să aruncăm o privire la diferența dintre cele două domenii.

Dezvoltarea front-end

Dezvoltarea front-end implică toate lucrurile pe care utilizatorul le vede pe pagina web când interacționează cu site-ul sau aplicația web.

Un dezvoltator front-end ia imaginile, textul, designul, animațiile și culorile alese de către designerul web și le implementează pe site-ul web. Acesta se asigură că totul este la locul lui și că datele care vin din back-end sunt afișate corect în browserul web al utilizatorului. Acesta stabilește dacă toată logica de pe partea clientului (client-side) funcționează corespunzător.

Instrumentele lui principale includ HTML, CSS și JavaScript. Fiecare dintre aceste limbaje controlează unul dintre cele trei elemente vitale ale paginii web: conținut, web design și funcționalitate.

Există multe alte limbaje de învățat, dar acestea sunt cele trei limbaje principale pe care un dezvoltator front-end trebuie să le știe obligatoriu. În prezent, e de așteptat ca dezvoltatorii front-end să cunoască și câteva framework-uri, precum Angular.js, React, Vue.js și Bootstrap.

Un programator web (constructor de site-uri), pe de altă parte, este o poziție entry-level din cadrul dezvoltării front-end, care implică preluarea unui design și transformarea lui în realitate folosind HTML, CSS și JavaScript. Constructorii de site-uri web nu au de-a face cu niciun limbaj back-end sau de server (server-side), ci se concentrează mai mult pe convertirea viziunii artistice în cod de calculator.

A începe în meseria de constructor de site-uri presupune cunoștințe minime de programare web (în comparație cu alte poziții) și este o modalitate grozavă de a-ți începe cariera de dezvoltator web.

Mediul de lucru confortabil și primitor al unui programator
Mediul de lucru confortabil și primitor al unui programator

Dezvoltarea back-end

Un dezvoltator web poate avea de-a face și cu servere, baze de date și alte tipuri de lucruri care sunt, alfel spus, „în spatele scenei”. Tipul acesta particular de dezvoltare web poartă numele de dezvoltare „back-end”.

În timp ce un dezvoltator front-end va lucra cu tot ce vede un utilizator, un dezvoltator back-end se va ocupa de procesele ascunse care creează, stochează și transferă informațiile de la server la browser. 

Deși vei folosi unele dintre cunoștințele pe care le-ai învățat în dezvoltarea front-end, va trebui să înveți un set de instrumente complet diferite pentru a deveni un dezvoltator back-end. Asta înseamnă că va trebui să înveți noi limbaje de programare. Unele exemple cunoscute de limbaje back-end includ Java, Ruby, Python și PHP. 

Având experiență ca dezvoltator back-end, vei putea să-ți folosești abilitățile și pentru alte job-uri în IT, care implică gestionarea bazelor de date și a sistemelor. Chiar dacă aceste joburi nu implică programare, ele necesită cunoașterea proceselor de server (server-side). 

Învață programare web la CodeBerry

Managementul bazelor de date

Un manager de baze de date este persoana care este responsabilă cu întreținerea serverelor și asigurarea faptului că funcționează corespunzător. 

De asemenea, acesta își petrece mult timp păstrând datele ordonate și actualizând sistemul, pentru ca site-ul să funcționeze bine.

Calitatea managementului bazei tale de date poate afecta timpul de încărcare, experiența utilizatorului pe site-ul web și chiar și poziția site-ului în pagina de rezultate a lui Google. Un management bun al bazei de date poate preveni și căderea site-ului sau returnarea erorilor la utilizatori. Toți acești factori sunt foarte importanți și pot îmbunătăți sau distruge orice site sau afacere online.

Procesul de gestionare a bazelor de date necesită ca o persoană să învețe un nou set de limbaje de programare. Unele dintre cele mai larg răspândite instrumente pentru managementul bazei de date includ Oracle, SQL și Apache.

 

Administrare de sistem

În mod asemănător cu managerul unei baze de date, administratorii sistemului se concentrează pe menținerea în funcțiune și actualizarea software-ului și hardware-ului. Jobul unui administrator de sistem constă în general în instalarea, upgradarea și monitorizarea performanței unui sistem  — de obicei, într-un mediu corporatist. 

Aproape fiecare mare companie din lume are nevoie de un administrator de sistem pentru a menține securitatea structurii sale IT și pentru a depana problemele care se ivesc. E-mailul companiei, aplicațiile de business și comunicațiile interne sunt gestionate de către administratorul de sistem. Fără aceste metode vitale de productivitate, o afacere ar da faliment pe piața din prezent. 

Munca unui administrator de sistem ar putea fi considerată plictisitoare sau plată, dar sarcinile pe care le realizează sunt extrem de importante și pot îmbunătăți sau distruge infrastructura IT.

Care este diferența dintre un dezvoltator web și un designer web?

Poate că ai auzit de termeni precum dezvoltator web și designer web, care sunt folosiți interschimbabil. Totuși, asta nu înseamnă că reprezintă același lucru.

Un dezvoltator web își concentrează eforturile pe programare și pe gestionarea codului, în timp ce un designer web folosește instrumente de grafică precum Photoshop, Illustrator, Sketch și InDesign pentru a crea branding și grafică pentru site. 

Dezvoltatorul web ia conceptul de la designerul web și îl transformă în realitate folosind cod. Pentru a folosi un exemplu mai palpabil, un designer web este precum un arhitect care desenează schița unei clădiri și creează ciornele pentru cum va arăta clădirea. Precum un constructor, dezvoltatorul web ia apoi aceste schițe și se apucă să construiască clădirea, cărămidă cu cărămidă.

Deși dezvoltatorul web și designerul web reprezintă două poziții diferite, acestea se pot suprapune deseori. Dacă ești un dezvoltator web căruia îi place și să se joace cu designul, poți folosi un software de editare grafică precum Photoshop pentru a crea imagini, logo-uri și machete pentru site.

Cum este dezvoltarea web?

Dezvoltarea web este o carieră distractivă și plină de recompense, care îți oferă o mulțime de loc pentru creativitate și expresie artistică.

Ca orice altă formă de programare, un job în dezvoltarea web poate necesita să lucrezi pe un program ciudat și să fii disponibil oricând pentru a rezolva erori și probleme pe măsură ce apar. Cu toate acestea, multe joburi de dezvoltare web vor necesita să lucrezi după un program tipic de la 9 la 17.

Unul dintre avantajele principale ale dezvoltării web este faptul că există multe oportunități de a lucra de la distanță. Aceasta îți oferă o libertate și flexibilitate pe care nu o poți găsi în alte cariere.

O zi tipică din viața unui dezvoltator web constă în principal în petrecerea timpului stând în fața calculatorului. De-a lungul zilei, probabil vei avea ședințe scurte cu colegii și clienții, vei discuta despre ceea ce muncești și după vei începe să programezi. Pe măsură ce întâlnești probleme și provocări noi, îți vei petrece timpul căutând răspunsuri pe site-uri precum Stackoverflow.com și forumuri online pentru programatori.

De asemenea, vei avea multe file deschise deodată, în timp ce jonglezi prin proiecte, comunici și cercetezi. În timp ce lucrezi, îți vei petrece majoritatea timpului scriind cod într-un editor de text. Aceste programe facilitează scrierea codului și vin cu o varietate de instrumente care te ajută să fii organizat. Programatorii folosesc și terminale pentru a comunica direct cu serverele și alte software-uri pentru gestionarea bazelor de date, predarea versiunilor și multe altele.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale dezvoltării web este feedback-ul instant. Deoarece codul este redat în browser, vei putea vedea rezultatele muncii tale aproape pe orice dispozitiv. De asemenea, vei putea testa codul și rezolva problemele mai repede decât în orice alte forme de programare.

Cu un pas mai aproape de crearea site-ul perfect
Cu un pas mai aproape de crearea site-ul perfect

Cum învăț programare web? 

Probabil că ești nerăbdător să începi să înveți noțiunile de bază ale programării web chiar acum și dorești să știi exact unde găsești cele mai bune resurse. 

Unul dintre cele mai mari avantaje ale învățării dezvoltării web este abilitatea de a învăța complet online. Deoarece programatorii își petrec majoritatea timpului în fața unui calculator, tutorialele, documentația și cursurile sunt disponibile pe internet.

În cazul în care preferi un stil mai formal de educație, ar trebui să te interesezi de cursurile de la o universitate locală sau să te înscrii la cursuri intensive.

Pentru cei care doresc să urmeze cursuri universitare de profil, cele mai populare alegeri sunt UPB (Universitatea Politehnică din București), UTCN AC (Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca) sau UBB (Facultatea de Matematică-Informatică de la Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca). Desigur, există facultăți politehnice și în Timișoara, Iași, Bistrița etc.

Dacă nu dorești să investești 3-4 ani în educația formală, poți apela la cursurile online. Vei avea libertatea de a învăța de oriunde, în timpul liber, fără a fi nevoit să te muți în alt oraș sau să renunți la locul de muncă actual. De asemenea, cursurile online costă doar o fracțiune dintr-un program universitar. Pentru vorbitorii de limbă engleză, există o varietate de cursuri online disponibile, inclusiv câteva gratuite, precum Codecademy, freeCodeCamp sau W3Schools.

Dacă ești o persoană care învață rapid, te poți foarte bine înscrie la un bootcamp de programare, care este un program de învățare scurt și condensat, care funcționează ca o tabără de instrucție. Totuși, în loc să faci flotări, vei scrie cod până-ți vor cădea degetele.

În România au început să apară bootcamp-uri pentru dezvoltare web, dintre care amintim IT labs, cu Front-end development, PHP & MySQL, UI & UX Development, WordPress & E-Commerce și STEP IT Academy, cu web development, design grafic și video blog. Cursurile durează de la 3 zile, până la 13 săptămâni, în funcție de complexitatea subiectului.

În articolul nostru „Cum să înveți să programezi”, te vom învăța cele mai bune modalității de a studia și de a practica programarea.

Puteți învăța programare web de oriunde printr-un curs online
Puteți învăța programare web de oriunde printr-un curs online

Cât timp durează să învăț programare web?

Ca și alte abilități, pentru dezvoltarea web ai nevoie de timp și practică pentru a învăța.

Dacă-ți dorești să înveți să cânți la chitară sau la pian, trebuie să-ți stabilești ore de practică săptămânală și să investești cu adevărat în evoluția abilităților tale.

În mod similar, timpul necesar pentru a învăța programare web se măsoară cel mai bine în ore. Timpul total de care ai nevoie pentru a învăța dezvoltarea web va tinde să fie limitat la numărul de ore pe săptămână pe care le dedici învățării acesteia.

Haide să spunem că este nevoie de 200 de ore să dobândești abilitățile necesare ca să devii un dezvoltator front-end. Ai putea petrece 1 oră pe zi și ți-ar lua 200 de zile sau ai petrece 5 ore pe zi și ai termina în 40 de zile. Totul depinde de ritmul tău de învățare.

Creierul tău este și el limitat și nu poate învăța timp de 24 de ore pe zi. Pentru majoritatea studenților, limita sugerată pentru studiu este de aproximativ 6-8 ore pe zi, dar nu este la fel pentru toți.

Adevăratul tău scop ar trebui să fie să atingi o calitate a învățării cât mai bună și să reții majoritatea informațiilor învățate. Dacă studiezi programarea web timp de 12 ore pe zi și simți că nu-ți mai poți aminti nimic a doua zi, probabil că ar trebui să reduci durata învățării.

Așadar, dacă este nevoie de un un număr fix de ore să înveți ceva, poate că ar trebui să punem o întrebare mai bună: „De cât timp ai nevoie ca să-ți termini studiile?”

Ei bine, asta depinde de drumul urmat.

Urmarea drumului tradițional și obținerea diplomei în științele informaticii la o universitate îți va lua cel puțin 3 ani. Totuși, chiar și după obținerea diplomei va trebui să-ți petreci timpul liber învățând diferite limbaje de programare și mergând la internship-uri pentru a dobândi abilitățile de care ai nevoie. Programele de științe ale informaticii tind să te învețe și conceptele principale din informatică, precum matematica, electronica, telecomunicațiile și multe altele.

Vestea bună este că majoritatea joburilor de dezvoltatori web nu necesită o diplomă în științele informatice.

Acest lucru ne scoate în cale următoarele două opțiuni: bootcamp-urile de programare și cursurile online.

Un bootcamp de programare este un program accelerat care durează în general în jur de 14 săptămâni (3 luni și jumătate). Ca și participarea la un semestru universitar, va trebui să te afli în apropierea bootcamp-ului pentru a participa. Dacă se întâmplă să locuiești departe, va trebui să te muți și să găsești o locuință temporară pe durata bootcamp-ului. 

Cursurile online combină flexibilitatea și natura condensată a bootcamp-ului, oferindu-ți totodată abilitatea de a lucra în propriul ritm și de a învăța de oriunde din lume. 

Pe lângă faptul că sunt incredibil de convenabile, cursurile online îți oferă același nivel de educație înaltă în timp ce economisești o grămadă de timp și bani.

În loc să închiriezi o locuință temporară, să faci naveta la universitate și să cumperi materiale costisitoare, cursurile online necesită doar să ai un calculator și o conexiune stabilă la internet.

Avantajul este cât se poate de evident. 

Învață dezvoltare web la CodeBerry

Oare dezvoltarea web este potrivită pentru mine?

Dacă ai citit articolele noastre anterioare despre programare, cunoști deja calitățile necesare pentru a deveni un programator web. 

Aceste abilități includ: atenția mare la detalii, abilități de rezolvare a problemelor, răbdare, abilități bune de limba engleză, dorința de a învăța și dragoste pentru tehnologie.

Însă dacă ți se pare greu să stai jos ore întregi încontinuu, dacă nu te poți concentra sau nu-ți plac calculatoarele, poate ar fi mai bine să te mai gândești.

Dificultatea la tastare sau un GWAM (General Words a Minute – cuvinte generale pe minut) scăzut te pot împiedica să te bucuri cu adevărat de programare și terminarea sarcinilor la timp.

Dacă întrunești toate cerințele de mai sus și ai o pasiune pentru acest domeniu, ai tot ce este nevoie pentru a urma o carieră în dezvoltarea web.

Pasul următor este să stabilești ce limbaj de programare este potrivit pentru tine și de unde să începi. Ne vedem la articolul următor, „Ghidul începătorului în limbajul de programare Java”.

 

În seria „Ghidul începătorului” de la Școala de Programare CodeBerry, vom răspunde la întrebările pe care le poți avea despre limbajul de programare pe care trebuie să-l alegi, cât vei câștiga, ce poți face în calitate de programator și de unde să începi.

Ghidul începătorului

Ți-ar plăcea să înveți programare online? Vino și încearcă primele 25 de lecții gratuit la Școala de Programare CodeBerry.