Care e diferența dintre un programator și un dezvoltator software?

  • Reading time:13 minute pentru a citi

Scopul acestui articol este de a-ți oferi o idee despre ce face fiecare specialist în lumea IT. Îți vom arăta care sunt principalele lor sarcini și care sunt asemănările și deosebirile dintre ei. Dorim să prezentăm un rezumat amplu care să clarifice câteva dintre expresile folosite cel mai des celor care nu sunt încă familiari cu acest domeniu.

E important să evidențiem faptul că în multe cazuri nu există niște limite clare între rolurile individuale, poate să depindă de companie, de expertiză sau de o anumită ordine a cui trebuie să realizeze ce sarcini mai exact.

Invata sa fii programator la CodeBerry

Care e diferența dintre un programator și un dezvoltator software?

În viața de zi cu zi, cei doi termeni sunt practic interschimbabili și putem chiar adăuga termenul de codare lângă programare și dezvoltare.

Cuvintele programator, dezvoltator și coder pot fi interschimbabile în cele mai multe contexte. Toate descriu același rol și cunoștințe—cineva care folosește limbaje de programare pentru a crea comenzi pe care un calculator le poate înțelege, prin intermediul cărora un software poate fi creat.

Și, deși în viața de zi cu zi pot însemna același lucru, unii angajatori pot stabili unele diferențe între ce ei consideră un dezvoltator de software și un programator.

Unii oameni cred că dezvoltarea de software este o sarcină de proiectare mai amplă care implică luarea de decizii de nivel înalt (de ex. dezvoltatorul de software proiectează baza de date sau modul în care datele circulă între componentele unui software complex).

Iar prin programare, se referă de obicei la scrierea de linii de cod bazate pe specificațiile designerilor (de ex. repararea unui mediu drop-down care nu era afișat corect sau scrierea unei funcții cu un input și output dat).

Care e diferența dintre inginer de software și programator?

Un inginer de software are mereu o diplomă de inginer, adică o diplomă universitară la nivel de licență minim, în domeniul informaticii (informatică inginerească, informatica designului de programe etc.).

Sarcinile și rolul lor sunt determinate de o anumită companie, dar trebuie să fie o poziție de programator pentru cineva cu o diplomă universitară în toate cazurile.

Într-o universitate, bazele teoretice și matematice ale Informaticii sunt predate mai proeminent cu mai puțină concentrare pe programarea practică. Ca inginer de software ești nevoit să ai o înțelegere profundă asupra părții teoretice a dezvoltării (de ex. designul structurilor de date, eficiența algoritmilor), dar și a părții practice.

Dacă o companie nu caută ingineri de software, ci programatori sau dezvoltatori de software, s-ar putea ca diploma să nu fie o condiție necesară pentru angajare – este foarte posibil ca abilitățile de programare pe care le-ai dobândit în timpul cursurilor și a studiului individual să fie suficient pentru a obține jobul.

Bineînțeles, învățarea rapidă și deschiderea la învățarea de noi competențe sunt esențiale.

Care e diferența dintre designer web și dezvoltator web?

Pentru a creea un site frumos și care funcționează bine, diverse tipuri de experți trebuie să se implice. Designerii sunt responsabili pentru designul vizual și atmosfera unui site web, în timp ce designerii web sunt responsabili pentru modul în care arată. Designerii web folosesc software-uri de design grafic (de ex. Photoshop, Illustrator, Sketch).

Ei trebuie să înțeleagă teoria culorilor și tipografia. Alte abilități grafice ar putea fi folositoare, cum ar fi grafică vectorială sau cunoștințe de bază de tipografie (din moment ce site-ul web și materialele printate arată la fel de obicei, este util să știi cum lucrurile de pe ecran vor arăta pe hârtie).

E important să cunoști structura de bază a site-urilor web, și îi va prinde bine unui designer web să fie familiar cu bazele HTML și CSS, pentru ca limbajele de construcție a site-urilor să nu îi pară de pe altă planetă. Designerii web, totuși, nu sunt (de obicei) programatori—ei sunt responsabili strict de aspectul vizual al site-ului.

Dezvoltatorii web sunt cei care creează și mențin un site web folosind limbaje de programare (de ex. HTML, CSS, JavaScript sau, în funcție de sarcină, Java, Python, PHP, SQL etc.). Spre deosebire de designeri, dezvoltatorii web sunt programatori care scriu codul necesar menținerii unui site web.

Înscrie-te la cursul pentru bazele programării de la CodeBerry

Care e diferența dintre designeri UI și UX?

Când lucrează la designul unui UI (user interface – interfața utilizatorului), designerul trebuie să ia în considerare nevoile și aspectul brandului. Un designer UI creează aspectele vizuale ale interfeței—cum ar fi culori, ilustrații, butoane etc.—folosind în cea mai mare parte doar software grafic.

La designul UX (user experience – experiența utilizatorului), designerii UX trebuie să evalueze nevoile utilizatorului cu precizie, așa că fac interviuri și cer feedback de la utilizatori.

Bazându-se pe aceste informații, designerii UX creează structura, meniul, elementele de navigație și alte părți ale unui site web. Aceștia folosesc software care a fost creat pentru designul și optimizarea experienței utilizatorului.

Care e diferența dintre dezvoltatori front-end, back-end și full-stack?

Front-end, cunoscut ca și client-side (partea clientului) este partea site-ului web pe care o vedem: butoanele, imaginile, textele și interacțiunile—orice program care rulează în client (browser).

Cei care creează interfața (partea front-end) unui site web sau a unei aplicații mobile/web și tot ce utilizatorii văd și cu ce interacționează se numesc dezvoltatori front-end. În timpul proiectelor web, ei lucrează de obicei în HTML, CSS și JavaScript, dar uneori folosesc și framework-uri JavaScript (de ex. React, AngularJS, Vue.js).

Back-end, cunoscut și ca server-side, este partea site-ului web pe care nu o vedem: salvarea și încărcarea de date din baze de date, efectuarea de calcule, răspunderea la solicitările din partea clientului, oferirea de endpointuri API—pe scurt, toate programele care rulează pe server.

Dezvoltatorii back-end, numiți și programatori server-side, lucrează pe partea de back-end. Cele mai utilizate limbaje server-side sunt Python, Node.js, PHP și Java.

Dezvoltatorii full-stack sunt dezvoltatori care pot programa și client-side, și server-side.

Care e diferența dintre un administrator de sistem și un inginer DevOps?

Administratorii de sistem, cunoscuți și ca sysadmins (uneori cu majuscule ca SysAdmins) sunt responsabili pentru mentenanța și rularea continuă a serverelor.

Responsabilitățile lor includ instalarea și menținerea sistemelor software, gestionarea downtime și a altor probleme. De obicei, este implicată și puțină programare: trebuie să scrie programe (scripturi) care automatizează sarcinile care se repetă regulat.

Inginerii DevOps (uneori scris cu litere mici: devops) acționează ca o graniță între sarcinile hardware ale administratorului și sarcinile software ale dezvoltatorilor.

Aceștia pot fi dezvoltatori care iau parte la sarcinile care au legătură cu instalarea, testarea și rularea infrastructurilor, sau pot fi administratori de sistem, care sunt mai încrezători în abilitățile lor de programare și care înțeleg și actualizează codurile necesare.

O sarcină importantă a inginerilor DevOps este de a securiza sisteme și de a proteja împotriva atacurilor hackerilor. O parte esențială a jobului este să mențină legătura cu echipa de dezvoltare, utilizatorii și administratorul de sistem, așa că au nevoie de abilități de comunicare foarte bune și trebuie și să poată lucra în proiecte de echipă.

Ce face un arhitect de software?

Rolul de arhitect de software necesită multă experiență, o gamă largă de abilități și cunoștințe, și vine cu mari responsabilități.

Arhitecții de software iau decizii care țin de design și execuție la nivel înalt, și cunosc o largă varietate de instrumente ce țin de tehnologii și posibilități de dezvoltare software și design. Sunt de obicei prezenți în timpul întâlnirilor cu parteneri de afaceri și clienți.

Ce face un hacker etic?

Colocvial, folosim termenul de „hacker” pentru oamenii care abuzează de cunoștințele și experiența lor în IT pentru a pătrunde în sisteme de calculatoare fără autorizație, pentru a obține date sau a cauza daune.

Pe de altă parte, hackerii etici au autorizație oficială, printr-un contract, de a evalua securitatea unui sistem IT, încercând să capete acces și să obțină date.

Aceștia își folosesc experiența și cunoștințele pentru a testa sisteme și a descoperi probleme de securitate. Își documentează procesul în detaliu și anunță operatorul de defectele din securitate.

Ce face un tester de software?

Înainte ca un produs să ajungă pe piață sau să fie înmânat clientului, o lungă serie de teste este efectuată pentru a verifica dacă totul merge cum trebuie. Există două tipuri de metode de testare—manuală și automată.

Testerii manuali iau rolul de utilizator și testează funcțiile software-ului, (pagină web, aplicație etc.) documentând defecțiuni. Simulează și situații individuale, cum ar fi ce se întâmplă dacă utilizatorul atinge din greșeală ecranul, sau ce mesaj de eroare primește în caz că încearcă să se logheze cu un nume de utilizator invalid.

Testerii manuali testează de obicei scenarii exacte și documentează mereu procesul în amănunt, oferind dezvoltatorilor feedback despre bug-uri. Procedurile, protocolul și conceptele necesare pot fi învățate în câteva luni, și după ce obții puțină experiență, poți găsii un job în IT.

În timpul testării automate, testerul folosește sau creează instrumente specializate pentru testare, în loc să parcurgă o listă cu probleme. Cei care automatizează testele sunt programatori, iar procesele de testare sunt dezvoltate de experți sau echipe.

Invata sa fii dezvoltator software la CodeBerry

Care e diferența dintre data analyst și data scientist?

Data analysts sunt cei care curăță și schimbă date și ajută echipa să le interpreteze și să le vizualizeze. Uneltele lor principale sunt Excel, SQL, R și instrumente de vizualizare a datelor ca Tableau și Data Studiu.

Data scientists conduc proiecte complexe, identifică trenduri și tipare, analizează date, creează analize și prognoze și oferă informații pentru a ajuta la luarea de decizii.

Au de obicei cunoștințe de matematică, statistică și programare foarte avansate. Principalele lor unelte sunt SASS, Python, R, Tensorflow, Hadoop și Spark. Este o profesie foarte căutată cu un salariu foarte bun, dar complexitatea sa necesită cunoștințe și multă experiență.