Cât poți câștiga ca programator? Salarii programatori 2021

 • Reading time:22 minute pentru a citi

În seria „Noțiunile de bază ale programării” de la Școala de Programare CodeBerry, discutăm despre subiecte legate de programare și de tot ce ai nevoie pentru a începe. Fii pe fază pentru articole noi și găsește răspunsul la fiecare întrebare „ce?”, „de ce?” și „cum?” pe care o poți avea despre programare!

Ți-ar plăcea să înveți programare online? Vino și încearcă primele 25 de lecții gratuit la Școala de Programare CodeBerry.

Noțiunile de bază ale programării

 

Cât câștigă programatorii?

În articolul precedent, „Introducere în programare”, am discutat pe scurt despre beneficiile incredibile pe care le poți acea ca programator, cum ar fi un program flexibil, lucrul de la domiciliu, salarii mai mari și acces la mai multe oportunități de joburi, atât pe plan local, cât și internațional. Dintre toate acestea, principalul motiv pentru a învăța programare este potențialul de a avea un salariu generos asociat cu cariera de programator. 

Totuși, banii nu ar trebui să fie singurul motiv pentru care să alegi un job în programare. Este important să ai așteptări realiste și să-ți amintești că a fi dezvoltator este o carieră ca oricare alta. Vor exista momente de bucurie și de frustrare, de plictiseală și de entuziasm, de leneveală și motivație, de stres și relaxare.

De aceea, este foarte important să dezvolți o pasiune pentru programare și să fii perseverent, ca să poți rămâne motivat, chiar și atunci când lucrurile devin dificile. Pe lângă aceste două calități, vor mai exista mulți factori care vor stabili succesul tău în carieră.

Salarii IT România - CodeBerry

Cu toate acestea, avantajele materiale sunt un motiv convingător să alegi să lucrezi în programare, așa că hai să aruncăm o privire la ce salarii te poți aștepta să câștigi ca programator.

Pentru a-ți oferi o privire de ansamblu asupra salariilor programatorilor, vom folosi informații cu privire la salariile medii din România, dar și cele internaționale. Dacă salariul mediu național  poate părea scăzut, informația ar trebui să-ți formeze o bună idee despre cât poți câștiga în cazul în care vei începe să ai colaborări pe piața online globală.

 

Salariul mediu

România

Mai jos poți vedea salariul mediu lunar în funcție de poziție (intervalele cuprind salariul de junior și cel de senior):

 • Manager inginerie: 12020 lei
 • Specialist DevOps: 8000 lei 
 • Dezvoltator back-end: 5.000 – 6.000 lei
 • Data Scientist sau Machine Learning Specialist: 4000-14000 RON
 • Dezvoltator de aplicații mobile: 3000-15000 RON
 • Dezvoltator de aplicații desktop sau enterprise: 2900 euro (dezvoltator cu minim 3 ani experienţă în C#, în 2017) 
 • Dezvoltator full-stack: între 5000 și 16000 lei
 • Dezvoltator de aplicații sau dispozitive integrate: 6962 lei 
 • Dezvoltator front-end: 4.000 – 15.000 lei
 • Administrator de sistem: 3000 – 11000 RON
 • Analist de date sau business: 3900 RON
 • Administrator bază de date: 3000 – 10000 RON
 • Dezvoltator de jocuri sau grafică: între 5700 și 7000 lei
 • Educator sau cercetător academic:
  • -1399 – 7471 RON (interval nediferențiat pe domenii de predare)
  • -3568 – până la peste 10000 RON pentru un profesor universitar cu doctorat (Politehnica Timișoara, 2018)
 • Designer web: 2229 – 6100 RON 
 • Inginer de testare sau asigurare a calității: între 4000 lei – 13000 lei (depinde de vechime, iar salariile pentru cei ce fac testare automată sunt mai mari decât pentru testarea manuală) 

Sursa: Blog de IT

Internațional:

Mai jos sunt rezultatele de la Stack Overflow Developer Survey 2019. În chestionar, aproape 90,000 de persoane au răspuns la întrebări privind jobul, salariul și abilitățile lor. Mai jos poți vedea salariul mediu anual în funcție de poziție:

 • Manager inginerie: 95,000 $ 
 • Specialist DevOps: 71,000 $
 • Data Scientist sau Machine Learning Specialist: 61,000 $
 • Analist de date și business: 59,000 $
 • Dezvoltator de aplicații sau dispozitive integrate: 57,000 $
 • Dezvoltator full-stack: 57,000 $
 • Dezvoltator de aplicații desktop sau enterprise: 56,000 $
 • Dezvoltator back-end: 56,000 $
 • Administrator de sistem: 55,000 $
 • Inginer de testare sau asigurare a calității: 54,000 $
 • Administrator de baze de date: 54,000 $
 • Dezvoltator front-end: 52,000 $
 • Designer: 51,000 $
 • Educator sau cercetător academic: 50,000 $
 • Dezvoltator de aplicații mobile: 45,000 $
 • Dezvoltator de jocuri sau grafică: 48,000 $

Sursa: Stack Overflow Developer Survey 2019

Salarii programatori 2021

După cum poți vedea, salariile programatorilor din România sunt substanțial mai mici decât media globală. Însă cu un mediu de lucru virtual aflat în creștere, este mai mult decât probabil să ai acces la unele joburi în străinătate lucrând de la distanță. 

În funcție de abilitățile și funcția ta, salariul tău pe piața globală poate varia între o medie de 40,000 și 89,000 de dolari pe an. Dacă te afli în România, salariul tău lunar ar putea varia între 2200 RON și 24200 RON (5000 euro). 

După cum am menționat în articolele anterioare, multe dintre cele mai mari companii din lume își au sediul în Statele Unite, mai ales în zone scumpe precum San Francisco. De aceea salariile pentru pozițiile entry-level din Statele Unite cresc media globală. Totuși, nu trebuie să crezi că nu vei face mulți bani pentru că nu te afli în Statele Unite. Chiar și în România te poți aștepta să câștigi un salariu impresionant lucrând online ca dezvoltator.

Vei câștiga bine, indiferent unde trăiești.

 

Salariul de început

Când înveți să programezi pentru prima dată, vei începe cel mai probabil cu limbaje precum HTML, CSS și JavaScript, care te vor ajuta să devii dezvoltator front-end sau designer. Acestea sunt poziții de junior care îți vor oferi experiența și abilitățile de care ai nevoie pentru a avansa în carieră. Salariul mediu global pentru un dezvoltator front-end este de 51,000 de dolari, iar media unui designer e de 46,000 de dolari. Salariile medii pentru aceste poziții în România sunt de 66000 RON/an (5500 RON pe lună) și, respectiv, 60000 RON/an (5000 RON/lună).

Citește Ghidul începătorului pentru dezvoltarea web pentru a descoperi diferențele dintre dezvoltarea front-end și back-end.

După ce începi să stăpânești noțiunile de bază ale dezvoltării front-end, poți începe să înveți și despre dezvoltarea back-end. Lucrul în această poziție îți va aduce un salariu mediu de 56,000 de dolari pe an pe plan global și 72000 RON în România (6000 RON pe lună). Diferența de salar este relativ mică, dar îți oferă oportunitatea  să avansezi în carieră și să obții joburi din ce în ce mai bine plătite.

 

Înscrie-te la cursul pentru bazele programării de la CodeBerry

 

Cele mai bine plătite joburi

Cererea în creștere pentru inteligența artificială și dependența noastră din ce în ce mai mare de tehnologie continuă să creeze o mulțime de oportunități de joburi bine plătite pentru programatori. 

DevOps și machine learning sunt trenduri în industria software din prezent. Limbajele și framework-urile asociate sunt în creștere, iar dezvoltatorii software care lucrează în aceste domenii câștigă cele mai mari salarii.

În România, un programator DevOps câștigă în medie 6000-8000 RON/ lună sau 72000-96000RON/an.

Îți vei dori și să înveți noțiunile de bază ale programării și să devii un expert în limbajele comune, precum HTML, CSS, JavaScript, Java, Python și alte câteva. Cunoașterea respectivelor limbaje te va face mai versatil și mai capabil ca programator. 

Nu e suficient să înveți cele mai comune limbaje de programare și tehnologii, este important și să-ți  găsești o specializare, precum dezvoltarea web, programarea de sistem sau DevOps. Precum în majoritatea carierelor, specializarea îți va crește abilitățile și perspectivele. Dar nu-ți fie frică să înveți și alte lucruri. Nu poți niciodată ajunge să știi prea multe!

 

De ce programatorii câștigă atât de mulți bani

Când te gândești la salarii IT, îți vine în minte o sumă destul de mare. Astăzi, depindem de tehnologie pentru aproape orice, inclusiv pentru comunicare, distracție, transport, finanțe și chiar întâlniri. De fapt, este greu să ne imaginăm lumea fără tehnologie. 

Într-un viitor nu tocmai îndepărtat, cunoașterea programării va deveni mai degrabă o necesitate pentru toate profesiile, la fel de importantă ca abilitatea de a scrie și a citi. Cu alte cuvinte, a învăța programare nu numai că îți va deschide noi oportunități de joburi pe viitor, dar te va ajuta să te dezvolți și în cariera prezentă.

La fel ca în cazul prețurilor bunurilor, atât cererea, cât și oferta determină costul muncitorilor de pe piața locurilor de muncă. În prezent, ne confruntăm la nivel global atât cu un număr mic de programatori, cât și cu o cerere în creștere din partea start-up-urilor de tehnologie și a companiilor reputate. Datorită cererii ridicate și ofertei reduse, programatorii pot cere (și obține) o grămadă de bani. 

Pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze , salariile celor ce lucrează în domeniul programării vor continua să crească în viitorul apropiat.

Indiferent ce hobby-uri sau interese ai, poți fi sigur că implică tehnologie. De exemplu, ai putea să combini muzica cu programarea și să devii un inginer de sunet sau îți poți folosi abilitățile de programare și talentele creative pentru a crea artă digitală deosebită. Chiar dacă nu te consideri o persoană creativă sau artistică, tot te poți bucura de avans în carieră și de dezvoltarea personală dacă decizi să începi să înveți programare.

 

Învățarea programării este o investiție bună

Programarea este una dintre cele câteva profesii care îți permit să câștigi un salariu format din șase cifre, indiferent de nivelul de educație. Carierele cu salarii similare, precum ingineria, medicina și dreptul necesită incredibil de mult timp și bani pentru a obține aceleași rezultate.

Pe de altă parte, programarea îți permite să atingi același nivel de succes financiar în doar o fracțiune din timp. Atât timp cât ai abilitățile și cunoștințele necesare pentru a-ți duce la bun sfârșit activitatea, nu trebuie să-ți faci datorii și să urmezi o universitate de 4 sau chiar 6 ani. În schimb, vei învăța singur online și printr-o varietate de metode pe care le vom discuta în articolul Cum să înveți să programezi. Aceasta este o veste bună pentru toți cei dintre noi care nu au avut oportunitatea de a urma o  studii superioare.

Credem că învățarea programării are un impact pozitiv asupra lumii și le permite celor dezavantajați să-și câștige traiul. În multe țări unde salariul minim este mult sub limita sărăciei, joburile de programare de la distanță le oferă oamenilor oportunități care altfel nu ar exista în țara lor.

Pentru a învăța cum se străduiește CodeBerry să rezolve criza globală de programatori și să aibă o influență pozitivă, citește „pagina de presă”.

 

Învățarea programării mă va ajuta să-mi găsesc un job?

Învățarea abilităților și limbajelor de programare aflate la căutare îți va influența direct câștigurile și atractivitatea ta ca angajat. De asemenea, îți va permite să nu fii înlocuit cu noi recruți care au o mai bună înțelegere a trendurilor și tehnologiilor curente.

Pentru cei dintre voi care sunteți îngrijorați de vârsta voastră: nu vă temeți. În timp ce mulți programatori și dezvoltatori tind să fie tineri, profesioniștii care au 40 sau 50 de ani nu trebuie să se îngrijoreze cu privire la începerea unei noi cariere în programare.

De fapt, intrarea pe piața muncii având cunoștințe la zi și abilități învățate recent te pot pune la același nivel cu noii absolvenți și alte persoane tinere de pe piața muncii. Cheia obținerii unui nou job în programare la o vârstă înaintată este să rămâi modest, să ai o minte deschisă și să fii dornic de schimbare.

Mulți angajatori raportează că preferă să angajeze tineri datorită disponibilității lor pentru schimbare și adaptare, nu pentru abilitățile și experiența lor. Dacă nu ești dispus să elimini vechile obiceiuri și să-ți înlocuiești cunoștințele vechi cu informații noi, poate că ar trebui să te mai gândești înainte de a urma o carieră în tehnologie. 

În cele din urmă, niciun set de abilități sau diplomă nu-ți poate garanta în mod absolut un job. Depinde de tine să înveți încontinuu, să-ți îmbunătățești abilitățile și să cauți noi modalități de a-ți asigura viitorul. Totuși, dacă vrei să înveți ceva nou în 2021, atunci programarea este cu siguranță una dintre cele mai bune opțiuni în ceea ce privește obținerea unui job și sporirea potențialului de câștig. 

Fiind odinioară un domeniu dominat de bărbați, programarea s-a străduit foarte mult să fie mai inclusivă. Numărul de programatoare a crescut drastic în ultimii ani deoarece femeile și-au arătat mai mult interes decât niciodată în învățarea programării. Aici, la CodeBerry, 40% dintre studenții noștri sunt femei — un procentaj care ne-ar plăcea să fie chiar și mai mare.

Salarii IT 2021

Cât poți câștiga TU?

Cât poți câștiga în calitate de programator depinde de mai mulți de factori: nivelul tău de abilități, anii de experiență și locația. 

Datorită internetului, dar și frecvenței tot mai mari a oportunităților de a lucra de acasă, locația ta contează tot mai puțin. Chiar dacă salariu mediu din România e mai mic, munca de la distanță îți poate oferi acces la o piață globală în care vei fi plătit în funcție de cunoștințele și abilitățile tale și nu de locația geografică. 

Totodată, va trebui să înveți cum să te promovezi pe tine, fie că lucrezi ca freelancer, fie la o companie tradițională. Modul în care îți faci publicitate și îți creezi un brand personal este în special important dacă ești freelancer și operezi constant cu mulți clienți și ai de obicei contracte cu termen scurt.

Cât despre abilitățile necesare pentru a-ți crește șansele la un venit peste medie, poți afla mai multe în articolul Ce limbaj de programare ți se potrivește?

 

Beneficii suplimentare ale învățării programării

La acest moment, este destul de clar că dacă înveți să scrii cod vei putea să ai un salariu mai mare. Mai există și alte beneficii ale învățării programării? După cum s-a dovedit, mai există. Să înveți programare te poate ajuta și în dezvoltarea personală — nu numai în cariera ta.

 

Gândirea critică

Studiul programării te va învăța matematică, logică și gândire critică pe măsură ce progresezi. Programarea te familiarizează cu subiecte precum logica booleană, variabilele, declarațiile „if” și alte concepte care îți vor îmbunătăți capacitatea de a gândi și a construi argumente logice. 

Putem intui la ce te gândești acum: „Nu m-am priceput niciodată la matematică.” Nu este o problemă; majoritatea dezvoltatorilor nu sunt nici ei buni la matematică. Cu cât înveți și exersezi mai mult programarea, cu atât îți va mai ușor să înțelegi conceptele importante. Nu te da bătut dacă nu reușești din prima; încă poți recupera. 

 

Proiecte personale

Cele mai multe satisfacții din învățarea programării vin din abilitatea de a-ți crea propriile site-uri, jocuri, programe și aplicații mobile. Poate că ai visat dintotdeauna să ai propriul site personalizat pentru portofoliu, o aplicație care să te mențină organizat pe parcursul zilei sau jocul tău video perfect. Toate aceste visuri pot deveni realitate grație programării.

Poate că te-ai gândit să creezi un produs digital sau un serviciu online cu care să-ți începi propria afacere și să devii un antreprenor? În acest caz, cu siguranță îți vei dori să înveți programare pentru a face niște economii (acum că știi cât câștigă programatorii). Abilitatea de a putea programa îți va oferi libertatea de a crea ceea ce-ți dorești. Singura limită este imaginația și timpul pe care îl ai la dispoziție. 

 

Asigură-ți viitorul

Lumea se schimbă constant și cu siguranță nu vrei să rămâi în urmă. Chiar și cunoștințele și înțelegerea de bază a codului o să te ajute să ai un viitor asigurat și o să-ți permită să nu fii depășit în peisajul tehnologic. Nu contează doar să obții unui job; învățarea programării te va ajuta să ții pasul cu lumea modernă.

Proiecțiile și rapoartele de afaceri continuă să arate că programarea va deveni și mai relevantă în anii care urmează. De aceea este important s-o înveți cât mai curând posibil. 

 

Invata programare online la CodeBerry

 

Concluzie

În 2021, învățarea programării este cu siguranță una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua în cariera ta. Îți va oferi acces la o piață plină de flexibilitate, la joburi bine plătite, care îți vor aduce libertate și potențial de câștig de neegalat. De asemenea, te vei dezvolta din punct de vedere personal, te vei pregăti pentru viitor și vei găsi satisfacție în muncă.

Nu doarl că vei câștiga bani frumoși, dar te vei bucura și de o carieră plină de satisfacții și provocări, care necesită să te dezvolți încontinuu și să înveți noi abilități. Indiferent de locația ta, educația sau experiența pe care le ai, învățarea programării îți va oferi abilitatea de a-ți îndeplini obiectivele financiare și personale.

Dacă te întrebi care sunt primii tăi pași către cariera de dezvoltator, te rugăm să urmărești seria noastră de articole despre programare.

În articolul următor, îți vom arăta de unde să începi să înveți și cum să-ți demarezi educația în programare.

 

În seria „Noțiunile de bază ale programării” de la Școala de Programare CodeBerry, discutăm despre subiecte legate de programare și de tot ce ai nevoie pentru a începe. Fii pe fază pentru articole noi și găsește răspunsul la fiecare întrebare „ce?”, „de ce?” și „cum?” pe care o poți avea despre programare!

Noțiunile de bază ale programării

Ți-ar plăcea să înveți programare online? Vino și încearcă primele 25 de lecții gratuit la Școala de Programare CodeBerry.