Avantaje și dificultăți

Fiecare formă de învățare are propriile avantaje și mereu există niște dificultăți peste care trebuie să treci. Există diferite nevoi care trebuie satisfăcute dacă vrei să înveți un limbaj de programare de la zero sau dacă vrei să te pregătești pentru un examen.

În acest articol, vom vorbi despre avantajele și dezavantajele studiului programării cu ajutorul unor tutori privați sau prin cursuri online. Vom vorbi și despre rolurile importante ale mentorilor și comunităților de învățare.

Cursuri de programare online la CodeBerry

Tutore de programare privat

Un tutore privat e excelent dacă nu ai autodisciplină.

Un avantaj incontestabil al unui tutore private e că ne poate ajuta să avansăm, să ne ghideze experiența de învățare și nu trebuie să ne bazăm doar pe autodisciplină. Asta înseamnă că nu ținem cont doar de diligența noastră să învățăm să programăm, trebuie să respectăm și timpul și efortul unei alte persoane.

Există un program prestabilit pentru întâlniri online sau în persoană, și multora le e mai ușor să învețe astfel decât dacă vor să-și facă timp pentru ei. 

Există și multe feluri de a învăța independent și nu ai nevoie de contact social cu multe dintre ele. Pentru cei care au nevoie de interacțiuni sociale, un tutore e o alegere fantastică. Mulți oameni aleg educația online pentru a putea forma conexiuni sociale, dar fără a fi nevoie de fie în același loc fizic.

Un tutore îți poate oferi o experiență de învățare personalizată, în timp ce cursurile nu sunt create să fie pe gustul tău în totalitate. Un tutore poate și să observe și să suplinească lacune în cunoștințele tale pe care probabil nici tu nu le-ai observat.

Tutorii pot merge înapoi la noțiunile de bază dacă ai nevoie, te pot învăța abilități logice și matematice și pot chiar să te ajute să-ți dezvolți cunoștințele de limba engleză.

Cursuri de programare online

Lucrurile pe care unii le consideră folositoare, ceilalți le consideră dificile: în cazul unui tutore, unora le e greu să se ajusteze unui program specific. Dacă programul cuiva e în continuă schimbare, angajarea unui tutore privat poate fi dificilă. În acest caz, studiul individual poate fi soluția, din moment ce e mult mai flexibil. 

Dacă un curs se bazează pe feedback continuu, cum ar fi cursurile CodeBerry, nu trebuie să aștepți ca un profesor să-ți ofere feedback sau să aștepți o săptămână întreagă ca cineva să-ți verifice temele—primești feedback imediat pentru abilitățile și progresul tău.

Cu ajutorul unor cursuri unde îți pot exersa noile abilități și să răspunzi la întrebări despre ce ai învățat, te vei prinde rapid în cazul în care nu ai înțeles ceva, ceea ce înseamnă că poți învăța informațiile corecte.

Cu un curs online, primești un curriculum pe care îl poți accesa mereu, explicații care sunt mereu acolo, în timp ce explicațiile unui tutore rămân cu tine doar dacă ți le notezi. În timpul studiului, poate fi foarte folositor să te întorci înapoi la o definiție și să o recitești dacă ai uitat-o.

Învață la CodeBerry și poți lucra de acasă

Mentori

În mod natural, un mentor te poate ajuta când te împotmolești și îți dă explicații personalizate, la fel ca un tutore privat. Mentorii salvează energie, timp și costuri față de un tutore pentru că te ajută doar când ai nevoie. Nu trebuie să lucrați împreună la materiale, poți învăța pe cont propriu.

Dacă sunt niște lucruri pe care deja le știi și le înțelegi, le poți termina independent rapid. Un mentor e un profesor la care poți apela când ai nevoie de el, dar nu îți stă în spate în timpul studiului.

La nivele avansate, când trebuie să termini sarcini individuale complexe sau să creezi proiecte, mentorii pot să-ți verifice munca, să te ajute să te îmbunătățești cu sugestiile lor și să-ți recomande schimbări care ți se pot părea folositoare.

Comunitate de studiu online

Dacă ai o comunitate de studiu online precum cea de la cursurile CodeBerry, asta te poate motiva să termini sarcinile mai grele alături de ceilalți studenți și îți poate oferi ajutor și încurajare.

Pe lângă coeziunea unei comunități, un beneficiu foarte important al comunicării cu ceilalți studenți e oportunitatea de a învăța unii de la ceilalți. Poți învăța din întrebările puse de ceilalți și răspunsurile primite, dar poți și să răspunzi întrebărilor puse de ceilalți studenți. Ultima parte e importantă deoarece trebuie să ne organizăm gândurile când încercăm să explicăm lucruri, deci ne putem aprofunda cunoștințele ajutându-i pe ceilalți.

Comunitatea online de pe Slack a CodeBerry

Care sunt prețurile?

Diferite forme de învățare au diferite avantaje, dar cât trebuie să cheltuim pentru a obține aceste avantaje? Progresul independent nu costă foarte mult, și am pregătit câteva sfaturi pentru tine în articolul nostru intitulat „4+1 feluri ușoare în care poți învăța programare gratuit”. 

4+1 feluri ușoare în care poți învăța programare gratuit

Dacă vrei să înveți cu un tutore privat, trebuie să cheltuiești puțin mai mult. Ratele pe oră încep de la 50-60 de lei, dar media e de 85 de lei pe oră. Însă există și opțiuni mai costisitoare. Pentru unii tutori trebuie să plătești 160 de lei pentru 60 de minute.

Cursurile de programare oferă alte construcții financiare așa că prețurile diferă semnificativ. O oră poate costa oriunde între 20-55 de lei, dar există cursuri mult mai costisitoare.

La CodeBerry, o oră costă mai puțin de 10 lei, dacă punem la socoteală 5 ore pe săptămână pentru cursurile noastre cu durata de trei luni.

Poți învăța multe pe cont propriu prin cursuri online.

Unde putem găsi tutori privați?

Facebook pare alegerea evidentă, le putem cere prietenilor să ne introducă în misterele programării. Există și grupuri pe Facebook, unde poți căuta tutori privați:

Există și website-uri cu reclame pentru tutori privați; trebuie doar să scrii „programare” într-un motor de căutare și putem vedea toate ofertele. Iată cele mai bune:

Programare cu tutore privat sau cursuri online? Care e mai eficient?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să-ți cunoști propriul stil de învățare și să te gândești la situația ta. Dacă vrei să te pregătești pentru un examen sau un interviu de job sau dacă vrei să primești răspunsuri la întrebări, un tutore privat poate fi o alegere mai bună.

Dacă vrei să înveți un nou limbaj de programare sau bazele programării prin practică, un curs poate fi o alegere bună. 

Însă nu trebuie să ne îngrijorăm despre eficiența cursurilor online care necesită studiul individual al cursurilor de pe site dacă ai autodisciplină și te poți concentra la propriile sarcini pentru a progresa.

Dacă obții materiale de studiu care au fost create bine și sunt ușor de urmărit, nu vei fi mai puțin eficient învățând acasă decât la fața locului, iar asta a fost dovedit științific.

În experiment, un grup a studiat programare Java într-o sală de clasă tradițională, în timp de un alt grup a învățat cu ajutorul unor tutoriale video cu înregistrări ale ecranului a interfeței de programare, combinate cu explicații scurte. Grupul care a studiat individual s-a descurcat mai bine în timpul experimentului decât cei care au învățat la fața locului.

Ce valoare au abilitățile de programare dacă nu le obțin de la o universitate?

Dacă ne uităm la tendințele din ziua de azi, putem răspunde la întrebarea de mai sus astfel: merită din ce în ce mai mult. Există multe oferte de joburi de programare care nu necesită o diplomă în inginerie.

De cele mai multe ori, e suficient să te descurci cu sarcinile din examenul de admitere și având referințe convingătoare. Nu e important de unde ai obținut abilitățile de programare.

Putem învăța programare cu ajutorul cursurilor, bootcamp-urilor sau chiar și individual. Dacă cunoștințele sunt bune și ai destulă experiență, ai o șansă bună când aplici pentru majoritatea locurilor de muncă.

Conform statisticilor forumurilor de programare de pe Stack overflow, aproape 30% dintre programatori nu au o diplomă de universitate. Un alt lucru interesant e că cei cu diplomă nu și-o au în domeniul IT: aproape 40% au o diplomă într-un alt domeniu.

Sursă: Stack Overflow Insights – Developer survey

Statisticile sondajului de pe Stack overflow

Un motto al zilelor noastre e studiul pe parcursul vieții. Nu e o frază goală, ci o caracteristică crucială a programatorilor. Nimic nu reprezintă asta mai mult decât diagrama de mai sus care arată date despre popularitatea și succesul studiului individual. 

86,8% dintre oameni au învățat un limbaj de programare, framework sau instrument pe cont propriu. 60,1% au urmat cursuri online de programare sau dezvoltare software.

Cursuri online de programare la CodeBerry
Dacă vrei să încerci oportunitățile oferite de materiale de studiu online grozave, comunități de studenți și mentori, alege cursurile CodeBerry și fă parte din grupul nostru de studiu!