Cel mai bun mod de a crea tabele HTML

  • Reading time:12 minute pentru a citi

În acest articol îți vom arăta cum să creezi tabele HTML într-o pagină web și cum să le stilizezi cu puțin CSS. Iată cum va arăta tabelul terminat la sfârșitul acestui articol:

UEFA  Champions League – Most Titles

Position

Club

Country

Titles

1

Real Madrid

Spain

13

2

Milan

Italy

7

3

Liverpool

England

6

În următorul video de programare CodeBerry vei vedea întregul proces prin care poți să creezi tabele HTML atrăgătoare pe website-ul tău.

Iar dacă vrei să încerci pe cont propriu, poți găsi codurile mai jos, ca să vezi cum funcționează tabelele în HTML și CSS.

Învață cum să creezi tabele HTML la CodeBerry

Creează boilerplate-ul HTML

Scheletul unei pagini web conține elementele HTML de bază care definesc structura oricărei pagini web.

În partea de sus a acestui cod e tag-ul DOCTYPE, care îi spune browserului că intenționăm să construim un document HTML. Acesta e urmat de tag-ul <html>, care încapsulează tot conținutul paginii web. Secțiunea head conține alte tag-uri care sunt esențiale pentru a determina cum va fi afișată pagina web și acestea includ:  

Tag-ul <title> definește numele paginii web, care apare în fila browserului, în timp ce <link> arată calea care leagă o foaie de stil externă (style.css) la pagina principală. Conține fișiere CSS necesare pentru stilizarea paginii web.

Crearea unor tabele HTML

Descrierea tag-urilor folositoare

Secțiunea head e una dintre cele mai importante secțiuni ale paginii web și conține majoritatea lucrurilor afișate pe pagină. Aceasta e secțiunea unde scriem codul care creează tabelul.

Există trei tag-uri importante când construim un tabel HTML: tag-ul <table> e folosit pentru a defini un tabel HTML și indică începutul tabelului, tag-ul <tr> vine de la „table row” (rând tabel) și e folosit pentru a crea un rând în orice tabel. Pe de altă parte, <td> vine de la „table data” (date tabel) și e folositor pentru a popula celulele unui tabel cu datele pe care le dorim afișate în tabel.

Învață cum să faci tabele HTML la CodeBerry

Crearea tabelului

Procesul de creare a unui tabel HTML e simplu și direct. Între tag-urile body de deschidere și de închidere creează tag-urile de tabel <table> </table>. Orice tabel trebuie să aibă un titlu care descrie tabelul, iar pentru a face asta creează primul rând între tag-urile tabelului folosind tag-urile pentru rând <tr></tr>. Folosind tag-urile pentru date de tabel <td></td>, populează acest prim rând cu titlul pe care îl vrei pentru tabel, în acest caz „UEFA Champions League – Most Titles”.

În acest punct tabelul conține doar un rând. Pentru a adăuga un alt rând, adaugă un alt tag pentru rând adiacent cu primul. Pentru a popula coloanele corespunzătoare acestui rând, folosește patru tag-uri <td> împreună cu datele care trebuie afișate între tag-urile de închidere și deschidere.

Tabelul pe care vrem să-l construim conține cinci rânduri și patru coloane. Asta înseamnă că trebuie să adăugăm încă patru tag-uri „<tr></tr>”, fiecare cu patru tag-uri „<td></td>”, precum în codul de mai jos.

După ce scrii următorul cod în editorul la alegere, salvează fișierul cu o extensie .html, adică tabel.html.

Navighează până la locația unde ai salvat fișierul și dă dublu clic pe fișier pentru a-l deschide. Acesta se deschide în browserul implicit al sistemului, iar rezultatul poate fi văzut mai jos.

UEFA Champions League – Most Titles

Position

Club

Country

Titles

1

Real Madrid

Spain

13

2

Milan

Italy

7

3

Liverpool

England

6

Pentru a extinde titlul pe toate coloanele, am adăugat colspan=”4″ în primul tag <tr>.

Stilizarea tabelului HTML

Secțiunea finală necesită niște stilizare pentru tabel pentru a face pagina să arate mai bine. Cascading Style Sheets, abreviat ca CSS, oferă instrumentele necesare pentru a stiliza orice pagină web. În secțiunea head am definit un link care conectează pagina web la fișierul care conține fișierele necesare pentru stilizarea paginii noastre.

Pentru a stiliza pagina web, creează un fișier extern numit ‘style.css’ în același folder ca fișierul html și adaugă următorul cod în fișier:

Acum deschide fișierul html pentru a obține următorul rezultat în browser:

UEFA  Champions League – Most Titles

Position

Club

Country

Titles

1

Real Madrid

Spain

13

2

Milan

Italy

7

3

Liverpool

England

6

Sper că acest articol ți-a fost de folos. Dacă vrei mai multe tutoriale de felul acesta, le poți găsi pe acest blog, pe canalul nostru de YouTube sau pe site-ul nostru oficial.

Învață programare online la CodeBerry