0 szavazat
(5e pont) által 

Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség a "div id" és a "div class" között?
A CodeBerry névjegykártya készítős feladatának a megoldásában "div class"-ok lettek használva, "div id" nem jó helyettük?
így hirtelen nem emlékszem "div class"-ra korábbról.

1 válasz

0 szavazat
(5e pont) által 
 
Legjobb válasz

Az id és class között a következő különbségeket kell mindenképpen megérteni:

  • Az id-nek egyedinek kell lennie. Tehát, ha van egy <div id="window"> html tag -ünk, akkor sehol máshol nem szabad a html-ben szerepelnie annak, hogy id="window". Az id egy egyedi azonosító, amivel egyértelműen meghatározható, hogy melyik konkrét elemre hivatkozunk a html-ben. Ezt CSS-ben akkor lehet érdemes használni, ha biztos vagy benne, hogy az adott elemből csak egyetlen egy darab lesz a html-ben.
  • A class-nak nem kell egyedinek lennie. Tehát ha van egy <div class="red"> html tag -ünk, attól még lehet máshol a html-ben egy (vagy akárhány másik) class="red". Ez akkor hasznos, ha pl.: több gomb is szerepel egy weboldalon, és mindegyiknek ugyanolyan kinézetet szeretnénk adni. Ekkor elég a CSS-ben egyszer megadni a gombhoz tartozó szabályokat (pl.: egy .button {} szekcióban), majd html-ben az összes gombnak átadni a class="button" attribútumot.

Fontos különbség még, hogy CSS-ben az id-re # jellel hivatkozunk, class-ra pedig .-al.

További fontos megjegyzés, hogy ha egy html elemnek id-je, és class attribútuma is van, és mindkét fajta szelektort használod a CSS-ben, és a megadott CSS szabályok "ütköznek" (pl.: #id { color: red}, és .class {color: blue}), akkor az id-s szelektorban lévő szabály fog érvényesülni, mert az "erősebb", vagy szebben fogalmazva annak "nagyobb a prioritása".

Az általad említett leckében nyugodtan használhatod bármelyiket. Sok gyakorlással majd magadtól rájössz, hogy mikor érdemes az egyiket, vagy a másikat használni.

...